News

Ministerul Sănătății este împotriva folosirii lămpilor UV în școli. Care e motivul

05.03.2021 | 23:55
Ministerul Sanatatii este impotriva folosirii lampilor UV in scoli Care e motivul
Patru elevi din Galați au ajuns la spital din cauza unei lămpi cu ultraviolete. Care e starea lor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a anunțat că Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli și nici pentru uz casnic.

Lămpile Ultraviolete nu sunt recomandate în aceste situații, din contră, conform unui avertisment public al Ministerului Sănătăţii şi al Institutului de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

Razele UV sunt cancerigene și pot produce cataractă, conjunctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, avertizează autoritățile.

Ministerul Sănătății e împotriva folosirii lămpilor UV

Astfel de lămpi au fost folosite în timpul orelor de curs și au provocat neplăceri în cazul a 14 elevi din Galați, episodul nefiind singular. În consecință, autoritățile au intrat în alertă și au anunțat că aceste aparate nu sunt recomandate în școli.

ADVERTISEMENT

Un cunoscut epidemiolog a comentat situația pentru Pro TV:Au fost foarte multe accidente care s-au întâmplat în urma utilizării necontrolate. În primul rând afectează ochii vederea de la o arsură a conjuctivei până la o problemă gravă de vedere″⁣.

Paradoxal, profesorii au făcut chetă din banii părinților pentru a cumpăra aceste lămpi, care nu mai sunt acum necesare pentru a distruge virusurile. Problema cu aceste lămpi e că emit radiații artificiale extrem de puternice care în funcţie de intensitate şi distanță străbat pielea şi mucoasele şi pot intra în nucleul celulelor pe care îl pot modifica.

ADVERTISEMENT

Inițial se produc efecte la nivelul pielii, la nivel ocular, iar o expunere cronică poate duce la complicaţii foarte severe. Distruge învelişul proteic al virusului şi poate modifica AND-ul virusului provocând mutaţii astfel încât virusul respectiv nu se mai multiplică şi îl felul ăsta îl omoară, deci un efect similar poate avea şi asupra pielii, ochilor şi aşa mai departe. Pot produce în cazul expunerii cronice şi leziuni cancerigene″⁣, a explicat fizicianul INSP Violeta Calotă.

Așadar, chiar dacă isteria din jurul pandemiei i-a făcut pe oameni să cumpere lămpi UV pentru sănătatea lor, acestea fac, în realitate, mai mult rău decât bine.

ADVERTISEMENT