Ministrul de externe al României, Emil Hurezeanu, a declarat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, că în discuțiile avute cu senatorii republicani și democrați aceștia i-au spus că scutul de la Deveselu nu intră în negocierile dintre Rusia și SUA, și că americanii nu-și vor închide bazele militare din țara noastră.
Emil Hurezeanu a declarat că, în discuțiile avute cu senatorii republicani și democrați la conferința de securitate de la Munchen, oficialii americani au precizat că nu își vor închide bazele militare din România și că importanța flancului estic al NATO pentru SUA nu doar că rămâne intactă, dar că ea va crește.
„Americanii cu care am stat de vorbă, senatori – republicani şi democraţi… Rubio (secretarul de stat al SUA) n-a făcut parte din seria la care am avut acces. El a avut discuţii cu ministrul de externe turc, foarte puţine bilaterale şi a plecat repede.
Dar Kellogg (emisarul SUA pentru Ucraina – n.r.) a fost unul dintre primii mei interlocutori. Am stat cam o jumătate de oră de vorbă cu dânsul. Erau şi mai mulţi senatori de faţă, şi republicani, apropiaţi de Trump îndeosebi, cum e senatorul Hoyer, care joacă de decenii un rol important în relaţiile Americii cu Estul Europei.
Şi el a spus: ”Importanţa Flancului Estic pentru securitatea regională şi americană rămâne intactă şi chiar va creşte”. Iar la întrebarea mea, care era şi o formă a dorinţei: ”Bazele noastre, bazele voastre din România se menţin?”. Răspunsul lui a fost: ”Se menţin şi chiar îşi vor spori importanţă”, a precizat ministrul Emil Hurezeanu, care a subliniat că aceste poziții eu fost exprimate în cadrul unor întâlniri oficiale.
În contextul negocierilor dintre SUA și Rusia cu privire la războiul din Ucraina, negocieri unde americanii par să fi cedat pe mai multe fronturi fără a obține nimic în schimb, ministrul de externe român a fost întrebat dacă la negocierile de la Riad am asistat la o nouă împărțire a sferelor de influență între SUA și Rusia. Mai exact, dacă România riscă să ajungă din nou în sfera de influență a Moscovei.
„Nu, suntem membri NATO şi UE, cu baze militare americane în Dobrogea şi cu o prezenţă militară şi tratate sigure de parteneriat strategic în UE, cu SUA, în NATO. Sunt garanţiile deja existente, consemnate din parteneriatul strategic bilateral şi ca aliaţi ai Alianţei Nord Atlantice”, a declarat ministrul de externe al României.
Precizările acestuia au venit în contextul în care Statele Unite, sub noua administrație Trump, au adoptat o serie de poziții critice față de aliații europeni, în presă circulând zvonuri cu privire la intenția Washingtonului de a-și retrage marea majoritate a trupelor din Europa.