News

Firma pe care ministrul Vasile Dîncu i-a cedat-o soției anul trecut are un profit de sute de mii de lei. Maria este cadru didactic

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a achiziționat o companie în februarie 2020, pe care a cedat-o apoi, în totalitate, soției Maria, în ianuarie 2021. Partenera de viață a demnitarului este cadru didactic.
16.03.2022 | 09:03
Firma pe care ministrul Vasile Dincu ia cedato sotiei anul trecut are un profit de sute de mii de lei Maria este cadru didactic
În prezent ministrul apărării, Vasile Dîncu i-a cedat soției Maria, anul trecut, acțiunile firmei
ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu, actualul ministru al apărării, este de profesie sociolog. În guvernul Adrian Năstase (2000-2004), Dîncu a ocupat funcția de ministru al informațiilor publice, iar în intervalul noiembrie 2015-ianuarie 2017 a fost ministru al administrației și dezvoltării regionale în guvernul Dacian Cioloș.

Ministrul Vasile Dîncu a achiziționat o companie în 2020, pe care i-a cedat-o soției în 2021

Numit ministrul apărării în guvernul Nicolae Ciucă, succedându-i chiar actualului premier pe 25 noiembrie 2021, Vasile Dîncu a fondat două companii de cercetare sociologică: Institutul de Studii Sociale, Marketing și Publicitate Metro Media Transilvania (în 1994) și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES (în 2009).

ADVERTISEMENT

Acum doi ani, pe 6 februarie 2020, Vasile Dîncu (60 de ani) a achiziționat – potrivit datelor oficiale – SC Metro Media Transilvania Studii Sociale Sondaje Marketing și Publicitate SRL, unde deținea 100% din acțiuni.

Suprinzător  sau nu, un an mai târziu, în ianuarie 2021, Vasile Dîncu a cedat toate acțiunile firmei pe numele soției Maria, de profesie cadru didactic la Colegiul Național Pedagogic Gheorghe Lazăr din Cluj. Partenera de viață a demnitarului predă științe socio-umane.

ADVERTISEMENT

Ministrul Vasile Dîncu este profesor la Universitatea București

Și Vasile Dîncu are o bogată activitate didactică, fiind și astăzi profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București. Mai mult, Dîncu a scris în trecut și o carte în care milita pentru neimplicarea soțiilor de politicieni în viața publică.

”Nevestele politicienilor aprobă bugete sau finanţări şi răspund cu mândrie la apelativul ”Doamna Ministru”. Ele se ocupă de cura de slăbire a soţilor, iar dacă aceştia sunt suspectaţi că nu sunt destul de virili, atunci ele, în marea lor înţelepciune, le aranjează amante sau poze cu fete frumoase.

ADVERTISEMENT

Indiferent de situaţie, nevasta de politician face echipele de campanie, alege consilierii şi secretarele, face revista presei şi se ocupă zilnic cu lustruirea oglinzii. Cred că trebuie să dăm afară nevestele din politică ori să le trimitem la cumpărături. Pentru a putea intra femeile, cu adevărat”, amintea Vasile Dâncu.

Obiectul de activitate al firmei deținută acum de Maria Dîncu este ”activitate cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste”. Descrierea activității la această clasă include: cercetare-dezvoltare în științe sociale, cercetare-dezvoltare în științe umaniste și cercetare-dezvoltare interdisciplinară, predominantă în științe sociale și umaniste.

ADVERTISEMENT

Ce cifre înregistrează firma cedată soției de ministrul apărării

Potrivit FANATIK, firma deținută de Maria Dîncu a înregistrat rezultate remarcabile în ultimul timp. Ultimele informații oficiale raportate sunt o cifră de afaceri de 1.373.620 lei și un profit de 838.426 lei, în timp ce anul anterior cifra de afaceri fusese de ”doar” 993.930 lei, iar profitul sensibil mai mic, de 336.473 lei.

În ultimele declarații de avere ale lui Vasile Dîncu nu apare nici o legătură cu firma pe care a deținut-o și pe care a cedat-o în totalitate soției sale. Mai mult, nici în dreptul proprietăților și al veniturilor partenerei de viață a politicianului nu apare nici o referire la compania achiziționată de Dîncu în ianuarie 2020 și cedată soției în 2021.

La nivelul veniturilor, soții Dîncu stau confortabil. De la Universitatea București, Vasile Dîncu încasează 137.452 lei pe an, la care se adaugă circa 50.000 lei pe an din alte activități și 100.000 lei din dividende. Soția Maria primește anual pentru activitatea profesorală suma de 64.161 lei.

ADVERTISEMENT