News

Miniștrii care au rupt guverne. Care sunt șansele lui Vlad Voiculescu în fața premierului Cîțu

12.04.2021 | 13:59
Ministrii care au rupt guverne Care sunt sansele lui Vlad Voiculescu in fata premierului Citu
ADVERTISEMENT

În jurul persoanei lui Vlad Voiculescu se amplifică disputa dintre liberalii care îi cer voalat demisia și USR-PLUS care se solidarizează necondiționat cu ministrul Sănătății. Istoria recentă a arătat că ruperile alianțelor la guvernare au fost provocate de un conflict iscat în  jurul unui ministru.

De obicei, o dispută punctuală ce apare în legătură cu activitatea unui ministru scapă de sub control și escaladează pe fondul unor nemulțumiri mai vechi între partenerii de guvernare.

ADVERTISEMENT

Astfel s-au rupt alianțele dintre PSD și PDL în 2009, între PDL și PNL în 2007, iar guvernarea CDR a fost pusă la grea încercare de disputat dintre premierul Victor Ciorbea și ministrul Transporturilor de atunci, Traian Băsescu. Atunci însă cel care a trebuit să plece a fost chiar șeful Guvernului.

Emil Boc, demis de Parlament din cauza unui ministru revocat

Ca și alianța dintre PNL și USR-PLUS, și coaliția formată de PDL și PSD  în 2008 a fost marcată de la bun început de tensiuni între cele două partide, mai ales că în anul următor erau programate alegeri prezidențiale. Punctul culminant a fost atins după o declarație a ministrului de Interne de atunci, Dan Nica, ce și-a acuzat aproape fățiș partenerii de guvernare că pregătesc fraudarea scrutinului prezidențial.

ADVERTISEMENT

Dacă informaţia pe care eu o am este că nu mai există autocare libere în România pentru închiriat pe data de 22 noiembrie şi 6 decembrie, înseamnă că are legătură cu faptul că românii s-au hotărât brusc să plece în excursii la mănăstire sau în alte locuri ale României, sau cineva s-a hotărât să organizeze vreo operaţiune de turism electoral”, a declarat Nica.

Declarația i-a adus demiterea de către premierul Emil Boc, pe 28 septembrie 2009, iar în semn de solidaritate cu Nica toți miniștrii PSD au părăsit guvernul, gest ce a adus la scurtă vreme prima demitere printr-o moțiune de cenzură a unui guvern în România post-decembristă.

ADVERTISEMENT

Miniștrii care au provocat ruperea Alianței D.A.

În guvernarea Alianței D.A., ministrul care a dus la acutizarea conflictului dintre PNL și PDL a fost Monica Macovei, ce ocupa atunci portofoliul Justiției. Unele dintre măsurile promovate de Macovei au provocat iritare din partea liberalilor, astfel încât atunci când opoziția a inițiat în Senat o moțiune simplă împotriva ministrului de Justiție, aceasta a trecut inclusiv cu voturile unor senatori liberali, pe 13 februarie 2007.

Tăriceanu a refuzat să o revoce pe Macovei din funcție întrucât Constituția nu prevede demiterea ministrului împotriva căruia Parlamentul adoptă o moțiune simplă, însă după acel moment Alianța D.A. a încetat practic să mai funcționeze. Oficializarea rupturii a survenit două luni mai târziu, când președintele Traian Băsescu a refuzat să-l numească în funcția de ministru de Externe pe Adrian Cioroianu, propus de către PNL. Ca represalii, Tăriceanu i-a revocat pe toți miniștrii PDL, pe 1 aprilie 2007.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu, ministrul care și-a dat jos șeful

O dispută dintre un prim-ministru și un ministru din subordine, dar de la alt partid, era să pună capăt alianței dintre PNȚCD și PD, după numai un an de funcționare. A fost singura ocazie când ministrul s-a impus, iar șeful Guvernului a trebuit să plece. În decembrie 1997, Traian Băsescu, pe atunci ministru al Transporturilor, își critica într-un interviu șeful de la Palatul Victoria, Victor Ciorbea.

Cabinetul Ciorbea nu are cale de mijloc: ori va rămâne în cartea de istorie, ori va fi aruncat la coșul de gunoi al istoriei (…) Până acum, nu am certitudinea că va rămâne în cartea de istorie”, spunea Băsescu. După mai multe schimburi de replici între miniștrii democrați și Victor Ciorbea, primii se retrag din guvern. „Departe de a fi un om cinstit, premierul Ciorbea”, mai spunea Băsescu, la începutul anului 1998. Pentru a se putea menține la putere, țărăniștii au decis să-l debarce pe premier, mai ales că acesta nu era și șeful PNȚCD.

Vlad Voiculescu vs. Florin Cîțu, un meci aparent inegal

Conflictul din actuala coaliție, din jurul ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, are multe asemănări cu anterioarele crize guvernamentale. Într-o primă fază, ministrul Voiculescu i-a iritat serios pe aliații din PNL, după ce a publicat informații privind centrele de vaccinare rezervate instituțiilor de forță din statul român, precum armata sau SRI.

Al doilea val de nemulțumiri din PNL a venit odată cu evacuarea de la Spitalul Foișor. Dacă până acum liberalii bodogăneau mai mult de la colțuri împotriva lui Voiculesc, de data aceasta chiar primul-ministru Florin Cîțu a sugerat demisia ministrului. „Este de văzut dacă mai există onoare în România”, a spus Cîțu.

Ca și în celelalte cazuri, ministrul vizat beneficiază de susținerea colegilor de partid, unii dintre ei făcând declarații menite să învenineze și mai mult situația. Liderul deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a vorbit despre trecerea spitalelor MApN, MAI și SRI în subordinea directă a Ministerului Sănătății pentru a se obține locuri suplimentare pentru tratarea cazurilor de Covid-19. „Am auzit că acolo e mai mult loc, sunt mai bine dotate, e o atenţie mai mare faţă de bolnavi. Nu trebuie să existe români «speciali» în lupta cu boala”, a spus Moșteanu. La rândul său, Liviu Iolu a acuzat deschis că vaccinarea a fost preluată de armată pentru că „trebuiau băgaţi unii pe uşa din spate”.

Contraatacul USR-PLUS care vizează instituțiile de forță reprezintă, indirect, și o critică la adresa șefului  statului, în calitatatea de comandant suprem al forțelor armate. Ca și cum nu ar fi fost suficient, un nou front de luptă în interiorul coaliției a fost deschis la Sectorul 1, unde liberalii lui Sebastian Burduja amenință că nu vor vota bugetul primăriei conduse de Clotilde Armand, dacă proiectul nu este pus înainte în dezbatere publică.

La prima vedere, pare că Vlad Voiculescu nu are șanse în fața unui premier care-l poate revoca oricând, mai ales că ministrul și-a erodat rapid imaginea publică printr-un șir de gafe precum cea legată de faptul că nu știa că morții de Covid-19 sunt înmormântați fără haine.

Pe de altă parte, USR-PLUS are niște atuuri în mânecă, la fel cum au avut și democrații lui Traian Băsescu, atunci când au provocat căderea guvernului Ciorbea. Singura alternativă pe care o au liberalii la alianța cu USR-PLUS este obținerea unei majorități parlamentare printr-o înțelegere cu PSD, o refacere de facto a USL, o manevră ce le poate aduce prejudicii grave de popularitate în rândul electoratului  propriu, concomitent cu legitimarea discursului mai vechi al partidului lui Barna și Cioloș, de tipul „noi împotriva vechii clase politice”.

În al doilea rând, Florin Cîțu nu este președintele partidului, situație în care poziția sa este la fel de slabă ca și a lui Ciorbea. În plus, în PNL se apropie alegerile interne și se conturează deja două tabere: una în jurul actualului  lider Ludovic Orban, cealaltă în jurul lui  Florin Cîțu. Dacă Orban reușește să-și păstreze funcția, nu este exclusă debarcarea lui  Cîțu „de dragul coaliției”, cu aparent outsiderul Voiculescu rămas la Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT