News

Un fost ministru francez a ajuns la închisoare pentru că nu şi-a declarat averea

Un fost ministru francez a fost condamnat la închisoare, după ce în declarația de avere nu și-a trecut toate veniturile pe care le deține. El ar fi ținut secrete sute de mii de euro.
09.12.2021 | 12:20
Un fost ministru francez a ajuns la inchisoare pentru ca nu sia declarat averea
ADVERTISEMENT

Este vorba despre  Alain Griset, fost ministru francez pentru întreprinderile mici şi mijlocii. După ce s-a aflat că nu și-a comunicat public toată averea pe care o are și după ce a fost condamnat la închisoare, a fost nevoit să demisioneze din funcție.

Alain Griset, în vârstă de 68 de ani, a fost, condamnat, mai exact, la şase luni de închisoare cu suspendare.

ADVERTISEMENT

Ce sumă nu și-a declarat fostul ministru francez

”Alain Griset a trimis demisia sa din calitatea de membru al guvernului preşedintelui Emmanuel Macron şi premierului Jean Castex”, este menționat într-un comunicat de presă al Guvernului francez, scrie publicația franceză Le Monde.

Ministrul a omis să declare o sumă de 171.000 de euro, bani din acțiunile unor companii pe care le deține, dar și o sumă de 130.000 de euro, bani agonisiți dintr-o organizaţie pe care o conduce din 1991.

ADVERTISEMENT

Reacția președintelui Franței

Emmanuel Macron, președintele Franței, s-a declarat ”foarte trist” pentru Alain Griset și l-a lăudat, afirmând că a făcut ”o treabă excelentă” și a apreciat că ”și-a asumat responsabilitățile”, demisionând.

Cum se apără fostul ministru francez

Alain Griset se apără, spunând că nu a avut niciun moment când și-ar fi dorit să trișeze, mai ales că îndeplinește o funcție așa importantă.

ADVERTISEMENT

”În niciun moment nu am vrut să trişez, să fur sau să ascund ceva. Când ai ocazia să fii ministru, nu ratezi această şansă încercând să disimulezi ceva ce este atât de vizibil.

Mandatul meu a fost să gestionez acești bani în calitate de președinte al Cnams. Nu mai sunt președinte, acest mandat s-a încheiat.

ADVERTISEMENT

Acești bani nu îmi aparțineau. Nu mi-au aparținut niciodată până nu am fost ministru”, a argumentat  ministrul.

Avocatul său deja a acționat în acest caz, anunțând că va face recurs deciziei instanței. De altfel, Alain a fost înlocuit acum cu Jean-Baptiste Lemoyne.

”La propunerea prim-ministrului, Președintele Republicii a încetat funcțiile lui Alain Griset și l-a numit în locul său pe domnul Lemoyne, secretar de stat responsabil cu turismul, francezii care locuiesc în străinătate și al Francofoniei”, mai este menționat într-un comunicat de presă.

Alain Griset a fost numit ministru pentru întreprinderile mici și mijlocii în iulie 2020. Din partea judecătorilor s-a ales nu doar cu o condamnare la închisoare ci și cu o interdicție, pe timp de trei ani, de a mai fi ales.

ADVERTISEMENT