News

Ministerul Sănătății cumpără medicamente pentru boli pe care nu avea cu ce le trata. Dozele vor intra în rezerva instituției

Un bărbat din Slatina a murit anul trecut de botulism pentru că nu exista medicamentul necesar în România. Acum MS vrea să remedieze situația și să aibă medicamente în rezervă.
31.01.2023 | 18:07
Ministerul Sanatatii cumpara medicamente pentru boli pe care nu avea cu ce le trata Dozele vor intra in rezerva institutiei
Rezervă de medicamente pentru tratarea rabiei și botulismului/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În România există încă riscul să mori din cauza unor boli care, în mod normal, ar putea fi tratate, însă lipsa medicamentelor necesare scade șansele de supraviețuire. Este vorba de botulism și de turbare, iar Ministerul Sănătății a decis să achiziționeze medicamentele pentru tratarea acestei boli, acestea urmând să fie puse în rezerva MS.

Medicamente pentru botulism și turbare

Având în vedere existența unor cazuri de botulism, precum și a unor situații în care au existat persoane rănite de animale confirmate sau suspecte de rabie, care au necesitat tratament specific de imunizare pasivă, pentru a veni în sprijinul acestora, în situația în care acesta nu este disponibil în unitățile sanitare, este necesară achiziționarea acestuia în Rezerva Ministerului Sănătății”, se spune în proiectul unui ordin de ministru.

ADVERTISEMENT

Astfel, urmează să fie achiziționate 150 de doze de imunoglobulină antirabică umană, folosită în cazul suspiciunilor de turbare, precum și 100 de doze de antitoxină botulinică, pentru tratarea botulismului, ambele fiind boli grave cu un final fatal, dacă nu se intervine la timp.

Dozele vor fi depozitate în rezerva Ministerului Sănătății, care cuprinde medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale specifice, care pot fi folosite în cazul apariției unor boli rare, când o boală are o incidență neobișnuit de mare sau când o boală reprezintă un risc epidemiologic major.

ADVERTISEMENT

O problemă rezolvată cu mare întârziere

Necesitatea achiziționării acestor medicamente a devenit evidentă în luna septembrie 2022, când un bărbat din Slatina a murit după ce a consumat o conservă de pește făcută în casă. Diagnosticul pus după mai multe zile a fost de botulism, o boală deosebit de gravă care se manifestă în urma conservelor insuficient preparate termic. Toxina botulinică provoacă paraliza generală progresivă a mușchilor.

Potrivit Adevărul, bărbatul nu a putut fi salvat nu doar din cauza întârzierii cu care a fost pus diagnosticul, ci și din cauză că în România nu exista antitoxina botulinică necesară. „Nu s-a găsit, s-a găsit o singură fiolă, dacă nu mă înșel, pe undeva pe la Piatra Neamț, ceea ce era total ineficient, trebuiau minimum cinci flacoane o dată”, spunea directorul medical al Spitalului Județean Slatina, Florin Popa.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu a fost singura situație similară cu care s-a confruntat sistemul medical din România. În iulie 2021, doi arădeni cu botulism au fost salvați in extremis, cu toate că în România nu s-a găsit serul necesar salvării lor. Acesta a fost adus din Republica Moldova, într-o cursă contra cronometru a personalului medical din Iași și Arad.

Focarul de rabie de la Suceava

În ce privește imunoglobulina antirabică, necesitatea unei rezerve a fost arătată în noiembrie când au fost înregistrate patru cazuri de rabie la câini din gospodării din județul Suceava, în numai zece zile. Unul dintre animalele turbate a intrat în contact cu nu mai puțin de opt persoane.

ADVERTISEMENT

Cum riscul de infectare a acestora era mare, medicii din Suceava au făcut eforturi mari să facă rost de aproximativ 20 de doze de imunoglobulină, cât era necesarul pentru tratament. Din fericire, dozele au fost obținute la timp, însă cazul a ridicat semne de întrebare legate de capacitatea sistemului medical de a face față unor asemenea situații în care apar simultan suspiciuni privind apariția unor boli foarte grave, precum botulismul sau turbarea.

ADVERTISEMENT