Sport

Un fost ministru al Sportului din Moldova riscă 15 ani de închisoare! Ce acuzaţii i se aduc

Un fost ministru al Tineretului și Sportului din Republica Moldova, având dizabilități locomotorii, este urmărit de autoritățile din țara vecină și riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.
20.11.2021 | 12:52
Un fost ministru al Sportului din Moldova risca 15 ani de inchisoare Ce acuzatii i se aduc
ADVERTISEMENT

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii din Republica Moldova au descins vineri la domiciliul unui fost ministru al Tineretului şi Sportului, Serghei Afanasenco, care a deţinut mandatul în februarie-iulie 2015.

Perchezițiile s-au extins la biroul și automobilul lui Afanasenco, care este cercetat penal într-un dosar de luare de mită de 200.000 euro, în care este bănuit de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari. Este vorba despre cauza în care figurează şi fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naţionale (CSPLN), Roman Ostapenco, reţinut acum câteva zile.

ADVERTISEMENT

Acesta este acuzat de aranjarea unui contract de societate civilă prin care un teren public urma să intre în posesia unui agent economic.

Care sunt acuzațiile care i se aduc lui Serghei Afanasenco, fost ministru al Sportului din Republica Moldova

În cadrul investigaţiilor s-a constatat că fostul conducător al CSPLN, Roman Ostapenco, ar fi acţionat în complicitate cu fostul ministru al Tineretului şi Sportului, iar banii i-ar fi împărţit, după cum anunță televiziunea publică de peste Prut. Astfel, suma de 200.000 ar fi fost transmisă pentru darea în folosinţă a unui teren din strada Decebal 72/2, din Chișinău, ce aparţinea Centrului sportiv şi Ministerului Sportului, cu ulterioara trecere a acestuia din proprietate publică în privată, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Pentru a perfecta actele necesare, şeful CSPLN ar fi cerut 200.000 euro, bani pe care i-ar fi primit de la denunţător chiar în biroul său de serviciu. Infracţiunea a fost comisă în 2015, în perioada în care bănuiţii deţineau funcţiile de şef al CSPLN , respectiv ministru al Tineretului şi Sportului.

În baza materialelor acumulate, ofiţerii CNA şi procurorii au dispus desfăşurarea mai multor acţiuni de urmărire penală şi de investigaţie.

ADVERTISEMENT

Serghei Afanasenco este bănuit de corupere pasivă şi riscă până la 15 ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat. În prezent, el este cercetat în stare de libertate.

Serghei Afanasenco, ministru în scaun rulant

Serghei Afanasenco este de profesie strungar, are 54 de ani, iar licența în cultură fizică și sport a luat-o la Universitatea de Stat pentru Educație Fizică și Sport a Moldovei, pe când avea 38 de ani. El suferă de dizabilități locomotorii la nivelul picioarelor, fiind țintuit într-un scaun rulant.

ADVERTISEMENT

Din 1999 este președintele unei asociații care se preocupă de dezvoltarea sportului în rândul persoanelor cu dizabilități.

De etnie ucraineană, Afanasenco este exclusiv vorbitor de limbă rusă. Faptul că nu vorbește limba oficială de stat a Republicii Moldova nu l-a împiedicat să aibă și o fulminantă carieră politică.

Din 18 februarie 2015 şi până în 30 iulie 2015 a fost ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul de la Chișinău, iar actualmente este președintele Comitetului Paralimpic Moldovenesc.

În 2009 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Partidului Comunist, forul legislativ dizolvându-se. Ulterior el a mai candidat pentru un loc la tribuna parlamentară, de pe listele comuniștilor sau Partidului patria, condus de Renato Usatîi, dar fără succes.

El a fost primul ministru al Tineretului și Sportului de la Chișinău, cu dizabilități.

Afanasenco a jucat tenis contra României

Antrenor pentru mai multe discipline sportive paralimpice, Serghei Afanasenco s-a dedicat în mod special tenisului.

În 2013, el a făcut parte din echipa națională a Moldovei în scaun rulant care, la Chișinău, a susținut o partidă împotriva selecționatei similare a României. Trofeul respectiv, denumit simbolic Cupa Unirii, nu a fost decernat deoarece, din cauza ploii, partida s-a întrerupt la scorul de 1-1, fără a mai fi reluată apoi.

Serghei Afanasenco nu are o situație materială deosebită, dizabilitatea sa necesitând cheltuieli medicale și de întreținere, în vreme ce veniturile sunt modeste.

ADVERTISEMENT
Tags: