Alegeri 2024

Ministrul Apărării, despre sistemul Patriot pentru Ucraina: „Noi le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-și apăra teritoriul”

Ministrul Apărării spune că sistemele Patriot sunt „indispensabile” României. Ministrul Apărării, despre cum ar putea fi relocat unul în Ucraina
14.05.2024 | 17:11
Ministrul Apararii despre sistemul Patriot pentru Ucraina Noi leam luat tocmai pentru nevoia Romaniei de asi apara teritoriul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a precizat la rândul lui că o decizie privind un sistem Patriot pentru Ucraina va fi luată în CSAT / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a declarat, marți, că sistemele Patriot sunt „indispensabile” pentru România, în contextul discuțiilor despre relocarea unui astfel de sistem ca ajutor pentru Ucraina. În aceeași zi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că posibila decizie privind trimiterea a unui astfel de sistem ca sprijin pentru Kiev va fi luată în cadrul unei ședințe CSAT.

Angel Tîlvăr: O decizie se va lua după ședința CSAT

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, a vorbit, marți, despre sistemul Patriot care este singurul operațional în România la ora actuală, alte trei fiind în curs de operaționalizare, în contextul discuțiilor privind eventuala trimitere a unui sistem Patriot în ajutorul Ucrainei, precizând că nu se pune problema să fie relocat cel operațional.

ADVERTISEMENT

Tot marți, premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre acest subiect și că o eventuală decizie în sprijinul Ucrainei va fi luată în urma unei ședinte a CSAT.

La rândul său, Angel Tîlvăr, a precizat că o decizie va fi luată numai după întrunirea CSAT. „Cred că discuțiile, așa cum se cuvine, vor fi purtate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării și, evident, vom veni și cu decizie”, a spuas Tîlvăr.

ADVERTISEMENT

„Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm”

Ministrul Apărării a făcut și unele precizări despre sistemele Patriot din România, unul fiind operațional în timp ce la alte trei se lucrează pentru operaționalizare.

„Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm (o baterie Patriot) Sunt echipamente solicitate ținând seama de situația de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcțional și încă 3 care sunt în curs de a deveni funcționale. Până atunci nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem și alte discuții. (…) momentan nu se pune problema. Noi le-am luat, tocmai pentru nevoia României de a-și apăra teritoriul. Ele au o relevanță, acest sistem este indispensabil. (…)

ADVERTISEMENT

Noi, la nivelul Minsiterului Apărării, am făcut evaluări legate de acest lucru și ce v-am spus este valabil. Nu e vorba de a prejudicia securitatea națională, este vorba de a apăra teritoriul national în acord și împreună cu aliații noștri, pentru că România face parte dintr-o alianță care ne onorează și generează relații de securitate”, a declarat Tîlvăr pentru TVR Info.

Iohannis: „Eu cred că vom găsi o soluție”

„Este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi.

ADVERTISEMENT

Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână în România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie.

Este vorba de un singur sistem Patriot (…) da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, declara, la 7 mai, președintele Klaus Iohannis în legătură cu acest subiect, după întâlnirea pe care a avut-o cu președintele SUA, Joe Biden.

Presiuni pe UE să furnizeze sisteme Patriot Kievului

Există presiuni tot mai mari asupra statelor membre ale UE pentru ca acestea să furnizeze Ucrainei sistemele avansate de apărare antiaeriană de care are nevoie urgent, însă eforturile sunt blocate de reticența unor țări de a muta echipamente vitale pentru planurile lor de apărare regională.

Ucraina a declarat că a identificat peste 100 de sisteme de apărare antiaeriană Patriot, de care aliații săi ar putea să se dispenseze dacă doresc, scrie Euractiv.

Kievul a solicitat în mod special șapte sisteme Patriot suplimentare, capabile să doboare rachetele hipersonice devastatoare ale Rusiei, în condițiile în care Moscova a intensificat în ultima perioadă atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile și energetice a Ucrainei.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Familia Regală, mișcare de ultimă oră. Principesa Margareta nu renunță
Familia Regală, mișcare de ultimă oră. Principesa Margareta nu renunță
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit...
Zodiile care au karma de partea lor marți, 21 mai. Oricine le-a greșit le va cere iertare în genunchi