News

Ministrul Bogdan Aurescu, despre armata rusă: ”Autorii atrocităţilor din Ucraina trebuie traşi la răspundere”

Ca întreaga comunitate internațională, și ministrul român de externe Bogdan Aurescu a condamnat atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina, cerând ca responsabilii să plătească.
03.04.2022 | 21:43
Ministrul Bogdan Aurescu despre armata rusa Autorii atrocitatilor din Ucraina trebuie trasi la raspundere
Bogdan Aurescu a cerut condamnarea penală a celor responsabili de masacrele din Ucraina
ADVERTISEMENT

Aidoma comunității internaționale, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cere ca autorii atrocităţilor comise în Ucraina în urma agresiunii ruse să fie traşi la răspundere cât mai curând de Curtea Internaţională de Justiţie.

Atrocități comise de armata rusă în retragere

”Condamn cu tărie atrocităţile oribile comise în Bucea şi în alte oraşe din Ucraina ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Toţi autorii unor astfel de crime internaţionale trebuie să fie traşi la răspundere de Curtea Internaţională de Justiţie. România sprijină pe deplin o anchetă amănunţită făcută de Curtea Internaţională de Justiţie”, a scris Aurescu, duminică, pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat, duminică, armata rusă că a comis “atrocităţi” în regiunea Kiev şi a anunţat că urmează mai multe sancţiuni împotriva Moscovei, transmite News.ro.

“Şocat de imaginile bântuitoare ale atrocităţilor comise de armata rusă în regiunea Kiev eliberată. UE ajută Ucraina şi organizaţiile neguvernamentale să strângă dovezi necesare pentru urmărirea în instanţele internaţionale. Urmează mai multe sancţiuni UE şi mai multă susţinere, a notat Michel pe Twitter cu hashtag-ul BuchaMassacre.

ADVERTISEMENT

Ministrul ucrainean de externe a distribuit imaginile cumplite

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a distribuit în pe rețelele de socializare imagini şocante de la Bucha, cu următoarele precizări. Imaginile sunt greu de privit, dar oficialul de la Kiev a precizat că aceasta este fața reală a agresiunii Rusiei în Ucraina.

“Masacrul de la Bucha a fost deliberat. Ruşii vor să elimine cât de mulţi ucraineni pot. Trebuie să îi oprim şi să îi dăm afară. Cer ACUM noi sancţiuni devastatoare ale G7: embargo în privinţa petrolului, gazelor, cărbuni; închiderea tuturor porturilor pentru navele şi bunurile ruseşti, deconectarea tuturor băncilor ruseşti de la SWIFT”, a notat Kuleba.

ADVERTISEMENT

”Trupurile complet dezbrăcate a cinci femei pe care barbarii ruşi au încercat să le ardă chiar acolo pe marginea drumului”

Cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în haine civile zăceau sâmbătă pe o stradă din Bucea, oraş situat la nord-vest de Kiev pe care militarii ucraineni tocmai l-au recucerit de la forţele ruse, a constatat un jurnalist AFP. Ucraina a anunţat că Bucea a fost eliberată, dar oraşul este distrus de lupte.

În ultimele zile, forţele ruse s-au retras din mai multe localităţi situate în apropierea capitalei ucrainene, după eşecul tentativelor lor de încercuire, lăsând în urmă adevărate dezastre. Potrivit forțelor ucrainene, ruşii au încercat să ardă cadavrele civililor uciși penru a acoperi urmele ororilor pe care le comiseseră.

ADVERTISEMENT

“Civili găsiţi morţi lângă o autostradă, la 20 de kilometri de Kiev. Sub o pătură au fost găsite trupurile complet dezbrăcate a cinci femei pe care barbarii ruşi au încercat să le ardă chiar acolo pe marginea drumului”, a fost mesajul postat pe Twitter de ministrul ucrainean al Apărării.

ADVERTISEMENT