News

Ministrul Agriculturii vine cu vești bune pentru fermieri, dar și cu un avertisment. “Cu siguranță vor fi pagube destul de mari”

26.04.2020 | 16:41
Ministrul Agriculturii vine cu vesti bune pentru fermieri dar si cu un avertisment Cu siguranta vor fi pagube destul de mari
ADVERTISEMENT

În condițiile în care luna aceasta ar putea să fie cea mai secetoasă lună aprilie din istorie, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a venit cu vești bune pentru fermieri și a spus că toți cei afectați de secetă vor fi despăgubiți.

România se confruntă cu o secetă prelungită

Elena Mateescu, directorul general al ANM, a declarat, pentru Digi24, că România se confruntă cu o perioadă de secetă de câteva luni.

ADVERTISEMENT

“Seceta este prezentă încă din toamna anului 2019, vorbim de o cantitate medie de 242,6 litri pe metru pătrat, mai mică comparativ cu alți ani cu secetă. Iată o lună aprilie care are șanse mari să fie considerată cea mai secetoasă lună aprilie din istorie”, a spus directorul ANM.

În aceste condiții, cei mai mulți agricultori și fermieri din România au fost afectați deja de lipsa ploilor. Cu toate acestea, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat că producătorii români afectați de secetă vor fi despăgubiți.

ADVERTISEMENT

“Culturile care vor fi afectate vor fi cele însămânțate în toamnă, grâu, secară, orz, orzoaica, sunt 2,9 milioane hectare. Sunt zone care sunt irigabile și altele care nu sunt irigabile. Anul acesta toate pagubele produse de secetă vor fi despăgubite.

Vești bune pentru fermieri

Echipele județene și locale consemnează pierderile astfel încât să facem o evaluare cât mai obiectivă. Cei care au posibilitatea să irige să facă acest lucru, noi am dat drumul la apă pe canalele principale, suprafața deservită ar fi de 504.000 de hectare, dar se irigă o suprafață de puțin peste 100.000 de hectare”, a spus ministrul Agriculturii, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Astfel, ministrul a făcut un apel către agricultorii care au opțiunea de a iriga să facă acest lucru, pentru ca pagubele să fie cât mai mici.

“Unii dintre ei nu doresc să facă acest lucru, secretarii de stat au fost și ei în județe pentru că vrem să știm de ce suprafața irigabilă este mai mică de 8 ori decât cea care s-ar putea iriga.

ADVERTISEMENT

Eu aș dori ca măcar această suprafață care are infrastructura să fie irigată. În rest, dacă nu va ploua, cu siguranță vor fi pagube destul de mari. Unii dintre fermieri doresc această estimare acum, alții vor mai tarziu, astfel încât imaginea dimensiunii pagubei să fie cea reală”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

Adrian Oros recunoaște că situația din acest an este cu atât mai grea pentru fermieri cu cât măsurile impuse de autorități nu le-au permis să mai vândă la fel de multă marfă, astfel că mulți producători au rămas cu marfa pe stoc.

Cu toate acestea, ministrul spune că ar fi o variantă simplă prin care agricultorii și fermierii români să își poată vinde marfa.

“Legumicultorii care nu erau asociați își vindeau mai greu marfa, anul acesta cu atât mai mult, sunt foarte multe stocuri și de lactate, de produse de carne, legume și fructe.

Ca aceste stocuri să nu fie irosite, putem să căutăm și să cumparăm doar produse românești. În câteva luni de zile toate magazinele vor căuta să aibă la rafturi produse românești. În paralel, statul va veni cu scheme de ajutor”, a mai spus Adrian Oros.

ADVERTISEMENT