News

Ministerul Sănătății îi solicită lui Raed Arafat să activeze Mecanismul de protecție civilă al UE. Danemarca sare în ajutorul României

Ministerul Sănătății a solicitat, vineri dimineață, șefului DSU, Raed Arafat, activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru ca țara noastră să primească tratamentul de anticorpi monoclonal neutralizanți. Între timp, și Danemarca sare în ajutorul României cu echipamente sanitare.
15.10.2021 | 15:31
Ministerul Sanatatii ii solicita lui Raed Arafat sa activeze Mecanismul de protectie civila al UE Danemarca sare in ajutorul Romaniei
ADVERTISEMENT

Tratamentul de anticorpi monoclonal neutralizanți este benefic în vindecarea bolnavilor de SARS-COV2 cu forme usoare și medii. El ar trebui asigurat pentru 40.000 de persoane.

Cseke Attila, ministrul interimar al sănătății, a anunțat activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

”Există promisiuni de sprijin și din partea altor state pentru acest tratament. Am discutat ieri (joi – n.r.) cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate despre intenția noastră de activare a mecanismului de protecție civilă în vederea aprovizionării cu medicamentele necesare asigurării tratamentului pacienților noștri”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

Danemarca donează României 15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen

În această săptămână, marți, România a mai primit 5206 fiole de anticorpi din partea Lombardiei, în semn de recunoștință al sprijinului acordat de către medicii români în primăvara lui 2020, în unitățile medicale din Brescia şi Lecco.

ADVERTISEMENT

Între timp, și Danemarca vine în sprijinul României cu materiale sanitare: 15 ventilatoare mobile de tipul OTWO E700 – Automatic Transport Ventilator şi 8 concentratoare de oxigen, tip AirSep – Newlife Intensity 10 pentru tratarea pacienţilor COVID-19. Echipamentele vor ajunge sâmbătă în țară.

În ajutorul României au intervenit până acum: Italia, cu doze de anticorpi monoclonali, Polonia și Olanda cu 250 de concentratoare de oxigen, dar și Ungaria, prin primirea în spitalele lor a pacienților români contaminați.

ADVERTISEMENT

”Continuăm să facem eforturi pentru obținerea și a altor medicamente și produse medicale necesare pentru a putea trata toți pacienții care au forme severe. Italia, mulțumim!”, a transmis Guvernul României, când am primit ajutor din Italia.

Joi, au fost transferați în Ungaria primii 10 bolnavi de coronavirus, din România. Anume 8 de la UPU București și 2 din Timișoara. Pacienții au fost duși câte cinci, la centrul universitar Szeged și la centrul universitar Debrecen.

ADVERTISEMENT

”Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care  trebuie să ne bucurăm.

Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea.

În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a spus Cseke Attila, ministrul interimar al sănătății, într-o altă conferință de presă.

ADVERTISEMENT