News

Ministrul agriculturii, împotriva folosirii terenurilor agricole pentru parcuri fotovoltaice. Cum vrea Adrian Chesnoiu să combată criza alimentară

Ministrul agriculturii a declarat că este împotriva folosirii terenurilor agricole pentru parcuri fotovoltaice. Cum vrea Adrian Chesnoiu să combată criza alimentară
12.04.2022 | 23:52
Ministrul agriculturii impotriva folosirii terenurilor agricole pentru parcuri fotovoltaice Cum vrea Adrian Chesnoiu sa combata criza alimentara
Ministrul agriculturii, împotriva folosirii terenurilor agricole pentru parcuri fotovoltaice. Cum vrea Adrian Chesnoiu să combată criza alimentară
ADVERTISEMENT

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune că majorarea prețurilor la energie a cauzat scumpirea alimentelor, dar că venirea sezonului pentru legume ar putea duce la o ieftinire în perioada următoare.

Ministrul agriculturii, împotriva folosirii terenurilor agricole pentru parcuri fotovoltaice

Peste 20% din terenurile agricole ale României sunt deținute de cetățeni străini, este o estimare a Comisiei Europene”, a declarat Chesnoiu la România TV. El afirmă însă că nu aceasta este marea problemă, ci schimbarea destinației terenurilor de către unii investitori.

ADVERTISEMENT

Sunt și multe fonduri de investiții care au cumpărat terenuri în România, și aici sunt probleme, pentru că vor să le schimbe destinația din teren agricol în spațiu pentru investiții energetice, în parcuri fotovoltaice”, a afirmat oficialul.

Eu nu susțin deloc așa ceva, abia când România va acoperi toate acoperișurile fermelor și fabricilor din industria alimentară vom accepta scoaterea din circuitul agricol a terenurilor pentru a se face parcuri fotovoltaice”, a mai spus ministrul.

ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina, oportunitate pentru România

Adrian Chesnoiu a vorbit și despre criza alimentară pe care invaazia Federației Ruse în Ucraina, două țări care exportă multe produse agricole, mai ales cereale și floare soarelui. El spune că, dincolo de scumpiri, războiul poate fi și o oportunitate.

Avem procesatori, dar ei nu aveau piețe de desfacere. România își asigură necesarul de consum intern, problema era să acapareze noi piețe, cred că acum s-a creat o oportunitate prin războiul din Ucraina, erau țări din UE care erau clienți ai Ucrainei sau Rusiei și care acum ar putea cumpăra de la noi”, a declarat ministrul agriculturii.

ADVERTISEMENT

Întrebat despre ideea de ca România să interzică exportul de floarea soarelui, Chesnoiu spune că nu este de acord și că nici președintele PSD nu s-a referit, de fapt, la așa ceva. „Domnul Ciolacu a zis că ne dorim să oprim exportul de floarea soarelui, nu că vrea interzicerea acestuia, ci reducerea exportului. Măsura cu prima de procesare viza tocmai asta, să stimuleze adăugarea de valoare produselor din România”, a declarat Chesnoiu.

De ce s-a scumpit mâncarea

Cifrele anunțate astăzi cu privire la inflație sunt rezultatul a ce spuneam că se va întâmpla în urmă cu doi ani, când au început să crească prețurile la gaze și energie, era evident că vor lovi undeva. Creșterea prețurilor la energie și gaz a creat bulgărele de zăpadă care s-a rostogolit. Să ne uităm cât era prețul materiilor prime anul trecut și cât e acum. Toate au ridicat costul produselor finite și s-au înregistrat aceste majorări“, a declarat Chesnoiu în altă emisiune, la Digi 24.

ADVERTISEMENT

El spune că, în perioada următoare, vor apărea pe piață vor legume din producția internă, iar la țară oamenii vor avea produse alimentare proprii, iar aceste evoluții vor duce la o scădere a prețurilor.

Ministrul acuză însă că „au fost niște decizii proaste la nivel statal, când liberalizarea pieței a dus la scumpiri la energie”. „Un producător de cartofi sau de grâu a avut în 2021 scumpiri pe inputuri – semințe, substanțe de combatere a dăunătorilor, substanțe pentru fertilizare. Ei își îngroapă banii în pământ și așteraptă să-i scoată după vreo 9 luni”, a explicat oficialul. „Dar pentru grâu prețul se stabilește la bursele din Chicago și din Franța”, a adăugat el.

Ce măsuri pregătește Guvernul

Chesnoiu a explicat măsurile pe care Executivul le va lua în domeniul agricol. „Pachetul are două tipuri de abordări – intervenții pe durată scurtă, care tratează efecte, și măsuri structurale, cum e prima de procesare, pentru stimularea producătorilor de a nu mai vinde materia primă. Sunt alte 300 de milioane din fonduri structurale, pe care am reușit să le direcționăm către fermieri”, a spus ministrul.

El a vorbit și despre „Casa de comerț Unirea”, despre care spune că, prin bugetul de 100 de milioane de lei, are ca obiectiv colectarea produselor de la micii producători și pregătirea lor pentru comerț sau prelucrare. Dar, adaugă Chesnoiu, „avem nevoie de timp, în trei luni nu se poate face mare lucru”.

ADVERTISEMENT
Tags: