News

Ministerul Sănătății decide dacă legalizează canabisul în România. Anunțul Sorinei Pintea

04.05.2019 | 18:23
Ministerul Sanatatii decide daca legalizeaza canabisul in Romania Anuntul Sorinei Pintea

O comisie va decide la Ministerul Sănătății dacă legalizează, strict în scop medical, canabisul în România. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dorit să sublinieze faptul că substanța halucinogenă nu ar putea fi folosită și în scop de recreere.

Ministerul Sănătății decide dacă legalizează canabisul în scop medicinal în România

Subiectul a fost preluat și de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a declarat că va lansa o dezbatere cu ONG-uri, directori de școli și autorități. De menționat este că în țări europene precum Germania, Cehia, Croația, Macedonia și Polinia, consumul de marijuana, în scopuri medicale, este legat de mai mulți ani. Iar, în timp ce unele state sunt încă în testări, în România a fost îndiințat un grup de lucru la Ministerul Sănătății.

„Din acest grup de lucru fac parte specialiști din cadrul Ministerului Sănătății și doi reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. E nevoie să introducem canabisul medicinal pentru pacienții cu o patologie urâtă”, a declarat Sorina Pintea. Ministrul, întrebat dacă se ia în calcul și un scop recreativ, a răspuns ferm: „Nu! În niciun caz”.

Ministerul Sănătății decide dacă legalizează canabisul în România. Anunțul Sorinei Pintea
Anunțul Sorinei Pintea
Sursă foto: hepta.ro

Experții spun că amestecarea discuției despre canabisul medical cu fenomenul consumului de narcotice va crea haos

În locurile unde canabisul este legalizat în scop medical, se folosesc doi compuși chimici, dar sunt state care au ales doar unul din acești compuși, pentru că efectele concrete asupra sănătății nu sunt documentate complet. Despre situație a scris și Tăriceanu, într-o postare pe Facebook, anunțând că va organiza o dezbatere priving legalizarea substanței în scopuri medicale, dar și despre fenomenul consumului de narcotice. „Sigur că este un subiect care până acum a fost în bună măsură evitat a fi discutat în spaţiul public. Să ştiţi că dacă nu le discutăm, problemele nu se rezolvă de la sine”, a scris președintele Senatului.

Pe de cealaltă parte, specialiștii cred că amestecarea discuției despre canabisul medical cu fenomenul consumului de droguri va aduce haos și confuzie. „Marijuana în scop medical este un aspect, iar marijuana în scop recreaţional e cu totul alt aspect. Gândiţi-vă că anumiţi cabinoizi din extractele medicale, nu au efecte halucinogene sau efecte euforice”, spune toxicologul Radu Țincu.