Ministerul Sănătății: „O nouă tranşă de vaccin antigripal va fi livrată către DSP-uri”

Bogdan Solomon   
în HotNews
19/10/2020, 14:12
Ministerul Sănătății: „O nouă tranşă de vaccin antigripal va fi livrată către DSP-uri”
Ministerul Sănătății a livrat încă 500.000 de doze de vaccin antigripal. Sursa foto: Getty

Ministerul Sănătății anunță că 500.000 de doze de vaccin antigripal destinate persoanelor aflate în categoriile de risc vor ajunge la Direcțiile de Sănătate Publică din întreaga țară pentru a fi distribuite către medicii de familie.

În comunicatul de presă transmis luni, 19 octombrie,  se precizează, totodată, că au fost achiziţionate în total 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă faţă de sezonul trecut, în vederea imunizării cât mai multor persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Următoarea tranşă de 1.100 000 doze de vaccin antigripal se va realiza în prima parte a lunii noiembrie. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele de peste 65 de ani care suferă de afecțiuni cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare, copiii, personalul medical, precum şi femeile însărcinate.

Au fost livrate 500.000 de doze de vaccin antigiripal

În momentul de față nu au fost raportate cazuri de gripă pe teritoriul României, deși numărul infecțiilor respiratorii a început deja să crească. Mai exact, în cea de-a doua săptămână de supraveghere şi monitorizare a evoluţiei infecţiilor respiratorii acute şi gripei s-au înregistrat la nivel național 42.000 de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare- IACRS şi pneumonii).

O nouă tranșă de 500 000 doze vaccin gripal va fi livrată astăzi de furnizor către direcțiile de sănătate publică. Dozele de vaccin vor fi direcționate către cabinetele medicilor de familie pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Campania de vaccinare a început în data de 14 septembrie 2020, iar repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Următoarea tranșă de 1 100 000 doze de vaccin gripal se va realiza în prima parte a lunii noiembrie.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Până în data de 11.10.2020 au fost vaccinate antigripal 146.537 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Conform aceleiași surse, la nivel național, în cea de-a doua săptămână de supraveghere și monitorizare a evoluției infecțiilor respiratorii acute și gripei, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare- IACRS și pneumonii) a fost de peste 42.000, cu aproximativ 50.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.564), dar într-o creștere ușoară, cu 8.7%, comparativ cu cel din săptămâna anterioară”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Închide ×