Sporturi

Ministrul Digitalizării laudă noua carte de identitate: ”Este un salt tehnologic”

10.04.2021 | 17:33
Ministrul Digitalizarii lauda noua carte de identitate Este un salt tehnologic
ADVERTISEMENT

Noua carte de identitate electronică va putea fi eliberată românilor începând cu luna august a acestui an. Aceasta va fi una din soluțiile implementate de guvern pentru a reduce birocrația. Noul document electronic ar trebui să scadă numărul de vizite la ghișeu pentru rezolvarea diferitelor probleme, prin accesarea serviciilor de la distanță.

De dimensiunea unui permis auto, noua carte de identitate va conține un cip electronic, precum și alte elemente de securitate. Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, informează că cetățenii pot să refuze noua carte de identitate și să aleagă, în schimb, un format cu securizare îmbunătățită, dar fără microcip.

ADVERTISEMENT

Noua carte de identitate electronică va fi lansată în august

“Există din 2019 o directivă europeană privind creșterea gradului de securitate al documentelor electronice. Termenul până la care trebuie implementată această prevedere este de 2 august 2021, data la care noi ne-am propus să lansăm aceste cărți de identitate. Obiectivul este de a folosi oportunitatea aceasta pentru a trece la un instrument de identitate mai modern”, precizează ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, conform GÂNDUL.RO.

Celor cărora le expiră actul de identitate li se va putea emite noul buletin electronic. Oamenii vor avea însă dreptul de a refuza noua carte de identitate cu cip și vor putea alege cartea de identitate simplă, dar cu care nu vor mai putea trece granițele. În memoria cipului cărții de identitate electronice vor fi introduse imaginile cu 2 amprente ale cetățeanului și cu fotografia acestuia.

ADVERTISEMENT

“Este un salt tehnologic faptul că acest document nou de identitate are o componentă electronică având mai multe roluri: cel mai important este că o persoană poate să fie identificată în sistemul electronic al statului. De asemenea, tehnologic este conceput să poată stoca o semnătură electronică. Această semnătură electronică noi am propus-o în Planul Național de Redresare și Reziliență ca fiind subvenționată pentru cei care vor să o stocheze. Nu este obligatoriu. Cum nu este obligatoriu pentru un cetățean să dețină un card nou de identitate și poate opta pentru un format cu securitate întărită, dar fără acest microcip”, spune Ciprian Teleman.

Mai multe operațiuni vor putea fi efectuate rapid, într-un sistem digitalizat

Printre beneficiile noilor buletine cu cip se numără și viteza de realizare a unor operațiuni, care, înainte, ar fi durat mult mai mult, precum identificarea persoanelor în bazele de date și în alte sisteme electronice.

ADVERTISEMENT

“Vor exista și niște dispozitive de citire a acestor documente electronice, iar accesul va fi mai rapid. Spre exemplu, dacă acum pentru unele operațiuni oamenii trebuie să completeze chestionare pe hârtie, pe măsură ce noi vom adapta sistemele digitale ale statului ,completarea aceasta nu va mai fi necesară”, declară Teleman.

Astfel, datele cetățenilor vor fi stocate în ceea ce se va numi “cloud guvernamental”, la care vor avea acces toate instituțiile statului, conform proiectului.

ADVERTISEMENT

“Acest cloud guvernamental înseamnă un sistem digital care va asigura păstrarea datelor în condiții de siguranță, date pe care Administrația Publică le folosește și în al doilea rând, cel mai important, este că va scuti cetățeanul să se plimbe de la o instituție la alta, pentru a rezolva anumite lucruri. Odată ce acest cloud va fi funcționa, instituțiile statului vor fi interoperabile. Spre exemplu, dacă pentru rezolvarea unei cereri înaintate de cetățean este nevoie de schimb de date între instituții, cetățeanul nu se va mai plimba de la o instituție la alta, ci va fi responsabilitatea instituțiilor să facă lucrul acesta folosind tehnologia. Odată ce te-ai identificat într-un punct de interacțiune cu statul, statul va fi obligat să transfere el informațiile. Este nevoie de întăriri legislative pentru ca lucrurile acestea să fie funcționale, iar documentele electronice să aibă și greutate juridică”, declară ministrul.

Tranziția către noul sistem și către o utilizare la scară largă a noilor cărți de identitate ar putea dura totuși câțiva ani buni. Cartea de identitate electronică va fi universală și va putea fi emisă inclusiv pentru copii. Noua carte de identitate electronică va conține:

  • țara
  • numele documentului
  • seria și numărul
  • simbolul Uniunii Europene
  • numele și codul structurii emitente
  • data expirării
  • fotografia
  • CNP-ul
  • nume și prenume
  • cetăţenia
  • locul naşterii
  • sexul
  • domiciliul
  • semnătura electronică
ADVERTISEMENT