News

Ministrul Agriculturii anunță cât grâu mai avem pe stoc. Țările în care vom continua să exportăm cereale

10.04.2020 | 20:34
Ministrul Agriculturii anunta cat grau mai avem pe stoc Tarile in care vom continua sa exportam cereale
ADVERTISEMENT

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a precizat cât grâu mai avem pe stoc și spune că doar exporturile de cereale către țări non-UE au fost suspendate pe perioada de urgență.

În ce țări va exporta România cereale

Ministrul Agriculturii a declarat, la Realitatea Plus, că decizia de a suspenda exporturile de cereale a fost luată după ce s-a observat scăderea stocurilor din țara noastră.

ADVERTISEMENT

“Am luat această măsură ca să nu intrăm în asemenea riscuri. Am analizat de la începutul crizei care sunt stocurile, când am văzut că exporturile din luna martie sunt duble, am decis ca pe perioada stării de urgență să suspendăm exporturile pentru țări non-UE”, a declarat Adrian Oros la Realitatea Plus.

Ministrul Agriculturii a precizat că exporturile au fost suspendate, prin ordonanța militară, doar către statele non-UE pentru că acolo mergea peste 90% din exporturile de cereale

ADVERTISEMENT

Decizia de a suspenda exporturile către țările non-UE este o măsură de precauție, spune ministrul Agriculturii.

Cât grâu mai avem pe stoc

“Vreau să mă asigur că până la recoltă există toate aceste produse de bază. Stocurile ne ajung, sunt unele care ne ajung 6 luni, 4 luni, dar totul este într-o dinamică. Eu nu aș vrea să speriem lumea.

ADVERTISEMENT

Noi luăm măsuri graduale, în funcție de situație. S-ar putea ca săptămâna viitoare să eliminăm unele produse de la anexă și să introducem altele sau nu”, a spus Adrian Oros.

În momentul de față, stocurile de grâu din România au peste 700.000 de tone, în timp ce consumul mediul lunar este de 150 – 170 mii de tone, a mai punctat ministrul Agriculturii.

ADVERTISEMENT

“Noi, în anii foarte buni, producem 10 milioane de tone de grâu. Sunt și suprafețe calamitate de secetă anul acesta pentru că sunt suprafețe care nu au fost irigate”, a mai spus Oros.

ADVERTISEMENT