News

Ministerul Sănătății s-a răzgândit! Nu se mai distribuie pastilele cu iod

Ministerul Sănătății, prin vocea secretarului de stat Tiberius Brădăţan, s-a răzgândit în ceea ce privește distribuirea pastilelor cu iod către populație.
15.05.2022 | 17:16
Ministerul Sanatatii sa razgandit Nu se mai distribuie pastilele cu iod
Pastilele cu iodură d epotasiu vor fi distribuite doar în caz de urgență nucleară / Foto: Antibiotice Iasi
ADVERTISEMENT

Conform declarațiilor făcute de secretarul de stat Tiberius Brădăţan, Ministerul Sănătății a decis ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite populației doar în caz de accident nuclear.

Ministerul Sănătății s-a răzgândit în privința distribuirii pastilelor cu iod

Secretarul de stat Tiberius Brădăţan din Ministerul Sănătății a dezvăluit, pentru Europa Fm, că instituția pe care o reprezintă a schimbat strategia în ceea ce privește distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, necesare în cazul unui accident sau atac nuclear.

ADVERTISEMENT

”Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor.

Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat pentru sursa citată secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă au fost deja produse și achiziționate, pastilele cu iod vor rămâne în grija Direcțiilor de Sănătate Publică până la apariția unui caz de urgență nedorit, urmând ca în viitor să se găsească soluția ideală pentru distribuirea lor către populație în caz de necesitate..

Pastilele cu iod trebuiau distribuite de medicii de familie

Ministerul Sănătății a făcut un stoc de 30 de milioane de pastile cu iod, produse la Iași, pe care să le distribuie populației. Acum mai bine de o lună și jumătate, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, cerea medicilor de familie să distribuie respectivele pastile către populație.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, medicii de familie au reacționat și au explicat că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu ar bloca activitatea cabinetelor pentru câteva săptămâni și că nu au spațiile de depozitare necesare.

Problema pastilelor de iod a apărut după ce, în luna martie, după declanșarea războiului din Ucraina, Rusia a vorbit și despre escaladarea ostilităților la nivel nuclear. În Europa au fost guverne care, deja, au distribuit pastilele de iodură de potasiu pentru populație.

ADVERTISEMENT

Trebuie precizat că pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar la indicațiile stricte ale medicilor și că acestea se administrează doar în cazul unui accident sau a unei explozii nucleare, efectul fiind blocarea tiroidei în a mai capta iodul radioactiv eliberat de accidentul sau bomba atomică.

ADVERTISEMENT