News

Ministerul Sănătății vrea să plafoneze cuantumul indemnizațiilor de maternitate. Este invocată povara financiară asupra Casei de Asigurări

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se modifică regimul acordării indemnizațiilor de maternitate.
15.01.2023 | 08:25
Ministerul Sanatatii vrea sa plafoneze cuantumul indemnizatiilor de maternitate Este invocata povara financiara asupra Casei de Asigurari
Indemnizația de maternitate ar putea fi plafonată la trei salarii minime brute pe economice/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Indemnizația de maternitate se acordă în momentul de față pe durata concediului de maternitate care poate însuma până la 126 de zile calendaristice, iar legea în vigoare lasă o portiță prin care cuantumul indemnizației poate fi disproporționat de mare comparativ cu contribuțiile de asigurări sociale de sănătate. Din acest motiv, Ministerul Sănătății vrea să plafoneze cuantumul indemnizației de maternitate, stabilind o nouă modalitate de calcul a acesteia.

Indemnizație de 36.000 de lei

Concediul de maternitate, diferit de concediul pentru creșterea copilului, poate avea o durată maximă de 126 de zile calendaristice, având două componente. Prima este concediul de sarcină sau concediul prenatal, care se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere. Acesta este urmat de concediul de lăuzie (concediul postnatal), care se acordă pe o perioadă de 63 de zile după naștere.

ADVERTISEMENT

Dintre cele 126 de zile doar primele 42 de zile de după naștere sunt obligatorii, beneficiarele putând hotărî dacă iau și celelalte zile de odihnă sau nu. Pe durata concediului se acordă indemnizația de maternitate calculată ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuția individuală de asigurări de sănătate, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare.

Această modalitate de calcul vizează persoanele care obțin venituri din salarii, însă Legea 399/2006 prevede și o altă cale de obținere a indemnizației de maternitate pentru persoanele care nu obțin venituri de natură salarială. Acestea pot încheia un contract de asigurări de sănătate. În cazul în care persoanele optează pentru un contract care să asigure și concedii medicale și indemnizații pentru maternitate, ele trebuie să plătească o contribuție de 1% dintr-un venit lunar pe care îl obțin din alte surse, dar care nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe țară și mai mare de 12 salarii minime brute.

ADVERTISEMENT

Prin majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2023 la 3.000 de lei, s-a ajuns ca plafonul maxim de asigurare să fie de 36.000 de lei. Astfel, pentru o contribuție insignifiantă, persoanele respective primesc apoi o indemnizație de maternitate enormă.

În practică, s-a constatat că aceste persoane se asigură pentru concedii și indemnizații doar pentru perioada necesară îndeplinirii stagiului de asigurare, respectiv 6 luni, pentru care plătesc o contribuție în cotă de 1% la venitul maxim, ceea ce înseamnă că pentru o lună contribuția datorată este de 360 lei, iar indemnizația brută lunară care se suportă din FNUASS este în valoare de 36.000 lei.

ADVERTISEMENT

Facem mențiunea că ponderea majoritară a solicitărilor de încheiere a contractelor de asigurare o constituie componenta pentru sarcină și lăuzie, valoare asigurată fiind în majoritatea cazurilor situată la plafon maxim, chiar dacă persoanele se asigură pentru sănătate la nivelul unui salariu minim brut pe țară”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.

Plăți enorme făcute de Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Ministerul Sănătății mai justifică schimbarea regulilor și prin faptă că persoane care au venituri mici din salarii, indemnizație de șomaj, pensie de invaliditate sau urmaș, indemnizație de ajutor social, solicită plătitorilor încetarea acestor drepturi pentru a obține concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca persoane fără venituri, prin încheierea unui contract de asigurare, acestea din urmă fiind mai consistente decât veniturile pe care le obțineau anterior.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, se impune reglementarea în mod nediscriminatoriu a unor măsuri care să conducă la echilibrarea între veniturile alocate bugetului FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – n.red.) și costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, în sensul diminuării bazei maxime de calcul al indemnizațiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la 3 salarii minime brute pe țară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de maternitate”, propune Ministerul Sănătății.

Astfel, nu vor mai fi plătite indemnizații de maternitate enorme, ce pot ajunge până la 36.000 de lei pe lună, nivelul maxim fiind stabilit astfel la 9.000 de lei pe lună.

Pentru justificarea aceste măsuri, MS prezintă și datele legate de contractele de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Astfel, în 2021 aceste contracte de asigurare încheiate de persoane fără venituri de natură salarială au adus Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) venituri de 9.183.000 de lei, însă plățile făcute pe baza acestor contracte au reprezentat nu mai puțin de 167.836.000 lei. Pentru primele opt luni din anul 2022, încasările au fost de 7.118.000 lei, iar plățile 119.217.000 lei.

Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară (…) În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS, aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației”, susține în încheiere Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT