News

Ministerul Sănătății vrea să taie din banii pentru cei care suferă de probleme cardiovasculare. Avertismenul Ralucăi Turcan

04.07.2019 | 17:42
Ministerul Sanatatii vrea sa taie din banii pentru cei care sufera de probleme cardiovasculare Avertismenul Ralucai Turcan

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, trage un semnal de alarmă după ce Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un ordin pe care îl consideră „nociv”. Astfel, liberala susține că guvernul vrea să reducă banii pentru cei care au boli cardiovasculare.

Raluca Tucan, avertisment cu privire la un nou proiect al Ministerul Sănătății

Într-un comunicat de presă, liderul liberal avertizează că reducerea banilor în acest domeniu ar putea rezulta în și mai multe decese, mai ales că problemele cardiovasculare sunt principala cauză pentru decesul românilor: „Ministerului Sănătății ne anunță că în România aproximativ 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare. România este pe primul loc în Europa la numărul deceselor provocate de aceste afecțiuni. Perfect conștient de aceste statistici sumbre, Ministerul Sănătății reduce finanțarea destinată unora dintre pacienții cu boli cardiovasculare, prin intermediul Programului Național dedicat.

Astfel, costul mediu pentru bolnavii tratați prin dilatare percutanată, programul cu cel mai mare număr de pacienți pe an (15.000) scade cu 10% față de anul trecut, de la 2.240 lei la 1.994 lei. În cazul programului de chirurgie cardiovasculară, costul per pacient a scăzut de la 8.187 de lei în 2018 la 7.680 lei în 2019. Amputarea acestui program are loc în condițiile în care comisiile de specialitate au înaintat în fiecare an, din 2016 până azi, memorii prin care solicită alocarea unei sume de 15.000 de lei per pacient, pentru a acoperi costurile reale pentru acest gen de intervenții”, susține Raluca Turcan.

Ministerul Sănătății a tăiat banii pentru persoanele cu probleme cardiovasculare
Ministerul Sănătății a tăiat banii pentru persoanele cu probleme cardiovasculare *foto: csid.ro

Ce pățesc bolnavii cu anevrism aortic

Raluca Turcan avertizează și cu privire la bolnavii cu anevrism aortic care ar primi o sumă mult mai mică: „Bolnavii cu anevrism aortic primesc tratament endovascular primesc cu 5.000 lei mai puțin față de anul trecut. În ceea ce privește natura cheltuielilor programului, se menține în continuare prevederea conform căreia suma alocată este destinată doar acoperirii cheltuielilor pentru dispozitive medicale şi materiale sanitare specifice, excluzând partea de servicii medicale specifice. Calea rămâne așadar deschisă pentru direcționarea sumelor în buzunarele unor firme abonate la bani publici, care riscă să devină adevăratele beneficiare ale Programului Național de Boli Cardiovasculare în locul pacienților. Solicit Ministrului Sănătății să citească analizele făcute de specialiștii din subordine și să suplimenteze aceste sume la următoarea rectificare bugetară”, transmite Raluca Turcan, într-un comunicat de presă.

Banii pentru bolnavii cu probleme cardiovasculare nu sunt singurul domeniu în care guvernul Dăncilă caută să taie. Pro Tv susține, citând surse din PSD, că guvernanții se gândesc să taie bani și de la programul laptele și cornul, în timp ce vor șterge datoriile mai multor companii de stat.