Miercuri seara, Ministerul Sănătăţii a venit cu o serie de clarificări după infecțiile intraspitalicești care ar fi dus la mai multe decese în rândul pacienților şi bebelușilor la spitalele din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş.
În după-amiaza acestei zile, de la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Sănătății să îi prezinte ”concluzii concrete” privind situația infecțiilor nosocomiale din spitale.
”Cer Ministerului Sănătății ca până la finele săptămânii viitoare să-mi prezinte situaţia şi concluziile concrete, punctual şi la nivel naţional, legate de această problemă a nosocomialelor, care, din păcate, nu este doar o problemă reală, este şi una cu istoric”, a adăugat premierul.
La câteva ore distanță, ministerul condus de Alexandru Rafila a venit cu primele precizări legate de cazurile grave din Ardeal.
Instituția guvernamentală anunță că a primit informații în legătură cu situația de la Târgu Mureș, în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00.
Se vorbea despre existenţa unui focar de IAAM (infecţii asociate asistenţei medicale) cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie.
”Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureş pentru a verifica la faţa locului situaţia şi a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte.
Potrivit datelor medicale puse la dispoziţie de Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mureş, pacienţii care au decedat aveau multiple patologii şi spitalizări cu durată mare în secţia de Terapie Intensivă. Aceştia erau în stare critică în momentul internării în secţia ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator”, a transmis Ministerul Sănătăţii, conform News.ro.
Ministerul informează că germenii izolaţi din focar au fost Piocianic şi Acinetobacter. Aceștia erau multirezistenţi la antibiotice.
S-a luat decizia de a suspenda internările în secţia ATI, iar intervenţiile chirurgicale au fost sistate.
Ministerul Sănătății a venit și cu precizări legate de situația de la Cluj-Napoca. În presă au apărut informații conform cărora mai mulți bebeluși ar fi murit din cauza bacteriilor.
Conform ministerului, DSP Cluj și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj -Napoca au informat că în secţia de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale şi care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.
”Din ancheta epidemiologică efectută, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secţia de neonatologie în aceeaşi luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM.
Nu există niciun fel de informaţii referitoare la 4 decese, aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în spaţiul public”, a transmis Ministerul Sănătăţii.