News

Ministrul Economiei, anunț despre certificatele pentru situaţii de urgenţă: ”Avem în jur de 15.000 de cereri de tipul 1”

15.04.2020 | 18:47
Ministrul Economiei anunt despre certificatele pentru situatii de urgenta Avem in jur de 15000 de cereri de tipul 1
ADVERTISEMENT

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a făcut o informare, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, despre cererile companiilor în cazul certificatelor pentru situaţii de urgenţă.

Ministrul Economiei, anunț despre certificatele pentru situaţii de urgenţă

Conform news.ro, premierul Ludovic Orban l-a întrebat pe ministrul Economiei care este situaţia emiterii certificatelor pentru situaţii de urgenţă, iar acesta a spus că în acest moment sunt în jur de 15.000 de cereri de tipul 1.

ADVERTISEMENT

”Totul este electronic, mai mult probabil durează introducerea datelor în aplicaţie, după care este o verificare a semnăturii digitale, verificăm dacă ea există în baza de date naţională a semnăturilor digitale pentru propria semnătură a datelor introduse şi automat este eliberat certificatul”, a explicat ministrul.

Virgil Popescu a mai precizat că sunt în jur de 5.000 de cereri soluţionate de certificate de tip 2 pentru companiile a căror activitate a fost afectată, în sensul că veniturile sau încasările au fost dimiunate cu minim 25%.

ADVERTISEMENT

”Mă uimiţi, domnul ministru”

”Deci practic în total în jur de 20.000 de companii au solicitat până acum şi au şi obţinut certificatele”, a afirmat Virgil Popescu, iar premierul a replicat: ”Mă uimiţi, domnul ministru. Asta înseamnă digitalizare şi trebuie să o generalizăm”.

În urmă cu câteva zile, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat că cei care aplică pentru certificatul de situație de urgență trebuie să fie foarte atenți la semnătura digitală, deoarece acolo se resping cele mai multe cereri.

ADVERTISEMENT

Ministrul a explicat că nu sunt multe certificate de situație de urgență care au fost respinse până acum, dar a ținut să menționeze unde trebuie să fie atenți cei care aplică pentru o astfel de solicitare.

În cursul zilei de joi, 26 martie, Virgil Popescu, a aprobat metodologia de solicitare și eliberare a certificatelor de situație de urgență pentru firmele care vor să beneficieze de măsurile de sprijin guvernamental, la cerere, dacă au fost afectate de pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Certificatele de situație de urgență sunt emise pentru a susține operatorii economici în relațiile cu instituțiile publice pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități/măsuri de sprijin ori în relațiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar și social asupra activității acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2.

ADVERTISEMENT