News

Ministrul de finanțe, atac la Cîțu: “Inflația e lăsată de cei dinaintea noastră, care sunt acum îngrijorați”. Cum îi răspunde liderul PNL. Update

Au apărut contre între Florin Cîțu și Adrian Câciu pe tema unei posibile recesiuni. Ministrul finanțelor a transmis că liderul PNL nu ar mai trebui să-și facă griji, acesta din urmă venind cu altă replică.
27.01.2022 | 12:55
Ministrul de finante atac la Citu Inflatia e lasata de cei dinaintea noastra care sunt acum ingrijorati Cum ii raspunde liderul PNL Update
ADVERTISEMENT
27-01-2022
10:59

Florin Cîțu, în continuare “îngrijorat”, de împrumuturile făcute de România. Replica lui pentru ministrul de finanțe

Florin Cîțu reacționează după ce Adrian Câciu a spus că nu înțelege îngrijorarea lui față de dobânzi, deoarece sunt stabile.

”Aș vrea să vă aduc aminte că nu am pomenti de FMI și recesiune. Când un ministru menționează despre aceste instituții, înseamnă că s-a discutat. Este un semnal îngrijorător dacă spui așa ceva. Vreau să cred că nu a fost făcută o asemnea declarație.

Eu am pus dar că sunt îngrijorat de direcția în care mergem. Inflația este mai mare decât a spus banca centrală. S-ar putea să ajungă la 10 la sută. În guvernarea liberală nu a fost cea mai mare din UE, dobânzile au scăzut în guvernarea noastră. Sper să vreau să cred.

E nevoie de ambiție de curaj. Mesajul este clar: când cresc dobânzile, se pare că este o îngrijorare din partea instituțiiilor care te creditează.

Dacă, de exemplu, în decembrie, deficitul bugetar a crescut, înseamnă că intrăm într-o paradigmă, că noi creștem cheltuielile și nu investițiile”, a declarat Florin Cîțu, în Parlament, după o ședință BPN a partidului.

Ministrul de finanțe a avut o replică dură pentru Florin Cîțu, după declarațiile făcute de acesta despre o posibilă recesiune a țării.

Ministrul de finanțe, atac la adresa lui Florin Cîțu. De ce nu îi înțelege îngrijorarea liderului PNL

Astfel, Adrian Câciu a spus că nu îi înțelege îngrijorările liderului PNL și a spus că o astfel de scenariu este „exclus”.

ADVERTISEMENT

El a spus că dobânzile sunt acum stabilit, chiar mai mici decât în noiembrie 2021, în timp ce inflația este „lăsată de cei dinaintea noastră”, ea fiind cea mai mare din ultimii ani.

”Este exclus, nu știu de ce domnul președinte Cîțu e atât de îngrijorat. Dobânzile sunt stabile acum, dar ele au crescut între ianuarie 2020 și noiembrie 2021, sunt chiar mai mici decât în noiembrie.

ADVERTISEMENT

Am stabilizat dobânzile. Inflația cu care ne confruntăm, lăsată de cei dinaintea noastră și care sunt acum îngrijorați, e cea mai mare din ultimii ani”, a spus Adrian Câciu, joi.

Adrian Câciu: „Nu există riscul unei recesiuni”

Ministrul de finanțe a mai vorbit și despre faptul că acum dobânzile mai mari deoarece sunt aferente capitalului bugetat, în ultimele 24 de luni fiind împrumutate 57 de miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a specificat că la rectificare a fost nevoie să fie puși bani pentru ca pensiile și salariile să fie plătite, deoarece nu erau fonduri la buget.

”Plătim mai mult pe dobânzi pentru că dobânzile sunt aferente capitalului bugetat. Sunt 57 miliarde euro împrumutați în ultimii doi ani, de fostele guverne. (…)

ADVERTISEMENT

La rectificarea bugetară a trebuit să punem bani de pensii și de salarii, bugetul nu avea acești bani. Asta e pentru cei îngrijorați”, a mai spus Câciu.

Totodată, Adrian Câciu a spus foarte clar că nu există riscul de recesiune și nici pentru un acord cu Fondul Monetar Internațional.

El a mai specificat că situația din țara noastră este una grea și nu s-a venit la putere crezând că „suntem în paradis”.

”Nu există riscul unui acord cu FMI sau al unei recesiuni. Acum, inflația este mai mare decât dobânzile, deci ar putea fi considerate real negative.

 Aș vrea să observați o chestie: cursul valutar de astăzi este mai mic decât în noiembrie.

Nu este mare diferența, dar situația României este una grea, nu am venit la guvernare considerând că suntem în paradis. Am venit să stabilizăm țara”, a mai spus ministrul finanțelor.

ADVERTISEMENT