News

Guvernul „foștilor”. Două treimi dintre miniștrii lui Ciucă au mai fost membri ai cabinetului. Campion este Cătălin Predoiu, cu șase mandate

Guvernul Ciucă este cabinetul cu cea mai mare proporție de miniștri care au mai ocupat funcții similare și în alte guverne, cu 14 miniștri care au sunt la cel puțin al doilea mandat.
14.12.2021 | 11:09
Guvernul fostilor Doua treimi dintre ministrii lui Ciuca au mai fost membri ai cabinetului Campion este Catalin Predoiu cu sase mandate
Vasile Dîncu, Cătălin Predoiu și Kelemen Hunor sunt politicienii cu cea mai îndelungată carieră ministerială/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

PNL și PSD par să fi abandonat ideea înnoirii politicienilor din prima linie, preferând să desemneze în guvernul Ciucă oameni cu experiență ministerială.

Nu mai puțin de două treimi din actualii miniștri ai României au mai avut același rang și în alte guverne, chiar dacă uneori au schimbat portofoliile sau chiar partidele care i-au trimis la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Unii dintre ei par chiar abonați la funcția de ministru, cum ar fi Cătălin Predoiu care a fost ministru de Justiție în nu mai puțin de șase guverne, în timp ce Kelemen Hunor a fost o prezență constantă fie ca ministru al Culturi, fie ca vicepremier.

PNL a refuzat să schimbe garnitura de miniștri

Dintre cei 21 de miniștri pe care generalul Nicolae Ciucă îi are în subordine, doar șapte dintre ei sunt pentru prima oară la Palatul Victoria. Este vorba de Adrian Câciu – Finanțe, Florin Marian Spătaru – Economie, Adrian Chesnoiu – Agricultură, Alexandru Rafila – Sănătate, Constantin-Daniel Cadariu – Antreprenoriat și Turism, Florin Roman – Cercetare și Digitalizare și Gabriela Firea – Familie și Tineret.

ADVERTISEMENT

Dintre aceștia, doar unul este liberal, Florin Roman, restul fiind desemnați de către social-democrați.

Chiar și în restul de două treimi, al miniștrilor cu cel puțin un mandat anterior, se regăsesc mulți membri ai Guvernului la al treilea, al patrulea sau al șaselea mandat. Astfel, guvernul Ciucă este cabinetul cu cele mai conservatoare numiri făcute de către partide, care au mers pe mâna unor oameni pe care deja îi cunosc bine.

ADVERTISEMENT

Cătălin  Predoiu, de șase ori ministru al Justiției

Cătălin Predoiu a devenit ministru al Justiției în februarie 2008, fiind  numit de către premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Printre cei nemulțumiți la acea vreme de această desemnare a fost și Ludovic Orban, cel care la 11 ani diferență avea și el să-l numească pe Predoiu în guvernul său.

După alegerile din 2008, PNL a plecat de la guvernare, dar a Predoiu a rămas ministru, gestionând justiția și în guvernele Boc 1 (PDL-PSD) și Boc 2 (PDL-UDMR-UNPR). A demisionat și Boc, fiind înlocuit cu Mihai-Răzvan Ungureanu, dar Predoiu a fost de neclintit, fiind singurul ministru desemnat de PDL care a rămas în funcție odată cu schimbarea primului-ministru.

ADVERTISEMENT

După ce guvernul Ungureanu a fost demis prin moțiune de cenzură, noul premier Victor Ponta a susținut că Predoiu ar fi încercat să-l convingă să-l păstreze și în guvernul USL. Cert este că odată cu venirea liberalilor la putere, Cătălin Predoiu s-a reîntors la Justiție, pierzând funcția doar temporar, întrucât USR a insistat să preia acest portofoliu la formarea Cîțu. Acum Predoiu este la al șaselea mandat de ministru.

Cinci mandate pentru Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a adunat primele trei mandate în timpul guvernării PDL, fiind ministru al Culturii în guvernele Boc 1 și 2 și Ungureanu. În al treilea guvern al lui Victor Ponta (martie – decembrie 2014), a cumulat funcția de ministru al Culturii cu cea de vicepremier. În al cincilea mandat, cel actual, ocupă doar funcție de vicepremier.

Însă cariera ministerială cea mai lungă o are Vasile Dîncu, actualul ministru al Apărării Naționale, care a ocupat prima dată o funcție la Palatul Victoria acum 21 de ani, când Adrian Năstase l-a desemnat ministru al Informațiilor Publice. Presa ireverențioasă de atunci a numit portofoliul lui Dîncu drept „Ministerul Propagandei”, iar pe ocupantul său l-a etichetat drept un Goebbels al lui Năstase. Dîncu a fost ministru până în 2003, când premierul Năstase l-a numit șef al Agenției pentru Strategii Guvernamentale.

Vasile Dîncu, cel mai vechi dintre miniștri

După o pauză de 12 ani, Dîncu s-a întors în Guvern ca vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației în guvernul lui Dacian Cioloș. Numirea lui i-a nemulțumit la acea vreme pe actualii săi colegi de la PNL care au reclamat că este omul desemnat de PSD să controleze un guvern care, teoretic, era unul tehnocrat.

Independentul Bogdan Aurescu ocupă portofoliul Externelor din 2019 încoace, fiind membru în patru guverne: Orban 1 și 2, Cîțu și Ciucă. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu este pentru a treia oară la Palatul Victoria întrucât, pe lângă funcția de premier din 2017, a mai ocupat postul de ministru al Comunicațiilor în guvernul Ponta 4 (decembrie 2014-noiembrie 2015).

Sorin Cîmpeanu este pentru a treia oară ministru al Educației, însă primul mandat, cel din guvernul Ponta 4, a fost din postura de membru al PSD, pe când ultimele două mandate Cîmpeanu le-a obținut ca membru PNL.

Lucian Bode, ministru cu triplă specializare

Lucian Bode a fost de cinci ori ministru: al Economiei și Comerțului în efemerul cabinet al lui Ungureanu din 2012, ministru al Transporturilor în guvernele Orban 1 și 2 și ministru de Interne în guvernele Cîțu și Ciucă. Virgil Popescu a avut patru mandate din 2019 încoace: două ca ministru al Economiei în guvernului lui Orban și două ca ministru al Energiei sub premierii Florin Cîțu și Nicolae Ciucă. Câte două mandate au și Tanczos Barna la Mediu și Carol-Eduard Novak la Sport. De precizat este totuși că intervalul de timă în care politicienii de mai sus au ocupat funcții ministeriale a fost destul de scurt din cauza instabilității guvernamentale din ultimii ani.

O excepție este Cseke Attila, la al doilea mandat de ministru al Dezvoltării, o numire cumva surprinzătoare ținând seama că el a fost numit prima dată ca ministru într-un guvern Boc, în care a ocupat portofoliul Sănătății.

Senatorul Lucian Romașcanu este pentru a doua oară ministru ala Culturii, funcție pe care a deținut-o timp de șase luni și în cabinetul conduse de către Mihai Tudose. De asemenea, Marius Budăi a mai fost ministru al Muncii, însă în guvernul condus de către Viorica Dăncilă.

Ultimul pe listă este chiar premierul Nicolae Ciucă, ce a fost ministru al Apărării în cele trei guverne care l-au precedat pe cel pe care îl conduce actualmente.

ADVERTISEMENT