News

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, după discuțiile cu Bogdan Aurescu: ”Să nu aveți niciun dubiu: vom câștiga războiul”. Update

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a ajuns vineri dimineața în București. Diplomatul a avut întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său Bogdan Aurescu.
22.04.2022 | 12:57
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba dupa discutiile cu Bogdan Aurescu Sa nu aveti niciun dubiu vom castiga razboiul Update
România ajută Ucraina să-și exporte produsele. Ce spune Bogdan Aurescu despre pericolul nuclear reprezentat de Rusia
ADVERTISEMENT
22-04-2022
09:58

Bogdan Aurescu și Dmitro Kuleba, declarații după întâlnirea de la București: ”Ucraina va câștiga acest război”

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, se află într-o vizită oficială la Bucureşti. Aici, s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

După discuțiile dintre cei doi omologi, Aurescu și Kuleba, a avut loc o conferință de presă. 

”Am avut un dialog foarte consistent pe care îl vom continua, un schimb de opinii despre situația gravă din Ucraina.  Am reiterat sprijinul României pentru efortul cetățenilor Ucrainei de a respinge agresiunea rusă.

Exprim condoleanțele pentru pierderile de vieți omenești, pentru masivele distrugeri materiale din Ucraina.

Suntem alături de poporul ucrainean. Toți cei care au murit în Ucraina sunt frații și surorile noastre, sunt copiii și părinții noștri.

Peste 800 de mii de refugiați de ucraineni au intrat până acum pe teritoriul țării noastre. Studenții sunt primiți în universități, copiii în școli.

Doresc să asigur Ucraina că toți cetățenii intrați în România sunt tratați corespunzător până când condițiile vor permite revenirea lor în Ucraina.

Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că îl va câștiga. Apoi, urmează procesul de reconstrucție. România este pregătită să facă parte din acest proces de reconstrucție pe care îl va demara comunitatea internațională.

Vreau să reiterez sprijinul României pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană”, a spus Bogdan Aurescu.

De cealaltă parte, Dmitro Kuleba a mulțumit României pentru tot sprijinul și a dat asigurări că, dacă Ucraina va primi ajutorul cerut, Rusia va fi învinsă.

”Primirea în preajma Paștelui este încă un exemplu al prieteniei între Ucraina și România.

Aș vrea să mai adaug câteva lucruri. De fiecare dată când Putin încearcă să oprească Ucraina în integrarea UE, nu face decât să accelereze aceste procese. 

Ceea ce se întâmplă acum nu este doar o încercare a Rusiei de a-și menține influența în zona Mării Negre, ci și o bătălie finală pentru dreptul tuturor națiunilor europene.

Nu am niciun dubiu că vom câștiga această bătălie. Sunt 2 componente necesare pentru a triunfa: 1. puterea și curajul ucrainean și 2. prietenii și partenerii, care sprijină acțiunile împotriva Rusiei, care ne oferă ajutor militar, care ajută refugiații.

Atâta timp cât aceste ingrediente există, victoria se apropie. Aș vrea să felicit Guvernul României pentru politica sa, pentru că a stat alături de Ucraina.

Ajutorul României înseamnă și ajutor pentru dumnevoastră. Voi ne dați ajutor să luptăm, iar noi îl ținem pe Putin departe de Ucraina pentru a nu se activa articolul 5 al NATO și extinderea luptei.

Vreau să mulțumesc României pentru ajutorul dat în criza refugiaților. Faptul că le-ați permis ucrainenilor să vină în România le-a salvat multora viețile.

Ajutorul României în privința candidaturii Ucrainei la UE este foarte apreciat. Țara noastră va asigura securitatea întregii regiunii a Mării Negre. Să nu aveți niciun dubiu. Vom câștiga”, a spus Kuleba.

22-04-2022
08:35

Nicolae Ciucă i-a transmis lui Dmitro Kuleba că România continuă să sprijine Ucraina

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba.

La această întâlnire, premierul a prezentat eforturile autorităţilor, alături de societatea civilă, voluntari şi organizaţii umanitare internaţionale în sprijinirea celor peste 800.000 de refugiaţi ucraineni intraţi în ţara noastră de la izbucnirea războiului.

”A fost evidenţiat rolul important al hub-ului umanitar de la Suceava în colectarea şi coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european şi internaţional.

Cu aceeaşi ocazie, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiaţi, facilitarea exporturilor ucrainene”, se precizează într-un comunicat primit de Agerpres.

De cealaltă parte, ministrul Kuleba a prezentat pe larg situaţia militară de pe teren şi a mulţumit Guvernului României şi cetăţenilor români pentru tot sprijinul acordat.

”Totodată, diplomatul ucrainean a transmis României invitaţia de a contribui substanţial la eforturile necesare pentru reconstrucţie în Ucraina”, informează Guvernul.

Șeful diplomației de la Kiev, Dmitro Kuleba, întreprinde vineri, 22 aprilie, o vizită oficială în România.

Dmitro Kuleba, întâlniri cu Nicolae Ciucă şi Bogdan Aurescu la București

În jurul orei 8.00, Dmitro Kuleba a ajuns la Palatul Victoria, pentru o primă întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă. Cei doi vor face declarații de presă după discuții.

ADVERTISEMENT

Ulterior, și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu va avea tot consultări politice cu omologul său ucrainean.

De altfel, Kuleba vine la București la invitația șefului diplomației române.

După întâlnire, cei doi miniștri vor susține declarații comune de presă, începând cu ora 12:15, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, potrivit MAE.

ADVERTISEMENT

Diplomatul din Ucraina, vizită neproductivă în Bulgaria

Diplomatul ucrainean vine la București după o vizită în Bulgaria. Aici a declarat că refuzul de a furniza arme ţării sale echivalează cu o susţinere pentru ”agresiunea rusă şi exterminarea ucrainenilor”, potrivit agenţiei Anadolu.

”Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă şi exterminarea cetăţenilor noştri”, a spus Kuleba înainte de a-şi încheia vizita în țara vecină.

ADVERTISEMENT

Bulgaria s-a remarcat ca fiind una dintre puţinele ţări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia. Guvernele de la Sofia şi Budapesta consideră că printr-un astfel de ajutor militar ar putea deveni părţi în conflict.

Conform Agerpres, opoziția faţă de orice ajutor militar pentru Ucraina vine în special din partea socialiştilor bulgari care fac parte din coaliţia de guvernare

ADVERTISEMENT

Kuleba a avut discuții şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev, considerat un simpatizant al Rusiei.

După întâlnire, preşedintele bulgar s-a limitat să afirme că ţara sa va continua să ofere ‘”sprijin total Ucrainei în funcţie de posibilităţile noastre”, amintind că Bulgaria a primit peste 91.000 de refugiaţi ucraineni şi a oferit Ucrainei un ajutor umanitar în valoare de 1,5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT