News

Ministerul Sănătății, clarificare despre vaccinarea persoanelor care suferă de boli autoimune

06.02.2021 | 12:52
Ministerul Sanatatii clarificare despre vaccinarea persoanelor care sufera de boli autoimune
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a oferit o clarificare despre vaccinarea persoanelor care suferă de boli autoimune. Reprezentanții forului au transmis că vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate și acestei categorii.

Conform strategiei naționale de vaccinare, acești pacienți se pot vaccina în etapa a II-a. Înainte de vaccinare, se recomandă ca pacienții cu boli autoimune să consulte medicul specialist pentru o evaluare a stării de sănătate și a tratamentului urmat.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este important în special pentru pacienții care se află într-un puseu de activitate al bolii. Pentru a asigura o eficiență bună a vaccinării, este bine ca aceasta să fie făcută atunci când boala autoimună nu este într-un puseu evolutiv.

Ministerul Sănătății, clarificare despre vaccinul pe care îl pot face persoanele care suferă de boli autoimune

Chiar dacă nivelul de eficiență al vaccinului ar putea fi diminuat la pacienții cu boli autoimune comparativ cu media populației, este indicat ca aceștia să se vaccineze întrucât vaccinul oferă un grad de protecție împotriva formelor severe de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este cu atât mai important pentru pacienții care prezintă și alte boli asociate. Până acum nu au fost efectuate studii specifice referitoare la siguranța și eficacitatea vaccinului anti-COVID pentru pacienții cu boli autoimune, deși această categorie de pacienți a fost eligibilă să participe în studiile clinice.

La acest moment, nu există date care să indice probleme de siguranță pentru pacienții cu boli autoimune la administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca deoarece cele trei vaccinuri au un mecanism de acțiune bazat pe ARN mesager sau vector viral nereplicativ și nu cauzează infecția COVID-19.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății spune că înainte de vaccinare, pe cât posibil, se recomandă ca pacienții care necesită un tratament cu imunosupresoare/imunomodulatoare, pe care încă nu l-au început, să îl amâne pentru cel puțin o săptămână după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Acest lucru trebuie, însă, discutat cu medicul specialist.

În general, pacienții care iau deja tratament imunosupresor / imunomodulator se pot vaccina fără întreruperea tratamentului. Medicul specialist va indica dacă este necesară întreruperea sau ajustarea tratamentului. Recomandările pot să difere în funcție de tipul de boală autoimună și de tratamentul urmat (o atenție specială trebuie acordată pacienților tratați cu Rituximab).

ADVERTISEMENT

Pacienții cu boli autoimune care au avut COVID-19 pot fi vaccinați, de regulă, nu mai devreme de 28 de zile de la debutul infecției. Informațiile au fost validate de către Societatea Română de Reumatologie.

ADVERTISEMENT