News

Ministrul apărării exclude revenirea la stagiul militar obligatoriu. Ce spune despre mobilizarea în caz de război

Vasile Dîncu nu ia în considerare o posibilă revenire la serviciul militar obligatoriu de la noi din țară, deoarece există mai multe dezavantaje, inclusiv de ordin economic.
14.03.2022 | 23:09
Ministrul apararii exclude revenirea la stagiul militar obligatoriu Ce spune despre mobilizarea in caz de razboi
ADVERTISEMENT

Ministrul apărării de la noi din țară a exclus în mod categoric că țara noastră ia în considerare revenirea la serviciul militar obligatoriu, fiind mai multe piedici în calea acestui lucru.

Ministrul apărării exclude revenirea la stagiul militar obligatoriu: ”În niciun caz”

De asemenea, el a vorbit și despre faptul că serviciul militar este foarte scump.  Astfel, Vasile Dîncu a explicat că o astfel de decizie referitoare la acesta nu poate fi susținută.

ADVERTISEMENT

”Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii… Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, presupunem că avem o cohortă de 400.000, jumătate sunt bărbaţi (…) Nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort”, a declarat el, la Digi24.

Altfel, Vasile Dîncu a explicat foarte clar că țara noastră nu ia în considerare revenirea la stagiul militar obligatoriu, mai ales pentru că nu este o idee bună nici din punct de vedere economic și nici din punct de vedere practic.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a precizat că există informații oficiale care arată faptul că rușii din Ucraina care au pus piedici planului lui Vladimir Putin sunt, de fapt, tineri care nu au avut pregătire militară și nu sunt un avantaj pentru armata rusă, a explicat el.

”În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste.

ADVERTISEMENT

Mi se pare că cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară”, a declarat acesta.

Ce a declarat ministrul despre mobilizarea în caz de război

În același timp, ministrul a vorbit despre faptul că acum se pune accentul pe armatele profesioniste, astfel că o idee despre serviciul militar obligatoriu nu ar fi practică nici din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT

Totuși, ministrul explicat și faptul că, dacă va exista o mobilizare că este război, nu pot fi incluse aici toate persoanele care se încadrează la o anumită categorie de vârstă dacă nu au un stagiu militar făcut.

”Nu poţi să negi orice participare la un conflict ca şi cetăţean al unei ţări, asta nu poţi să spui”, a mai afirmat Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT