News

Ministrul de Interne, declarații optimiste privind noaptea de Înviere: ”Ne vom descurca printr-o colaborare cu BOR”

09.03.2021 | 22:19
Ministrul de Interne declaratii optimiste privind noaptea de Inviere Ne vom descurca printro colaborare cu BOR
ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne Lucian Bode a făcut o serie de declarații optimiste privind noaptea de Înviere și posibila participare a credincioșilor la una dintre cele mai importante slujbe de peste an.

Oficialul Guvernului a dat de înțeles că lucrurile pot lua o turnură favorabilă enoriașilor în 2021, spre deosebire de anul trecut, atunci când acestora li s-a interzis accesul în bisericile din țară.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Bode dă exemplu perioada Crăciunului, atunci când la slujbe s-a permis participarea credincioșilor în Biserici cu respectarea unor condiții de prevenire a răspândirii virusului.

Ministrul de Interne, declarații optimiste privind noaptea de Înviere

În 2020, în plină stare de urgență din cauza pandemiei de Covid-19, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti au fost săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor.

ADVERTISEMENT

În 2021, autoritățile dau de înțeles că lucrurile se pot schimba radical. Lucian Bode, succesorul lui Marcel Vela la șefia MAI, spune că, de Paște, ”cu siguranță ne vom descurca, printr-o colaborare cu Biserica Ortodoxă, printr-o delimitare foarte clară a responsabilităților fiecărui partener”.

Întrebat dacă vor putea merge sau nu creștinii la slujba de Înviere, Bode a răspuns: ”Nu pot să vă spun acest lucru în acest moment”. Cu toate acestea, comparația cu perioada Crăciunului dă speranțe credincioșilor că, în număr limitat, ar putea asista la Sfânta Liturghie.

ADVERTISEMENT

”Există scenarii pe care lucrăm, urmărim evoluția, sunt absolut convins că măsurile pe care le luăm vor duce la scăderea numărului de cazuri.

Eu, creștin ortodox, practicant, vă spun că sunt convins că așa cum la Crăciun am avut o colaborare foarte bună cu toate cultele, evident și cu BOR, așa va fi și acum.

ADVERTISEMENT

Am avut atunci structuri în teren mobilizate pe competența de prevenire, pentru că, încă o dată spun, rolul nostru nu este de a sancționa cetățenii.

Rolul nostru este acela de a preveni răspândirea pandemiei, și cu o colaborare așa cum am avut la Crăciun, Anul Nou, Bobotează, când nu ați mai văzut spectacole cu excepția unuia singur de la Constanța, cu siguranță așa ne vom descurca și la Sfintele Sărbători de Paște, printr-o colaborare cu Biserica Ortodoxă, printr-o delimitare foarte clară a responsabilităților fiecărui partener”, a declarat Lucian Bode, la TVR 1.

Cum s-a desfășurat Slujba de Înviere în 2020

În urmă cu un an, autoritățile au interzis participarea populației la slujba de Înviere la biserică. Atunci, țara noastră traversa cea mai grea perioadă a pandemiei din punct de vedere a restricțiilor de circulație.

”Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise pe canalele TV și pe Internet”, anunțau autoritățile în aprilie 2020.

ADVERTISEMENT