News

Ministerul Sănătăţii se pregăteşte pentru “un scenariu negru”. Horațiu Moldovan, avertisment înainte de 1 Mai: ”Prudența este necesară”

29.04.2020 | 10:58
Ministerul Sanatatii se pregateste pentru un scenariu negru Horatiu Moldovan avertisment inainte de 1 Mai Prudenta este necesara
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a lansat un avertisment pentru populație înaintea weekend-ului care va cuprinde și ziua de 1 Mai. Oficialul susţine că nu am depăşit încă perioada critică şi că Ministerul Sănătăţii are pregătită şi o variantă în cazul unui scenariu negru.

Horațiu Moldovan, avertisment înainte de 1 Mai

”Weekendul care urmează este importantă pentru că în perioada de 1 Mai populația simte nevoia să iasă din casă, să socializeze”, este avertismentul venit din partea lui Horațiu Moldovan.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat a declarat că trebuie menținute măsurile de distanțare socială până la data când se va renunța la starea de urgență, precizând că prudența este necesară pentru a evita creștea numărului de pacienți infectați.

”Atâta timp cât nu există un trend descendent clar, este logic să spunem că suntem pe un platou. Nu am ajuns în vârf, pentru că nu se vede încă o coborâre constantă a cazurilor de infecție”, a afirmat Moldovan la Digi24.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătăţii se pregăteşte şi pentru “un scenariu negru”.

Referitor la măsurile de relaxare anunțate de președintele Klaus Iohannis din 15 mai, oficialul de la Sănătate a menționat că pentru a ajunge acolo trebuie ca numărul de infecții de la o zi la alta să nu crească semnificativ

”Măsurile de relaxare pot fi rediscutate oricând în funcție de numărul de infecții. În acest moment suntem într-un trend controlabil, care permite spitalelor să facă față pacienților infectați. Dacă va crește numărul, putem avea probleme”, a explicat el.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat a precizat că măsurile restrictive sunt greu suportabile de populație. El a explicat faptul că cu cât timpul trece, acceptabilitatea acestor măsuri este din ce în ce mai redusă.

” Măsurile restrictive sunt greu suportabile de populație. Acceptabilitatea este din ce în ce mai redusă cu cât timpul trece. E normal ca oamenii să aibă tendința de a fi mai libertini. Psihologic poate apărea un moment de optimism după anunțul de relaxare a măsurilor, dar trebuie să promovăm constant ideea de prudență”, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Horațiu Moldovan a dezvăluit că Ministerul Sănătății se pregătește și pentru varianta unui scenariu negru.

“Ministerul Sănătății se pregătește și în varianta unui scenariu negru. Avem resurse importante pentru a pregăti sistemul sanitar”, a  mai spus oficialul.

Începând cu 15 mai, dată la care expiră decretul de prelungire a stării de urgență, Guvernul ar putea institui stare de alertă, reglementare necesară pentru ca autorităţile să poată menţine o bună parte din interdicţiile aflate în vigoare.

ADVERTISEMENT