News

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, cere iertare familiilor victimelor Revoluției. Mesaj emoționant

17.12.2020 | 22:13
Ministrul Apararii Nicolae Ciuca cere iertare familiilor victimelor Revolutiei Mesaj emotionant
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, cere iertare familiilor victimelor Revoluției. Mesaj emoționant Sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

La 31 de ani de la declanșarea Revoluției din decembrie 1989, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj prin care cere iertare familiilor victimelor evenimentelor de atunci. Acesta și-a adus aminte de tragismul acelor clipe și a transmis cuvinte emoționante, comemorându-i pe cei căzuți.

De asemenea, premierul interimar al României a mai adăugat că evenimentele petrecute în decembrie 1989 nu sunt în totalitate lămurite și că acest lucru trebuie dus la capăt, precizând că „avem datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există în legătură cu evenimentele de atunci”.

ADVERTISEMENT

Mesajul pe care Nicolae Ciucă îl transmite este afișat pe site-ul Ministerului Apărării Naționale și amintește că deciziile luate atunci de armată și conducerea statului erau condiționate de un regim comunist și sunt greu de judecat acum, trăind în democrație.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, cere iertare familiilor îndoliate la Revoluție

„Pentru greșelile, erorile sau abuzurile săvârșite de unii dintre angajații Ministerului Apărării Naționale în desfășurarea acelor evenimente, dincolo de răspunderile care au fost sau vor fi stabilite de instanțele judecătorești, este o datorie morală ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989 și să îi asigurăm pe toți cei de astăzi și, mai ales, pe cei care vin după noi, că vom face tot ce se va putea pentru ca asemenea situații să nu se mai repete vreodată în istoria României”, este încheierea mesajului emoționant distribuit de Ministerul Apărării.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă vorbește despre întâmplările tragice din timpul Revoluției din 1989 și explică că o să facă tot posibilul pentru a lămuri toate aspectele rămase neclare cu privire la respectivele evenimente, menționând și că cei găsiți vinovați vor fi aduși în fața judecătorilor.

„La 31 de ani de la Revoluția din 1989, sunt încă răni deschise, lacrimi neuscate, suferințe nealinate. În numele celor peste 1.000 de oameni căzuți din sete de libertate, dintre care peste un sfert au fost militari și salariați civili din Ministerul Apărării Naționale, avem datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există în legătură cu evenimentele de atunci.

ADVERTISEMENT

Fiecare viață pierdută în vâltoarea evenimentelor de atunci este neprețuită, de aceea, pentru a putea ierta, pentru a ne putea împăca noi înșine cu istoria noastră, avem datoria de a căuta adevărul și de a-l prezenta așa cum a fost. Este regretabil că, la atâta vreme de la Revoluție, încă nu a fost dus la capăt acest demers.

Trebuie să ieșim din logica aruncării răspunderii pe umerii altora. Fiecare instituție implicată în evenimentele dintre 16 și 22 decembrie, dar și după acea dată, trebuie să facă tot ce se poate pentru a clarifica deciziile luate în acele zile și, mai ales, să ajute justiția în stabilirea responsabilităților și consecințelor acestora. (…)

ADVERTISEMENT

Nu putem judeca acțiunile de atunci, deciziile luate de conducerea comunistă a statului și de conducerea armatei de la acea vreme, după standardele democratice de astăzi, dar este evident că este nevoie, măcar acum, la atâta vreme de la acel Decembrie însângerat, ca fiecare responsabilitate să fie stabilită, fără echivoc, de instanțele de judecată. Fiecare abuz trebuie dovedit și fiecare vinovat trebuie tras la răspundere prin sentințele care vor fi date”, a scris premierul interimar. 

Acesta a mai adăugat și că, dintre cele 1.000 de victime, 275 de oameni erau militari și salariați civili ai ministerului și că, de asemenea, este necesară investigarea condițiilor în care aceștia au murit.

ADVERTISEMENT