News

Ministrul de externe din Peru a demisionat după ce a sărit rândul la vaccinare

15.02.2021 | 09:44
Ministrul de externe din Peru a demisionat dupa ce a sarit randul la vaccinare
ADVERTISEMENT

Ministrul de externe din Peru și-a dat demisia după un scandal legat de faptul că a sărit rândul la vaccinare. Elizabeth Astete a recunoscut ”marea greșeală” de a primi serul înaintea categoriilor prioritare.

“I-am prezentat preşedintelui ţării scrisoarea de demisie din funcţia de ministru de externe”, a scris ministrul, într-o postare pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Elizabeth Astete și-a anunțat demisia din funcție, duminică seara, informează Agerpres, care citează AFP.

Ministrul de externe din Peru a sărit rândul la vaccinare și apoi a demisionat

Elizabeth Astete a scris pe Twitter că i-a prezentat demisia din funcție președintelui interimar Francisco Sagasti, care a și acceptat-o.

ADVERTISEMENT

Astete nu este primul ministru peruvian care renunță la funcție după un astfel de scandal. Ministrul Sănătății a trecut printr-o poveste similară.

Fostul președinte din Peru a fost vaccinat împotriva Covid în octombrie, cu câteva săptămâni înainte de destituirea sa de către parlament. Martin Vizcarra și-a motivat gestul de a se vaccina înaintea categoriilor prioritare, susținând că s-a oferit voluntar în cadrul testelor făcute de chinezi pentru vaccinul Sinopharm.

ADVERTISEMENT

Universitatea care a derulat testul a negat însă informația, iar ministrul sănătății, Pilar Mazzetti, și-a prezentat demisia. Vizcarra va candida la alegerile din 11 aprilie pentru un loc de parlamentar.

Care este situația în Peru?

Campania de vaccinare din această țară este abia la început. Peru a înregistrat până acum circa 43.500 de decese din cauza coronavirusului, la 1,22 milioane de cazuri confirmate. Peste 14.000 de bolnavi sunt internați în spital, sistemul fiind aproape de colaps.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de alte țări, în care președinții, miniștrii sau alți oficiali s-au vaccinat printre primii pentru a oferi un exemplu, în Peru, membrii guvernului sunt criticați pentru că au primit peste rând vaccinul. În această țară, campania de vaccinare a început abia marți, prioritar fiind personalul din domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT