News

Ministerul Sănătății: ”Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză.” Ce eficacitate are

26.03.2021 | 23:04
Ministerul Sanatatii Vaccinul Johnson  Johnson se administreaza intro singura doza Ce eficacitate are
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătăţii a explicat vineri pe pagina de Facebook de ce este suficientă o singură doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson. Totodată, a fost precizată și perioadă când va începe folosirea acestuia în România.

”Ne aşteptăm ca vaccinarea cu Johnson & Johnson să înceapă la jumătatea lunii aprilie”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Datele preliminare din studiul clinic de fază 1 au sugerat că o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun. Rezultatele studiului clinic de fază 3, care a stat la baza aprobării vaccinului Johnson & Johnson, au confirmat acest lucru, potrivit MS.

Ministerul Sănătății: ”Ne așteptăm ca vaccinarea cu Johnson & Johnson să înceapă la jumătatea lunii aprilie”

”Vaccinul a redus semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate, astfel:

Din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19
Din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19

Acest lucru înseamnă eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice”, a arătat Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Vaccinul împotriva COVID-19 a fost creat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson. Este al patrulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în UE.

În ceea ce priveşte prevenirea cazurilor de COVID-19 care necesită internare, vaccinul conferă protecţie sporită.

ADVERTISEMENT
  • ”La 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0% (niciuna dintre cele 16 spitalizări nu a fost din rândul persoanelor vaccinate)”, au mai transmis reprezentanţii ministerului.

Studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfăşurat în mai multe ţări, inclusiv Africa de Sud şi Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv.

ADVERTISEMENT

O singură doză de vaccin ”constituie un avantaj”

O singură doză de vaccin constituie un avantaj atât logistic, cât și din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt.

”Din acest motiv, Johnson & Johnson a decis să evalueze și un regim cu o singură doză. În paralel, se află încă în desfășurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficiența unei scheme cu două doze de vaccin”, transmite MS pe pagina de Facebook.

Comisia Europeană a acordat pe 11 martie o autorizație de introducere pe piață pentru vaccinul Johnson & Johnson

Această autorizație s-a acordat în urma unei recomandări științifice pozitive bazate pe o evaluare aprofundată a siguranței, eficacității și calității vaccinului de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și este aprobată de statele membre.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: ”Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin autorizat din portofoliul UE și ne va ajuta să consolidăm campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021. Acesta necesită doar o doză unică, ceea ce ne aduce cu încă un pas mai aproape de atingerea obiectivului nostru colectiv de a vaccina 70 % din populația adultă până la sfârșitul verii.”

ADVERTISEMENT