News

Ministrul de interne austriac, primele declaraţii după ce a votat împotriva primirii României în Schengen: “Şi eu sunt supărat”

Demnitarul care a blocat intrarea României în spaţiul Schengen îşi justifică poziţia. Gerhard Karner spune că populaţia UE nu a fost pregătită pentru extindere
09.12.2022 | 10:31
Ministrul de interne austriac primele declaratii dupa ce a votat impotriva primirii Romaniei in Schengen Si eu sunt suparat
Românii rămân să aştepte la graniţele Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Gerhard Karner, primul oficial din Austria care s-a declarat împotriva aderării României la spaţiul Schengen, a acordat un interviu cotidianului Der Standard, după votul de joi, din Consiliul JAI.

Austria ar fi dorit ca votul pentru Schengen să aibă loc în septembrie 2023

Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei, îşi motivează votul negativ prin faptul că subiectul aderării a fost adus prea repede pe agenda discuţiilor, fără o pregătire prealabilă.

ADVERTISEMENT

Întrebat cu ce a greşit România, demnitarul austriac a spus că a blocat aderarea României şi Bulgariei pentru că Schengen-ul nu funcţionează în acest moment.

“Altfel nu am avea 75.000 de sosiri în Austria care nu sunt înregistrate anterior. Şi am sugerat să amânăm aderarea şi să votăm din nou în septembrie, de exemplu”, a spus Gerhard Karner.

ADVERTISEMENT

“După acest termen putem spune: s-a întâmplat ceva, s-au întreprins acţiuni în urma măsurilor pe care Comisia Europeană le-a anunţat într-o primă etapă? Hârtia are răbdare, aşa că acţiunea este importantă”, a mai spus ministrul de interne de la Viena.

Karner a fost atenţionat de ziarişti că dintre migranţii care solicită azil în Austria doar un flux mic tranzitează România, fapt pentru care Bucureştiul este supărat din cauza abordării guvernului de la Viena, observaţie la care Karner a replicat: “Şi eu sunt supărat. Şi anume în legătură cu procedura, cu faptul că actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte.

ADVERTISEMENT

De mai bine de un deceniu se discută despre faptul că Schengen ar trebui să fie extins. Şi acum se vine brusc, fără a pregăti populaţia pentru ceea ce va aduce acest lucru: este vorba de mai multă securitate? Sau există un plus şi un minus în privinţa riscului?”.

Totuşi, pe Karner nu-l deranjează că a avut o poziţie singulară între ceilalţi colegi din Consiliul JAI şi spune că Cehia a insistat pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen pentru că şi-a dorit rezultate pentru preşedinţia Consiliului UE, pe care o deţine până la 31 decembrie 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: