News

Ministrul culturii are coronavirus. Marcel Ciolacu trebuie să stea în carantină fiindcă a fost contact direct. Update

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat că a fost testat pozitiv cu virusul SARS-COV2. Liderul PSD trebuie să stea în carantină până duminică, fiind contact direct al acestuia.
14.01.2022 | 14:00
Ministrul culturii are coronavirus Marcel Ciolacu trebuie sa stea in carantina fiindca a fost contact direct Update
ADVERTISEMENT
14-01-2022
11:58

Marcel Ciolacu trebuie să stea în carantină

Marcel Ciolacu a fost contact direct al ministrului culturii, Lucian Romaşcanu, care a anunțat în mod public că are coronavirus.

Tocmai de aceea, liderul PSD trebuie să stea în carantină timp de cinci zile. Testul pe care l-a făcut social-democratul este negativ, el fiind vaccinat.

Perioada sa de carantină expiră duminică, conform News.ro.

Marcel Ciolacu este vaccinat cu trei doze.

Lucian Romașcanu a făcut anunțul joi seară, pe contul personal de facebook, în care a precizat și că este vaccinat cu două doze, împotriva virusului Covid-19.

Ministrul culturii a mărturisit și că a mai avut boala în noiembrie 2020. Totodată, starea lui ar fi una stabilă, având simptome minime de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Lucian Romașcanu: ”Simptomele sunt minime, analizele OK”

Ministrul a mai spus și că regretă faptul că a ratat Ziua Culturii Naționale.

”După revenirea dintr-un scurt concediu, în vederea reluării activităților curente, am făcut un test RT-PCR care s-a dovedit a fi… pozitiv.

Sigur că m-am izolat imediat urmând un regim de tele-muncă până luni, când expiră carantina legală. Am mai avut un episod de Covid19 în noiembrie 2020, sunt vaccinat cu două doze, m-am protejat rezonabil, totuși Omicron se descurcă mai bine…

ADVERTISEMENT

Simptomele sunt minime, analizele OK, abia aștept întoarcerea între colegi. Ceea ce regret nespus este că am ratat una dintre cele mai frumoase, dacă nu cea mai frumoasă săptămână din anul unui ministru, săptămâna ce cuprinde Ziua Culturii Naționale”, a scris pe facebook Lucian Romașcanu.

S-a redus perioada de carantină

Perioada de carantinare s-a redus la începutul acestui an. De pe data de 8 ianuarie 2022 s-a hotărât ca persoanele vaccinate anti-Covid sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, să fie carantinate timp de 5 zile. Celelalte persoane vor trebui să stea de la 14, la 10 zile în carantină.

ADVERTISEMENT

Regula va fi valabilă și pentru contacții direcți ai celor contaminați cu coronavirus. În schimb, românii care lucrează în domeniul navigant maritim, pe platforme fixe și mobile de extracație petrol/gaze, vor fi exceptați de la carantină.

De asemenea, Raed Arafat a punctat că hotărârea, adoptată de CNSU, se referă la perioada de carantinare, nu și la izolare. Adriana Pistol, secretar de stat în ministerul sănătății, a explicat că reducerea la 5 zile a carantinării pentru imunizații fie prin vaccin sau trecere prin boală, are legătură cu perioada de incubație a tulpinei Omicron.

ADVERTISEMENT

” a) Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile;

b) Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;

c) Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute la lit. a și b

d) Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României;

f) Reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri și aplicarea termenelor prevăzute la lit. a și b;

g) Menținerea celorlalte măsuri în vigoare la această data referitoare la carantina persoanelor și excepțiile de la această măsură;

h) Aprobarea listei cu clasificarea țărilor/teritoriilor în zone de risc epidemiologic”, sunt măsurile adoptate de CNSU.

ADVERTISEMENT