News

Ministrul Agriculturii promite ajutor financiar pentru fermierii afectați de secetă. Sistemul de irigații va fi refăcut în 10 ani

08.06.2020 | 16:36
ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii din România, Adrian Oros, a vorbit despre refacerea sistemului de irigații în România. Pentru a avea un sistem de irigații performant, România va avea nevoie de cel puțin 6 miliarde de euro și 10 ani.

România este lovită în această perioadă de o secetă nemaivăzută, aproximativ 50% din totalul recoltei fiind distrusă de căldură. Cea mai mare problemă e lipsa unui sistem de irigații, lucru subliniat de Adrian Oros.

ADVERTISEMENT

Adrian Oros le promite ajutor fermierilor afectati de seceta

Avem peste 1.2 milioane de hectare afacetate de secetă, în proporție de 30%. Tot ce înseamnă grâu, orz, rapiță, credem că aproximativ 50% din suprafața însămânțată din toamnă va fi afectată de seceta extremă. Aproximativ 2.9 milioane hectare au fost însămânțate.

Sunt compromise 1.3 milioane, 1.4 milioane din culturile din toamnă, cultura mare. Pe termen lung trebuie făcute 2 lucruri, să creștem și să accelerăm reabilitarea infrastructurii de irigații și în zonele care n-au fost irigate niciodată să se construiască noi rețele de irigații”, a explicat Oros la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Ministrul a dezvăluit că România ar avea nevoie de aproximativ 6 miliarde de euro și 10 ani de zile pentru a reface irigațiile: „Ar dura cel puțin 10 ani să facem un sistem de irigații foarte bun, foarte inteligent, să nu împingem apa de la vale la deal, să nu consumăm curent foarte mult. Să facem lucrări foarte bune. Ar trebui 5-6 miliarde de euro alocați foarte repede.

Până acum s-au alocat 100 milioane de lei pe an. Trebuie să ne gândim foarte serios pentru a avea sistem de irigații performant”.

ADVERTISEMENT

Totodată, Oros le sugerează fermierilor să-și asigure recolta,cu ajutorul Guvernului. Până atunci, fermierii vor primi bani pentru paguba creată de secetă, după 15 iunie 2020. „Încurajăm fermierii ca pentru fenomenele meteorologice nefavorabile să-și facă asigurări.

Noi plătim 70% din poliția de asigurare, prin bani europeni, ca să-i încurajăm să fie acoperiți din acest punct de vedere. N-avem o sumă totală, am vrut să vedem care e suprafața calamitată, care e gradul de calamitare.

ADVERTISEMENT

Vom înștiința fermierii despre banii pe care îi vor primi, până în 15 iunie vom avea datele centralizate”, a concluzionat Oros.

ADVERTISEMENT