News

Ministerul Sănătății anunță o anchetă la Suceava, după ce au fost vaccinați oameni care nu se încadrau în prima etapă

13.01.2021 | 20:22
Ministerul Sanatatii anunta o ancheta la Suceava dupa ce au fost vaccinati oameni care nu se incadrau in prima etapa
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a anunțat efectuarea unei anchete la Spitalul Județean din Suceava, după ce nu s-a respectat procedura cu privire la etapele în care oamenii se vor vaccina. Zeci de oameni au primit serul, doar în baza cărții de identitate, indiferent de categoria în care se aflau.

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava spune că regulile au fost încălcate pentru a nu pierde dozele de vaccin rămase. Spitalul avea 70 de doze rămase care ar fi expirat mâine, scrie ObservatorNews.

ADVERTISEMENT

Vestea a circulat repede, iar zeci de persoane s-au așezat la coadă pentru a se supune procedurii. Au fost și oameni tineri, care ar fi trebuit imunizați abia în etapa a treia a campaniei.

Ministerul Sănătății anunță o anchetă la Suceava, după ce au fost vaccinați oameni care nu se încadrau în prima etapă

Managerul Spitalului Județean din Suceava a anunțat că aveau doze de vaccin în plus: „avem o hotărâre cu data de 13, adică de astăzi, prin care dintr-un flacon trebuie să extragem 6 doze, folosind un ac mai subţire, o seringă mai subţire. Rămânea câte o doză pe fiecare flacon pe care noi îl deschideam. Pentru că, odată cu deschiderea flaconului, ar trebui să îl utilizezi în maximum 6 ore”, a spus Alexandru Calancea.

ADVERTISEMENT

Același lucru a fost explicat și de coordonatoarea vaccinării, Dana Costea: „noi am avut în plus. Ne-am trezit că s-a schimbat de la cinci doze într-un flacon, la şase. Aveam 350 în stoc, au devenit 420. Şi atunci a trebuit să le folosim să nu rămânem fără ele”.

Reprezentanții DSP Suceava au explicat că planul era ca dozele rămase să fie folosite în etapa a doua. Vestea că sunt doze în plus s-a răspândit cu repeziciune, oamenii au postat pe rețelele de socializare, iar la coadă s-au așezat zeci de persoane care nu aparțineau primelor două etape.

ADVERTISEMENT

„Au apărut la poarta spitalului şi alţii care nu erau din categoriile urgente. Am văzut că au fost şi câţiva tineri, nu ştiu cum au ajuns, dar nu puteam să-i refuzăm, dacă au vrut să se vaccineze”, a adăugat Dana Costea.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a spus și el că acest lucru nu este greșit. „Dacă nu există persoane din etapa întâi, atunci, preferabil, din etapa a doua”, a precizat acesta.

ADVERTISEMENT

„Dacă nici aceste condiţii nu pot fi îndeplinite, desigur că acele doze trebuie administrate persoanelor indiferent care ar fi ele”, a adăugat medicul. O inițiativă asemătătoare a avut loc la Găești, unde managerul a anunțat că va vaccina pe oricine dorește cu dozele suplimentare de ser. Acest lucru nu a fost posibil pentru că o echipa de control de la DSP s-a prezentat la fața locului și s-a opus.

ADVERTISEMENT