News

Ministrul Cîmpeanu a publicat rezultatul analizei tezei de doctorat, cenzurând numele celor din comisie. Emilia Șercan: „Pragul de alertă este de 50%, jumătate din teză”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a publicat duminică raportul comisiei de analiză în cazul propriei teze de doctorat, pe care a susţinut-o în anul 2000
28.08.2022 | 22:00
Ministrul Cimpeanu a publicat rezultatul analizei tezei de doctorat cenzurand numele celor din comisie Emilia Sercan Pragul de alerta este de 50 jumatate din teza
Suspiciuni de plagiat la ministrul educației. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației a menționat că nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică şi că nu a fost considerată oportună transmiterea lucrării în vederea altor verificări.

Ministrul Educației susține că nu și-a plagiat doctoratul

Duminică seara, ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut public pe pagina sa de Facebook raportul făcut de comisia numită în august anul trecut de rectorul interimar al USAMV București, care a avut misiunea să-i verifice teza de doctorat, la cererea ministrului.

ADVERTISEMENT

„Urmare a solicitării verbale, primită joi – 25 august 2022, în timpul unei conferințe de presa, când mi s-a cerut pentru prima oară in mod direct sa fac public rezultatul analizei propriei teze de doctorat, susținută in anul 2000, am decis să postez acest document primit în urmă cu aproape un an.

În anul 1992, în urmă cu 30 de ani, atunci când am inițiat cercetările doctorale pe o temă care a devenit esențială in prezent, dar care era de pionierat la vremea respectivă – impactul asupra mediului înconjurător al unor activități antropice și identificarea unor soluții care sa corespundă economiei circulare – nu am anticipat cât interes vor suscita rezultatele acestor cercetări pentru unele persoane”, a scris Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

În plus ministrul susține din raport reiese că “nu au fost constatate niciun fel de abateri de la normele de etică privind forma și conținutul tezei de doctorat”.

„În urma unei analize realizate de către specialiști în domeniu, dublată de verificarea prin intermediul celor mai utilizate softuri de detectare a similitudinilor (sistemantiplagiat și Turnitin), a reieșit că: “teza de doctorat respectă normele eticii universitare și deontologiei cercetării și, în același timp, lucrarea are valoare științifică și practică, fiind de actualitate și în prezent, constituind o lucrare de referință în domeniul agriculturii ecologice, a lucrărilor de îmbunătățiri funciare și, nu în ultimul rând, al protecției factorilor de mediu….”, a notat oficialul care a public și o parte din raportul comisiei.

ADVERTISEMENT

„“Coeficientul de similitudine c1, care reprezintă ponderea procentuală din document și conține grupări de 5 cuvinte sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0,87% față de pragul admis de 50% stabilit de acest soft ca indicând suspiciuni de plagiat. Coeficientul de similitudine c2, care reprezintă ponderea procentuală din document din perspectiva frazelor de 25% sau mai lungi, găsite în resursele internet, este de 0.00%….”!” – a mai subliniat Sorin Cîmpeanu.

Trebuie precizat că această comisie care a verificat teza ministrului este o comisie numită prin decizia rectorului interimar al USAMV, Răzvan Teodorescu, nu este comisia de etică a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. Mai mult, în documentul făcut public de ministrul Cîmpeanu numele celor trei profesori care au verificat teza acestuia apar acoperiți cu un marker negru.

ADVERTISEMENT

Reacția Emiliei Șercan

Jurnalista Emilia Șercan, cea care în ultimii ani a demascat zeci de doctorate plagiate ale unor politicieni și oficiali, a reacționat după anunțul ministrului Cîmpeanu susținând că acesta încearcă să contracareze la nivel de imagine publică o petiție lansată în acest weekend prin care i se cere demisia și care a strâns deja 24.000 de semnături.

Emilia Șercan a ironizat și faptul că pragul de alertă pentru verificarea unei teze de doctorat este de 50% la universitatea care i-a acordat titlul de doctor ministrului Cîmpeanu.

„Din acest raport aflăm, eu una aș putea zice chiar cu stupoare, că coeficientul de similitudine stabilit de USAMV-B pentru verificarea cu softul anti-plagiat, de la care o teză de doctorat intră automat în verificare pentru suspiciune de plagiat, este de 50%!

Ca să se înțeleagă mai bine ce spun, universitatea în care dublul academician Sorin Cîmpeanu, cel mai mare apărător al plagiatorilor din țara asta, a stabilit pragul de alertă pentru verificarea unei teze de doctorat de 50%! Jumătate dintr-o teză!

Adică, doar dacă soft-ul indică 50% similitudine la USAMV-B – universitatea în care dublul academician taie și spânzură din 2012 – se alertează școala doctorală de acolo că ar fi o problemă cu o teză de doctorat. Dacă e 25%, e perfect! Dacă e 30% e excepțional! 35% e foarte bine! 40% e bine! 45% e acceptabil! 48% e satisfăcător!”, a scris Emilia Șercan pe pagina ei de Facebook.

ADVERTISEMENT