News

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei: “Există riscul ca un război nuclear să izbucnească”

12.09.2019 | 15:14
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei Exista riscul ca un razboi nuclear sa izbucneasca
ADVERTISEMENT

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei a speriat o planetă întreagă, după ce a declarat în cadrul unei conferințe de presă că există riscul declanșării unui război nuclear. Serghei Riabkov a participat la o conferință de desfăşurate la Şcoala Superioară de Economie din Moscova.

Un oficial rus avertizează că există riscul izbucnirii unui război nuclear

Acesta a declarat că stabilitatea strategică se tot deteriorează, iar liderii occidentali iau măsuri din ce în ce mai puţin gândite, emotive, iar în unele momente chiar ‘extrem de agresive’. În aceste condiții, numărul 2 din diplomaţia rusă avertizează că există riscul declanşării unui război nuclear.

ADVERTISEMENT

”Riscurile de asemenea cresc şi… există riscul ca un război nuclear să izbucnească, chiar şi într-o situaţie în care părţile nu au intenţia să declanşeze un conflict nuclear”, a declarat Riabkov, în discursului său intitulat ”O nouă abordare şi căi de consolidare a stabilităţii strategice multilaterale”, potrivit RIA Novosti.

Un oficial rus avertizează că există riscul izbucnirii unui război nuclear
Un oficial rus avertizează că există riscul izbucnirii unui război nuclear. Sursa foto: hotnews.ro

Rusia cheamă SUA la negocieri pe tema tratatului INF

Diplomatul rus a acuzat Occidentul de ‘blocarea’ activităţii canalelor de dialog şi de continuarea demontării mecanismelor de control al armelor. ”Pledăm pentru reluarea dialogului pentru a asigura stabilitatea strategică şi securitatea internaţională”, a afirmat el, subliniind că Moscova aşteaptă un răspuns adecvat din partea Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

Washingtonul s-a retras oficial la 2 august din Tratatul INF, reper în controlul armamentului, după ce Moscova a refuzat să-şi distrugă – într-o manieră verificabilă – noua sa rachetă 9M729 (SSC-8, în clasificarea NATO; nucleară, mobilă şi greu de detectat) care se presupune că încalcă pactul. Rusia, care susţine că racheta sa nu depăşeşte 480 km, a reacţionat prin suspendarea obligaţiilor ce decurg din INF.