News

Ministerul Sănătății, noi gafe de comunicare. Ce a mai făcut de această dată instituția condusă de Vlad Voiculescu

05.03.2021 | 19:21
Ministerul Sanatatii noi gafe de comunicare Ce a mai facut de aceasta data institutia condusa de Vlad Voiculescu
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății recunoaște că a comis o nouă gafă, de data aceasta la testele Covid-19 din Vrancea.

„Există încă provocări tehnice”, s-au scuzat cei de la minister după ce au oferit cifre greșite la testele de Covid-19 din Vrancea.

ADVERTISEMENT

Adevărul informează că Ministerul Sănătății a publicat, în premieră, mai multe informații referitoare la pandemie, defalcat, pe județe, pentru a încerca să fie transparent.

Ministerul Sănătății a comunicat noi date eronate

Din păcate pentru subalternii lui Vlad Voiculescu, datele erau complet greșite pe alocuri. Erorile de comunicare par a fi la ele acasă în sânul Ministerului Sănătății. Concret, ministerul a publicat pentru fiecare județ în parte, situația exactă care prevede: numărul de teste rapide, data de pozitivare pe fiecare laborator, numărul de persoane spitalizate, numărul persoanelor externate, precum şi numărul celor reinfectaţi cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Din păcate, publicul larg este indus în eroare pentru că cifrele nu sunt, în toate cazurile, la zi. De exemplu, în Vrancea au fost anunțate 20 de teste în 24 de ore, însă cei din DSP Vrancea au reacționat și au explicat că au făcut 1.100 teste în 7 zile, dintre care peste 300 în ultimele trei zile.

“Nu ştiu de unde e acea diferenţă de teste. O să încercăm să identificăm dacă eroarea de furnizare a datelor e plecată din DSP şi să o reglăm să nu mai apară astfel de neconcordonanţe. Însă e clar că noi nu am lucrat atât de putine teste. Numărul de teste efectuate e mult mai mare decât cele ce apar pe acel comunicat”, a declarat, directorul adjunct al DSP Vrancea, Janina Lazăr.

ADVERTISEMENT

Cifrele exacte oferite de DSP Vrancea arată că s-au făcut 328 de teste, nu 20 de teste cum a anunțat ministerul. Mai mult, zilnic se lucrează peste 40 de teste, nicidecum 20.

“Aparatul de testare are o anumită capacitate, e clar că niciodată nu lucrăm pe zi mai puţin de 40 de teste. Încercăm să identificăm de unde a plecat eroarea să o reparăm dacă e plecată de la noi, din DSP. Nu ştiu de unde sunt luate datele. Cert e că noi am furnizat nişte informaţii referitor la numărul de probe lucrate, informaţia apărută nu ştiu de unde e“, a completat Lazăr.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții ministerului s-au apărat și au explicat cum se produc erorile în lanț. ”Acest proces de transparentizare a datelor pe pagina data.gov.ro este automat şi, deoarece a fost lansat ieri, există încă provocări tehnice care sunt în curs de soluţionare. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) lucrează în acest moment la modificarea modalităţii de exportare a datelor, care vor fi actualizate în cursul zilei de astăzi”, se precizează în comunicat.

Sub bagheta lui Vlad Voiculescu, ministerul Sănătății nu este la prima gafă din ultimele săptămâni. De exemplu, la finalul lunii ianuarie MS anunța decesul unei femei în urma incendiului de la „Matei Balș”, doar că era vorba de un bărbat. În luna ianuarie, Vlad Voiculescu le solicita DSP-urilor din țară să încheie prima etapă a vaccinării medicilor, doar că era vorba doar de programarea acestora. Informațiile contradictorii din jurul incendiului de la „Matei Balș” au continuat să curgă și în februarie, astfel că Vlad Voiculescu l-a găsit țap ispășitor pe managerul unității spitalicești, pe care l-a demis.

ADVERTISEMENT