News

Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, dezbatere în online despre restricțiile Facebook: ”Ar trebui ca autoritățile publice să ia poziție în mod oficial?”

Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării, a lansat o dezbatere în online despre restricțiile Facebook.
22.08.2021 | 22:11
Ministrul Digitalizarii Ciprian Teleman dezbatere in online despre restrictiile Facebook Ar trebui ca autoritatile publice sa ia pozitie in mod oficial
ADVERTISEMENT

Inițiativă inedită a unui membru al Guvernului Cîțu. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman a lansat pe Facebook o dezbatere cu cetățenii legată de o problemă care privește chiar rețeaua de socializare.

În ultima perioadă, mai mulți utilizatori de Facebook au reclamat restricționarea accesului la rețea. În aceste condiții, ministrul întreabă românii dacă Guvernul ar trebui să ia o poziţie oficială în cazul acestor restricționări ale site-ului de socializare.

ADVERTISEMENT

Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, dezbatere în online despre restricțiile Facebook

Ciprian Teleman le reamintește urmăritorilor săi din online că în ultimii ani a crescut numărul utilizatorilor de Facebook care reclamă restricționarea accesului la rețea sau penalizarea prin restrângerea facilităților oferite de platformă.

În acest sens, oficialul Executivului îi întreabă pe români dacă aceștia consideră că ar fi cazul ca autoritățile din conducerea statului să ia poziție.

ADVERTISEMENT

”În ultimii ani un număr de utilizatori din România ai rețelei de socializare Facebook, persoane fizice sau entități private, reclamă restricționarea accesului la rețea sau penalizarea prin restrângerea facilităților oferite de platformă, acestea generând prejudicii de imagine sau materiale.

În plus, comunicarea cu furnizorul de servicii este dificilă iar motivele acestor măsuri nu sunt comunicate explicit.

ADVERTISEMENT

Ar trebui ca autoritățile publice din România să ia poziție în mod oficial pentru îmbunătățirea acestei situații?

Apreciem răspunsurile care conduc la un punct de vedere pe care ministerul să-l poată folosi pentru demersuri eventuale ulterioare”, scrie oficialul Guvernului.

ADVERTISEMENT

Care au fost reacțiile cetățenilor față de dezbaterea propusă de ministrul Teleman

La câteva ore după mesajul postat de ministrul Teleman, sute de cetățeni și-au spus părerea despre acest subiect. Iată o parte dintre opinii.

”Da, în mod clar, autoritățile române ar trebui să aibă o poziție în această chestiune. Este vorba, până la urmă, de cenzurarea opiniilor unor cetățeni români de către o entitate privată.

Cred că niciun guvern nu ar trebui să aibă o poziție pasivă în fața acestui abuz, pentru că vorbim despre un abuz, în condițiile în care nu e clar cine este cel care decide că un comentariu încalcă niște standarde, nu se știe care sunt aceste standarde, cine dă puterea acestor indivizi de a judeca dacă un comentariu trebuie eliminat și ce-i califică pe ei să facă acest fel de judecată?

Este un abuz care a escaladat tocmai pentru că autoritățile publice au avut o atitudine condamnabil de pasivă”, spune un cetățean.

Un altul spune că ”Atunci când se constată că un model de business face rău societății, atunci este și datoria statului de a interveni. Reglementările naționale nu pot să facă foarte multe în sine, dar avem deja la nivelul UE propunerile pentru DSA și DMA, care vor crea o serie de obligații pentru platformele social media, printre care și obligația de a oferi prilej de contestare a eliminării postărilor etc.

O poziție mai fermă pe acest subiect în Consiliu e primul pas către asumarea unei poziții – aveți deja mecanismele prin procesul decizional al UE”.

ADVERTISEMENT
Tags: