News

Ministrul de Externe din Belarus a murit. Aleksandr Lukașenko a rămas fără un colaborator apropiat

Autoritățile de la Minsk au anunțat decesul ministrului Afacerilor Externe, Vladimir Makei, care ocupa această funcție de un deceniu.
26.11.2022 | 17:55
Ministrul de Externe din Belarus a murit Aleksandr Lukasenko a ramas fara un colaborator apropiat
Vladimir Makei era șeful diplomației belaruse din 2012/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de către agenția de presă Belta.

Ministrul de Externe Vladimir Makei a decedat subit”, a transmis Belta.

La începutul acestei săptămâni, Makei participase la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară a câtorva state fost sovietice, conferință care a avut loc la Erevan, transmite Reuters.

Makei, în vârstă de 64 de ani, urma să se întâlnească luni cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

ADVERTISEMENT

Înainte de alegerile prezidențiale și de protestele antiguvernamentale din Belarus din 2020, Makei a fost unul dintre susținătorii îmbunătățirii relațiile dintre Minsk și Occident, fiind totodată un critic al Rusiei.

Însă după declanșarea protestelor și-a schimbat poziția, afirmând că aceasta a fost inspirată de agenți ai Occidentului.

ADVERTISEMENT

Suntem șocați de informațiile privind moartea șefului Ministerului de Externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei. Condoleanțele oficiale vor fi date publicității în curând”, a scris pe Telegram Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Makei și-a început cariera profesională în armata URSS și apoi în cea a Belarusului. A trecut în rezervă în anul 1993, cu gradul de colonel, și a intrat în diplomație.

ADVERTISEMENT

În 2000-2008 a fost asistent al președintelui Aleksandr Lukașenko, iar apoi a fost numit șef al Administrației Prezidențiale. În 2012 a devenit ministru de Externe.