News

Soția ministrului Barna Tánczos este angajată la cea mai mare universitate maghiară privată din România. Cât câștigă Szidonia

La doar 45 de ani, Barna Tánczos este un veteran în lumea politică autohtonă. În prezent ministru al mediului, apelor și pădurilor, Tanczos este căsătorit cu Szidonia, profesoară la o universitate privată maghiară.
11.01.2022 | 10:01
Sotia ministrului Barna Tanczos este angajata la cea mai mare universitate maghiara privata din Romania Cat castiga Szidonia
Ministrul Barna Tánczos este căsătorit cu Szidonia, angajată la cea mai mare universitate maghiară privată din România
ADVERTISEMENT

Activitatea politică a lui Barna Tánczos, care azi ocupă funcția de ministru al mediului, apelor și pădurilor, a început acum mai bine de două decenii, în 1998, când demnitarul de acum s-a angajat pe funcția de expert în Parlamentul României, la doar 22 de ani.

Apoi, în intervalul 2000-2005, Tánczos Barna a fost Consilier Președinte – Comisia pentru Industrii, în Parlament, director financiar la o firmă și consilier local în comuna Sâncrăieni (județul Harghita).

ADVERTISEMENT

Barna Tánczos a fost înjunghiat pe vremea când era șef la Agenția Domeniilor Statului

În 2005, Tánczos a avut parte de o ascensiune fulminantă, fiind numit președinte la Agenția Domeniilor Statului (ADS), funcție în care a stat până în 2007. În martie 2005, în timp ce era la ADS, Tánczos a avut parte de o mare încercare, fiind înjunghiat în biroul său de Alecu Chitaru, un cetățean nemulțumit de comportamentul demnitarului.

”Deși victima s-a ales cu un plămân perforat, fiindu-i pusă viața în pericol, agresorul nu recunoaște nimic. După incident, Chitaru a fugit din birou și s-a ciocnit nas în nas cu consilierul șefului ADS. Când a ieșit din sediul ADS, agresorul s-a împiedicat pe scări și a căzut, alegându-se  cu mai multe contuzii la falangele mâinii drepte și la încheietură.

ADVERTISEMENT

Alecu Chitaru a sunat mai întâi la numărul de urgență 112, dar pentru că nu a răspuns nimeni a telefonat la MAI. A spus că l-a înjunghiat pe Tanczos Barna și că vrea să se predea. Un echipaj al Secției 3 Politie a venit imediat la locul indicat de acesta și l-a dus în arest”, nota presa în martie 2005, după incident.

Secretar de stat în trei ministere, senator ales de trei ori consecutiv

Din 2007 până în 2009, Barna Tánczos a ocupat funcția de secretar de stat în ministerul transporturilor, după care – între 2010 și 2012 – a fost secretar de stat în ministerul dezvoltării și turismului și ulterior secretar de stat în ministerul agriculturii și dezvoltării rurale.

ADVERTISEMENT

Absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Tanczos Barna a fost ales în premieră senator UDMR de Harghita la scrutinul din 2012. Performanța a fost repetată de politician și la următoarele două alegeri parlamentare, din 2016 și 2020.

Conform ultimei declarații de avere, Tanczos deține în localitatea Sîncrăieni (județul Harghita) două terenuri forestiere (de 549 metri pătrați, respectiv 346 metri pătrați) și trei terenuri agricole (4.000 de metri pătrați, 24.500 de metri pătrați și 20.900 de metri pătrați). Toate terenurile sunt trecute pe numele soției Szidonia, unul fiind primit ca donație din familie.

ADVERTISEMENT

Soția lui Barna Tánczos lucrează la universitate și câștigă 4.000 lei pe lună

Tot cu titlul de donație de la rudele sale, Barna Tánczos – președinte al Federației Române de Hochei pe Gheață între 2008 și 2013 – a primit în 2015 o casă de locuit cu o suprafață de 283 metri pătrați în aceeași comună, Sîncrăieni (județul Harghita).

Soția lui Barna Tanczos este angajată la Universitatea Sapientia, cea mai mare universitate maghiară privată din România. Szidonia (43 de ani) ocupă funcția de șef de lucrări la Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti, filiala Miercurea Ciuc, activând în cadrul Departamentului de Bioinginerie.

Ministrul Barna Tánczos a împrumutat în nume personal firma soției, mai având de recuperat 175.890 lei. Pentru activitatea de cercetare depusă în cadrul universității la care lucrează, Szidonia Tanczos primește lunar 4.000 lei.

ADVERTISEMENT
Tags: