News

Scandal la citirea moțiunii în Parlament. Florin Roman a fost alungat de la prezidiu: „Voi face plângere penală”. Update

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu va fi citită, joi, în Parlament, însă votul va fi dat după decizia CCR la sesizarea grupurilor parlamentare ale PNL
09.09.2021 | 10:57
Scandal la citirea motiunii in Parlament Florin Roman a fost alungat de la prezidiu Voi face plangere penala Update
Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, îndepărtat de la prezidiul ședinței comune de plen/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT
09-09-2021
14:11

Florin Roman face plângere penală contra celor care l-au bruscat

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman (PNL), a anunța că va face plângere penală împotriva parlamentarilor AUR care l-au îndepărtat de la prezidiu.

Voi depune plângere penală pentru huliganism și distrugere de documente oficiale, împotriva celor din coaliția toxică USR-AUR, care în timpul ședinței plenului reunit, m-au blocat prin forță, huliganism, injurii și agresiune fizică să îmi exercit mandatul constituțional! Conform regulamentului, ședințele plenului reunit sunt conduse alternativ, de președinții Camerei Deputatilor sau al Senatului, iar de azi de la ora 16.00, conform deciziei publicate în Monitorul Oficial, mi-au fost încredințate atribuțiile președintelui Camerei Deputatilor! Ultimele două ședințe de plen reunit au fost conduse de președinta (încă) a Senatului, Anca Dragu. Era evident rândul CD, motiv pentru care mi-a și fost înmânat desfășurătorul de ședință! Solicit demisia președintei Senatului pentru că a încurajat actele de huliganism! Și pentru că a comis un nou abuz constituțional!”, a scris Roman pe Facebook.

Reprezentanții AUR și USR-PLUS care i-au cerut lui Roman să plece de la prezidiu invocaseră articolul din Regulamentul ședințelor comune care prevede că acestea sunt conduse de către președinții Camerelor, iar în lipsa lor de către vicepreședinți. Cum Dragu era la prezidiu, ea ar fi avut prioritate peste un vicepreședinte.

Dumnealui efectiv se ținea de microfoane, nu am mai văzut așa ceva”, a spus Anca Dragu despre încercarea lui Roman de a conduce ședința plenului reunit. 

Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că Roman a fost îndepărtat în mod regulamentar de către chestorii care au constatat vă deputatul PNL uzurpase conducerea ședinței, motiv pentru care AUR va face, la rândul său, plângere penală. „A fost nevoie de intervenția chestorilor pentru a instaura ordinea și Regulamentul pentru că Florin Roman și-a însușit calități care nu îi aparțineau. A fost o uzurpare de calități oficiale”, a declarat Simion, după încheierea ședinței.

09-09-2021
13:49

Moțiunea de cenzură a fost citită în plen

Moțiunea de cenzură inițiată de către USR-PLUS și AUR, intitulată „Demiterea guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi”, este lecturată în plenul Parlamentului de către deputatul Bogdan Rodeanu (USR). La citirea moțiunii nu participă niciun membru al guvernului Cîțu. 

La începutul lecturării, a intervenit liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, care a reclamat faptul că Rodeanu nu citește întocmai textul moțiunii. În urma acestei observații, Anca Dragu i-a cerut lui Bogdan Rodeanu să se limiteze strict la lecturarea documentului, fără nicio altă adăugire.

După finalizarea lecturii, liderul deputaților AUR, George Simion a cerut formal ca președinții Camerelor „să convoace ședința comună a Parlamentului pentru marți, 14 septembrie, cu un singur punct pe ordinea de zi: dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură.” Cererea sa este întemeiată pe articolul 113, alineatul 3 din Constituție care prevede ca votul asupra moțiunii să se dea la trei zile după citirea ei în plen.

09-09-2021
13:07

USR-PLUS cere plenului să stabilească data votării moțiunii

Ședința în care urmează să fie citită moțiunea de cenzură a început. Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR-PLUS, a solicitat plenului modificarea ordinii de zi astfel încât să fie stabilită și data la care se va dezbate și vota moțiunea de cenzură. 

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, i-a cerut lui Moșteanu să precizeze care sunt motivele aceste solicitări pentru a fi supusă votului. „Motiv mai temeinic decât Constituția nu există. Constituția prevede ca dezbaterea moțiunii să se facă la trei zile de la citirea ei în plen”, a replicat Moșteanu.

Roman a refuzat să supună la vot propunerea USR-PLUS, cerând liderilor de grup să-și precizeze poziția. Liderul grupului deputaților PSD, Alfred Simonis, a spus că nu poate fi adăugat un punct la ordinea de zi fără ca forma acesteia propusă de Birourile Permanente să fie aprobată în prealabil.

USR-PLUS reclamă că Roman conduce abuziv ședința, împiedicând-o pe Anca Dragu, președintele Senatului, să conducă ședința. „Îl rog pe domnul Roman să părăsească plenul și să o lase pe doamna Dragu să conducă ședința”, a cerut Moșteanu. George Simion, copreședintele AUR, i-a luat scaunul lui Roman.

Dacă nu se dorește citirea moțiunii, declar închisă ședința”, a spus Roman, înainte să plece de la prezidiu. „Nu ți-e rușine, băi mafiotule, aici e Parlamentul României!”, a vociferat Simion la adresa lui Florin Roman.

Ulterior plecării lui Roman, Dragu a preluat conducerea ședinței și a supus la vot propunerea lui Moșteanu care a fost respinsă de către plen.

Înainte de lecturarea moțiunii, s-a discutat înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pe tema creșterii prețurilor la energie și la gaze naturale. Comisia a fost înființată cu 339 de voturi favorabile.

09-09-2021
12:32

Premierul Cîțu nu va asista la citirea moțiunii

Premierul Florin Cîțu a anunțat că nu va asista la lecturarea în plenul Parlamentului a textului moțiunii de cenzură, motivând prin faptul că punerea pe ordinea de zi a acesteia ar reprezenta un abuz din partea celor doi președinți ai Camerelor, Ludovic Orban și Anca Dragu. „Eu nu girez astfel de acte în Parlamentul României, abuzuri ale celor doi preşedinţi”,  a declarat Florin Cîțu.

Acesta a precizat că va cere demisia celor doi în cazul în care Curtea Constituțională va soluționa favorabil sesizarea depusă de către grupurile PNL prin care se încearcă blocarea dezbaterii moțiunii din cauza unor semnături de susținere îndoielnice. „Cred că dacă decizia Curţii Constituţionale ne dă nouă dreptate, voi veni public şi voi cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ceea ce au făcut în această perioadă”, a mai spus șeful Guvernului.

09-09-2021
08:23

Votul pe moțiune, dat în funcție de decizia CCR

Președintele Senatului, Anca Dragu (USR-PLUS), a anunțat că Birourile Permanente au decis ca citirea moțiunii de cenzură în plenul Parlamentului să se facă joi, de la ora 16, însă nu a fost stabilită data la care moțiunea va fi dezbătută și votată/

Avem astăzi un plen reunit în care vom citi moțiunea de cenzură. Tertipurile vor continua și au continuat și astăzi în a doua parte a ședinței. La propunerea UDMR s-a amânat votarea moțiunii de cenzură până după decizia CCR. Amânarea nu are niciun fel de sens și nu este întemeiată în niciun articol din Constituție”, a declarat Anca Dragu.

Propunerea UDMR a trecut cu voturile reprezentanților PNL și PSD din conducerea Parlamentului. „Nu vrem să fim în situația să avem doi premieri, unul pus de coaliție, altul de CCR (…) Noi vrem să mergem la anticipate și să avem o situație care să fie cât se poate de legală”, a motivat senatorul PSD Lucian Romașcanu.

Și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu (PNL) a justificat poziția liberalilor prin faptul că trebuie evitată situația în care un guvern să fie demis de Parlament și apoi reinstalat de către Curtea Constituțională. Gorghiu a mai precizat că parlamentarii liberali vor participa la ședința de plen de astăzi în care va fi citită moțiunea.

În schimb, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban (PNL), a spus că decizia de amânare a votului nu are justificare din perspectiva Constituției și a jurisprudenței Curții Constituționale. „Există o altă decizie a CCR cu privire la termenul constiutuțional și regulamentar cu privirea la dezbaterea moțiunii și votarea ei. Se spune foarte clar că Parlamentul trebuie să dea dovadă de celeritate și că nu poate amâna nejustificat”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că cei care au votat pentru amânare ar trebuie să-și asume răspunderea pentru încălcarea Constituției. „Ca președinte al Camerei Deputaților mi-am făcut datoria să-mi informez colegii și răspunderea le aparține individual pentru decizia luată”, a mai spus Orban.

09-09-2021
07:55

Citirea moțiunii, aprobată în Birourile Permanente

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au aprobat citirea moțiunii în plen astăzi, de la ora 16.00. Decizia a fost adoptat cu 16 voturi favorabile și șapte împotrivă. Potrivit articolului 113 din Constituție, alineatul 3, „moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.” Deocamdată, în Birourile Permanente se dezbate când ar trebui să fie votată moțiunea. UDMR a propus ca votul să fie dat după ce se va pronunța Curtea Constituțională pe sesizarea făcută de parlamentarii PNL privind conflictul juridic de natură constituțională dintre Guvern și Parlament pe tema valabilității semnăturilor la moțiunea de cenzură. În schimb, USR-PLUS susține ca votul să fie dat pe 14 septembrie, când se împlinesc cele trei zile lucrătoare de la citirea moțiunii în plen. La această oră, discuțiile din BP-urile reunite continuă.

08-09-2021
16:28

CCR a dat un termen privind soluționarea conflictului legat de moțiunea de cenzură

Curtea Constituțională a României a dat termenul de 15 septembrie pentru ca Guvernul și Parlamentul să își exprime punctele de vedere referitoare la conflictul despre moțiunea de cenzură.

Astfel, până la această dată, cele două părți implicate trebuie să își susțină cauza despre sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR.

”Referitor la cererea de soluționarea a conflictului dintre Guvern și Parlament s-a stabilit că până la 15 septembrie părțile să își exprime punctul de vedere. Termenul pentru ședința de judecată se stabilește ulterior. Art. 34 -36 din Legea 47/1992”, a transmis CCR.

Data ședinței de judecată va fi stabilită ulterior, a mai transmis instituția.

08-09-2021
13:47

Guvernul a trimis oficial sesizare către CCR în privința moțiunii de cenzură a celor de la USR PLUS și AUR

Guvernul României, prin premierul Florin Cîțu, a atacat oficial la Curtea Constituțională (CCR) întreaga procedură privind moțiunea de cenzură a celor de la USR PLUS și AUR.

Reprezentanții Executivului sesizează o serie de probleme de neconstituţionalitate privind iniţierea, depunerea şi comunicarea acesteia. Florin Cîțu cere constatarea existenţei unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament.

În document, premierul susține că semnăturile inițiatorilor moțiunii nu au fost strânse cu respectarea legii (au fost transmise electronic, scanate etc), iar comunicarea moțiunii de la Parlament către guvern a fost făcută prea târziu.

”Există un conflict în sensul art. 146 lit. e) din Constituție, întrucât Parlamentul României, prin Președintele Camerei Deputaților, a transmis Guvernului României o moțiune de cenzură inițiată, depusă și comunicată cu încălcarea dispozițiilor constituționale ale art. 113 alin. (2) din Constituție, ceea ce se constituie într-o conduită neconstituțională, deopotrivă neloială și abuzivă, față de autoritatea executivă și care a generat o situație conflictuală a cărei origine rezultă chiar din textul constituțional.

Astfel, în prezenta cerere, solicităm instanței de contencios constituțional să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură, respectiv din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă contrar Constituției a fost comunicată ulterior Guvernului”, se arată în cererea Guvernului către CCR.

08-09-2021
10:16

Klaus Iohannis a semnat decretele demisiilor membrilor USR PLUS și a aprobat lista miniștrilor interimari

Președintele Klaus Iohannis a luat act miercuri de demisia miniștrilor USR-PLUS din Guvernul Cîțu.

De asemenea, șeful statului a semnat decretele de numire a miniștrilor interimari la ministerele în cauză, interimat ce va dura maxim 45 de zile începând din această zi.

08-09-2021
08:38

Moțiunea de cenzură ajunge la CCR. Premierul Cîțu: ”Să se pronunțe asupra respectării Constituței”

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, faptul că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, despre care consideră că a fost depusă nelegal.

”Vrem să ne asigurăm că toate procedurile sunt respectate din punct de vedere al legalității. Să minți că ai depus nelegal niște semnături este inadmisibil. Decizia Curții Constituționale este sigura care poate să ne spună. După ce se îndeplinesc condițiile de legalitate vom lua o decizie ce vom face.

Trebuie să avem o decizie a CCR, azi este a fost depusă acțiunea. Ce ne ne facem dacă participăm la această mascaradă și aflăm că totul a fost ilegal?”, a afirmat Florin Cîțu după ședința Biroului Permanent Național al PNL.

Premierul a mai declarat că o coaliție AUR – USR PLUS – PSD care se prefigurează este toxică. Cîțu a susținut că Marcel Ciolacu s-a erijat în liderul acestei coaliții pentru care se duc negocieri.

”Azi, în România avem o coaliție USR – PSD – AUR. Înțeleg că se duc negocieri pentru această majoritate, cu Marcel Ciolacu care ar putea fi propus ca premier”, a mai spus premierul.

08-09-2021
07:50

Plenul Parlamentului, convocat pentru citirea moțiunii de cenzură USR PLUS - AUR

Ludovic Orban și Anca Dragu, șefii celor două camere din Legislativ, au decis să convoace pentru joi, la ora 16, plenul Parlamentului pentru a fi citită moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, conform Digi24.

Decizia a fost luată după ce Birourile permanente reunite ale Parlamentului nu au reușit în 4 rânduri să îndeplinească procedurile privind documentul depus vinerea trecută de USR-PLUS și AUR.

Încă de marți, președinții celor două camere ale Parlamentului au anunțat că sunt în căutarea unor soluții procedurale pentru ca moțiunea de cenzură să își poată continua parcursul, în contextul în care există o decizie CCR din 2010 ce arată că ”împiedicarea prezentării și refuzul a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției”.

08-09-2021
07:09

Florin Cîțu: ”Am trimis demisiile miniștrilor USR PLUS la Cotroceni, alături de propunerile de interimari”

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că a trimis la președintele Klaus Iohannis demisiile miniștrilor USR PLUS din Guvern. Alături de acestea, la Cotroceni au ajuns și propunerile de interimari care îi vor înlocui.

”Am trimis demisiile și propunerile la palatul Cotroceni”, a declarat Florin Cîțu, înainte de ședința conducerii PNL, la sediul de partid.

Tot în această dimineață, premierul a convocat o ședință a Biroului Politic Național al PNL pentru a vota rezoluția ca toți parlamentarii partidului să susțină demersurile Guvernului și să nu facă vreun demers împotriva propriului guvern.

Cîțu a transmis un avertisment sever pentru colegii care au alte poziții: ”Vom avea o revoluție astăzi! Cine face demersuri împotriva propriului guvern dintre parlamentarii PNL bineînțeles că se va supune consecințelor din statut. Statutul PNL este foarte clar”.

07-09-2021
14:46

Dan Barna se declară dezamăgit după întâlnirea cu Klaus Iohannis

Liderul USR PLUS s-a declarat dezamăgit după întrevederea pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis. Acesta aștepta să fie găsită o soluție pentru criza politică din țara noastră, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Conform declarațiilor făcute de Dan Barna, el i-a propus președintelui soluția din partea partidului său, anume ca Florin Cîțu să plece din funcție, iar coaliția de guvernare să continue, dar președintele nu a fost de acord.

Până la urmă, nu s-a ajuns la nicio soluție, iar Dan Barna a insistat asupra faptului că Florin Cîțu trebuie să plece.

„Din păcate, și sunt dezamăgit din cauza asta, s-a dovedit a fi o întâlnire formală, beningnă, în care am prezentat istoricul acestei crize. Am exprimat poziția USR PLUS conform căreia ieșirea din criză poate fi prin un nou premier propus de președinte și continuarea coaliției.

Nu s-a prezentat vreo soluție. În Parlament asistăm la un abuz asupra democrației fără precedent. Noua majoritate Cîțu și Ciolacu blochează moțiunea de cenzură.

Avem o majoritate Cîțu-Ciolacu, cu PSD, care ucide statul de drept din România.

Florin Cîțu trebuie să plece, dar lăsați moțiunea de cenzură să ajungă la vot, PSD poate să voteze în favoarea lui Cîțu. Încetați să transformați România într-un stat bananier, în care majoritatea abuzează și încalcă drepturile constituționale”, a spus acesta.

Totodată, el a explicat și că demisiile miniștrilor USR PLUS rămân în picioare, iar președintele i-a comunicat că o să le accepte.

„Congresul PNL blochează o țara întreagă. Demisiile au fost anunțate și depuse în deplină asumare ș iresponsabilitate. Cabinetul Florin Cîțu a expirat, nu are competența să conducă această coaliție.

Nu facem bambilici cu demisii. Cele 45 de zile au început să curgă”, a mai transmis liderul USR PLUS.

Dan Barna a mai precizat și faptul că Florin Cîțu ar trebui să își dea demisia „de onoare”, iar criza se poate termina doar dacă în fruntea Guvernului vine altcineva.

„Da, există loc de negociere. Coaliția poate să continue cu un alt premier, cu un gest de onoare Cîțu să își prezinte demisia.

Moțiunea trebuie să ajungă la vot, chiar și dacă e votată de USR PLUS. Florin Cîțu și PSD trebuie să o respecte.

Ieșirea din criză înseamnă un nou premier și continuarea coaliției. Nu am discutat scenarii posibile. Situația e una de blocaj profund”, a mai transmis el.

07-09-2021
12:32

Florin Cîțu, atac la partenerii de coaliție de la USR PLUS: ”Dau dovadă de ipocrizie politică”

Florin Cîțu a declarat marți, după ședința de guvern, că actualii colegi de coaliției de la USR PLUS dau dovadă de ipocrizie politică. În acest sens, premierul a arătat cu degetul ”alianța toxică” cu AUR și ”metoda Dragnea” cu moțiunea de cenzură. 

”Îmi place, între ghilimele, ipocrizia politică a USR PLUS: avem un partid care este la guvernare, adoptă metoda Dragnea cu moțiunea, face o alianță toxică, dorește să se alieze cu PSD. Vreau să ne gândim la această ipocrizie pe care o vedem. Cu toate acestea, eu cred că soluția în România este o guvernare de dreapta. 

Avem nevoie de un guvern funcțional. Fac un apel la toți oamenii politici să lăsăm orgoliile la o parte și să fim responsabili.

Ceea ce se întâmplă azi pe scena politică este trist. A te alia cu AUR, un partid extremist este o știre care nu trece neobservată de cei care se uită la stabilitatea din zonă”, a afirmat premierul Cîțu, într-o conferință de presă.

În ieșirea sa publică de marți, șeful Executivului a spus că încă analizează situația politică după ce miniștrii USR-PLUS și-au depus demisiile. ”Dați-mi voie să analizez situația și când o să am un răspuns o să vin”, a spus Cîțu.

 

 

07-09-2021
10:35

Klaus Iohannis: ”Vă garantez că vom găsi soluții pentru actuala criză”

Prezent marți la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că țara noastră va traversa cu bine această perioadă de criză guvernamentală.

Acesta promite că va găsi soluții, astfel încât să ”nu ne abatem de la parcursul nostru european și euroatlantic”.

”Chiar dacă avem acum o criză guvernamentală, nu ne abatem de la parcursul nostru european și euroatlantic. Vom găsi o soluție bună și pentru această criză. Acesta este mesajul pe care să-l transmiteți.

România continuă să fie o țară stabilă. Vă garantez că vom găsi cele mai bune soluții pentru actuala criză și guvernarea pentru români și România va continua”, a spus președintele. 

07-09-2021
08:42

Moțiunea de cenzură, blocată din nou. Ludovic Orban: ”Voi încerca convocarea unui nou BPR”

Moțiunea de cenzură a celor de la USR PLUS și AUR împotriva premierului Florin Cîțu a fost blocată pentru a 4-a oară.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a anunţat, marţi, după ce şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată din lipsa cvorumului, că va comunica Guvernului moţiunea de cenzură, menţionând că derularea calendarului dezbaterii moţiunii este obligatorie, potrivit Constituţiei.

Acesta a mai afirmat că va mai avea o tentativă de convocare a Birourilor Permanente Reunite (BPR) iar dacă acest lucru nu va fi cu succes ”vor fi luate decizii în consecință”.

”Astăzi, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură”, a spus, marţi, Ludovic Orban, în Parlament. În motivarea sa, preşedintele Camerei Deputaţilor a invocat motivarea deciziei CCR 1525 din 24 noiembrie 2010, care prevede că ‘împiedicarea prezentării și refuzul dezbaterii moțiunii de cenzură sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posiblității opoziției de a angaja asumarea răspunderii’.

”Eu am obligaţia să respect Constituţia şi legile ţării şi, de asemenea, deciziile Curţii Constituţionale în interpretarea prevederilor constituţionale. Ca atare, derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi încălcarea principiului constituţional al statului de drept.

Vreau să vă informez că am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original, ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online, lucru care reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciuneia dintre semnături, deci suntem în situaţia constituţională în care minimum un sfert dintre parlamentari au depus moţiune de cenzură, iar procedurile trebuie să se deruleze conform procedurilor constituţionale şi regulamentare.

Voi mai încerca convocarea unui BPR pentru a stabili calendarul moțiunii. Apoi, vom lua decizii în consecință. Evident, mă voi consulta cu toţi membrii birourilor permanente şi le voi prezenta şi celor care nu au fost prezenţi – pentru că nu aş vrea ca unul dintre colegii mei din birourile permanente să nu înţeleagă gravitatea a ceea ce se întâmplă astăzi”, a spus Ludovic Orban.

07-09-2021
08:12

Cătălin Drulă, la plecarea de la Ministerul Transporturilor: ”Da, Florine, s-a terminat, România nu te mai vrea”

Ministrul demisionar al Transporturilor, Cătălin Drulă, a lansat atacuri extrem de dure la adresa premierului Florin Cîțu, în momentul în care s-a despărțit oficial de poziția din Palatul Victoria.

”Deocamdată e ultima oară când ne vedem în acest format. Plec azi de la un minister la care am muncit zi și noapte cu pasiune pentru infrastructura României.

Plec din cauza unui premier iresponsabil, un premier care nu înțelege că e terminat politic.

Da, Florine, s-a terminat. Te agăți de putere, dar România nu te mai vrea”, a spus Drulă.

07-09-2021
07:48

Anca Dragu, președintele Senatului: ”Sunt șocată că PSD și PNL blochează un drept constituțional, acela de a depune o moțiune”

După 3 încercări eșuate, membrii Birourile permanente reunite (BPR) ale Senatului și Camerei Deputaților sunt convocați pentru marți, pentru a discuta calendarul moțiunii de cenzură a USR PLUS și AUR, care a fost depusă la Parlament vineri.

Ședința din cursul acestei zile a fost convocată de președintele Senatului, Anca Dragu. Membra USR PLUS spune că este șocată de această situație în care ”colegii de la PSD și PNL blochează un drept constituțional, acela de a depune o moțiune de cenzură”.

”Așteptările noastre sunt ca PNL și PSD să dea curs moțiunii de cenzură, astfel încă să ajungă la dezbatere și discuții în Parlament”.

Întrebată dacă va demisiona din funcție în cazul în care USR PLUS ajunge în opoziție, Anca Dragu a spus: ”Cu siguranță asta se va întâmpla. Va trebui să vedem alianța PSD-PNL din Senat. Vă vom da toate detaliile după ședința din BPR.  Noi avem o obligație legală de a pune în circuit această moțiune”.

07-09-2021
07:20

Ce au spus ministrii USR PLUS după ce și-au depus demisiile

După ce și-au depus demisiile la secretariatul Guvernului, miniștrii demisionari de la USR PLUS au avut și un comentariu: „suntem încă miniştri până apare în Monitorul Oficial”, au declarat aceștia.

În cazul lui Dan Barna, reacția a venit pe Facebook: „în această dimineață am făcut ceea ce am anunțat”.

„Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la cabinetul premierului. Mergem mai departe”, a scris acesta pe rețeaua de socializare.

07-09-2021
06:51

Miniștrii USR-PLUS și-au depus demisiile la Palatul Victoria. A patra patra şedinţă a Birourilor Permanente Reunite, la 11:00

Cei șase miniștrii USR-PLUS au ajuns la Palatul Victoria de la ora 09:00. Prima care a sosit a fost Ioana Mihăilă. Ulterior, au venit și Dan Barna, Claudiu Năsui, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă și Ciprian Teleman.

Demisiile au fost depuse la 09:15. Prim-ministrul Florin Cîțu nu se afla la sediul Guvernului.

De la ora 11:00 are loc o a patra şedinţă a Birourilor Permanente Reunite, în încercarea de a stabili calendarul moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR. Primele trei au eșuat din cauza unor discuţii legate de procedură şi de legalitate a moţiunii sau a lipsei de cvorum.

07-09-2021
05:59

Miniștrii USR-PLUS merg la Guvern să-și depună demisiile

Demisiile ministrilor din USR-PLUS vor fi depuse marți dimineața la Guvern, de la ora 09:00, potrivit Știrile Pro TV. Ulterior, Dan Barna este așteptat la palatul Cotroceni.

Șeful statului dorește o discuție despre modul în care s-ar putea încheia criza politică. Președintele s-a întâlnit, cu o zi în urmă, și cu Florin Cîțu.

07-09-2021
05:47

Cine ar urma să preia ministerele, după demisiile de la Guvern

Potrivit unor informații pe surse ale publicației ObservatorNews, Florin Cîțu va fi ministru interimar la Ministerul Fondurilor Europene, portofoliul de la Ministerul Economiei îi va reveni lui Virgil Popescu, iar Dan Vîlceanu va prelua portofoliul de la Ministerul Transporturilor.

Sorin Cîmpeanu, actual ministru al Educației, va prelua și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. La Ministerul Sănătății, interimatul va fi asigurat de Attila-Zoltán Cseke. La Justiție funcția de ministru interimar i-a fost atribuită lui Lucian Bode.

Reprezentanții PNL ar fi stabilit aceste lucruri luni seara, la Vila Lac. Interimatul se poate derula pe o perioadă maximă de 45 de zile.

06-09-2021
18:03

Ce a spus Dacian Cioloș după demisiile USR PLUS din Guvernul Cîțu

Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS, spune că decizia miniștrilor din partidul pe care îl reprezintă este cea corectă, după ce moțiunea de cenzură a fost blocată de PNL și PSD. Aceștia și-au anunțat demisiile, luni seară.

Acesta a mai spus și că membrii partidului său nu pot fi cumpărați cu privilegii și că ei apără țara cu orice preț.

„Anunțul miniștrilor USR PLUS că demisionează este cel corect în situația în care PNL și PSD blochează moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS.

Noi nu mimăm democrația. Apărăm reformele și țara de hoție cu orice preț. Și nu ne cumpără nimeni cu funcții și privilegii!”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

06-09-2021
17:57

Prima reacție a lui Florin Cîțu după demisiile miniștrilor USR PLUS

Florin Cîțu a avut prima reacție după ce miniștrii USR PLUS din coaliția de guvernare și-au dat demisia. Acesta a declarat că trebuia să facă acest pas din moment ce s-au aliat cu AUR.

Totuși, premierul a spus că vrea să vadă documentele cu demisiile înainte de orice și a declarat că răul cel mai mare a fost deja făcut, prin asocierea cu AUR.

“Deci, până la urmă și-au dat demisia? Asta îmi spuneți… Era normal ca în momentul când depui o moțiune alături de AUR să-ți dai demisia din Guvern. Eu nu am văzut nimic, haideți să vedem întâi documentele și discutăm.

Să vedem documentele întâi, dar eu cred că răul pentru România a fost făcut atunci când s-au asociat cu AUR. Acela este cel mai mare rău”, a declarat Florin Cîțu.

06-09-2021
16:04

Barna: Florin Cîțu nu mai poate fi premier

Președintele USR-PLUS, Dan Barna, l-a acuzat din nou pe premierul Florin Cîțu că este principalul vinovat pentru această criză politică, motiv pentru care acesta nu mai poate să conducă Guvernul.

Ne-am luptat cu hachițele unui sistem gândit pentru furt, risipă și proastă guvernare, iar acest lucru se vede și în aceste zile (…) Florin Cîțu a dinamitat conștient și perfect responsabil această coaliție. Nu mai poate fi premier și din acest motiv miniștrii USR-PLUS se retrag din Guvern. Mâine dimineață la prima oră, premierul va avea demisiile noastre pe birou. Prin demisie se deschide procedura de venire a Guvernului în Parlament pentru o nouă investitură. Cu un nou premier am putea merge mai departe”, a afirmat Dan Barna.

El a exclus posibilitatea ca miniștrii să revină asupra deciziei de demisie până dimineață, el excluzând faptul ca noi negocieri să aibă loc în cursul  acestei nopți. „Este o decizie grea, dar este un mesaj de care România are nevoie. După 30 de ani de glume politice, trebuia să vină în România un partid care spune: ori ne respectăm angajamentele, ori plecăm acasă”, a spus liderul USR-PLUS.

Barna a spus că, în cazul în care Cîțu demisionează, USR-PLUS va reveni la guvernare împreună cu PNL și UDMR. Răspunzând unei întrebări pe această temă, Barna a spus că ar fi dispus chiar să discute despre o eventuală renegociere a funcțiilor ministeriale. 

Dan Barna a spus că mandatul delegației partidului la discuțiile de marți cu președintele Klaus Iohannis este desemnarea unui nou premier, caz în care criza politică s-ar încheia în câteva zile.

Președintele Iohannis nu și-a exercitat până azi rolul de mediator. Au trecut multe zile fără să o facă. Mâine poate arăta că putem depăși criza în 2-3 zile. Eu vreau să cred că oamenii care conduc această țară au responsabilitatea gesturilor și cuvintelor lor. Premierul Cîțu a spus că a decis să-l demită pe Stelian Ion încălcând regulile coaliției. Noi credem că această coaliție PNL-USR-PLUS-UDMR poate merge mai departe cu un nou premier”, a spus Barna.

Întrebat dacă are ceva să-și reproșeze în ce privește problemele coaliției, Barna a răspuns: „La nivel personal, pot să îmi reproșez că am fost poate prea împăciuitor. Această cumsecădenie a fost interpretată ca fiind un partener care poate fi lăsat la o parte. Protocolul a fost încălcat repetat de către premierul Cîțu.

USR-PLUS ar putea oficializa decizia ieșirii de la guvernarea în această seară, prin demisia miniștrilor partidului din cabinetul condus de către Florin Cîțu, au afirmat surse din partid citate de către G4Media.

Încă dinainte de ședința Biroului Politic Național al USR-PLUS, varianta ieșirii de la guvernare era socotită ca foarte probabilă.

ADVERTISEMENT

Se pare că la ședința conducerii USR-PLUS nu participă copreședintele Dacian Cioloș și europarlamentarul Dragoș Tudorache, care nu se află în țară.

O decizie amânată cu câteva zile

Demisia miniștrilor partidului a fost luată în calcul încă de la începutul crizei politice, după revocarea din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion.

ADVERTISEMENT

Retragerea oficială a USR-PLUS nu duce automat la căderea guvernului Cîțu întrucât premierul are la dispoziție posibilitatea ca miniștrii liberali sau ai UDMR aflați deja în funcție să preia și conducerea interimară a ministerelor care vor rămâne vacante. Interimatele pot dura timp de 45 de zile, după care Florin Cîțu va trebui să desemneze alți miniștri.

Însă în acest caz, el va trebui să ceară un nou vot de încredere în Parlament deoarece, prin noile numiri, a fost schimbată configurația politică a Guvernului. Până atunci, există posibilitatea ca guvernul Cîțu, în formula cu miniștri interimari, să fie pus în situația de a înfrunta o moțiune de cenzură în plenul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Prim demisia reprezentanților săi din Guvern, USR-PLUS iese din situația delicată în care s-a aflat în ultimele zile când a inițiat o moțiune de cenzură împreună cu AUR, deși miniștrii săi au continuat să activeze în Guvern.

De asemenea, demisia ar lăsa fără obiect criticile venite din partea PSD care și-a justificat neimplicarea în conflictul din Parlament privind moțiunea de cenzură prin faptul că este o dispută în interiorul puterii din moment ce USR-PLUS este încă, cel puțin formal, un partid de guvernământ.

ADVERTISEMENT

Anunțul oficial al ieșirii de la guvernare ar urma să fie făcut luni seară, în jurul orei 19.00.

ADVERTISEMENT