News
notix pixel id

Ministrul economiei, declarații despre facturile la curent și gaze. Trebuie sau nu să plătească românii dacă ele sunt greșite?

Florin Spătaru, ministrul economiei de la noi din țară, i-a sfătuit pe români ce să facă în cazul în care cred că au primit facturi greșite și dacă ar trebui să le plătească sau nu.
14.01.2022 | 11:18
Ministrul economiei, declarații despre facturile la curent și gaze. Trebuie sau nu să plătească românii dacă ele sunt greșite?
Ministrul economiei, declarații despre facturile la curent și gaze. Trebuie sau nu să plătească românii dacă ele sunt greșite? Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Florin Spătaru a vorbit despre facturile la energie și curent și chiar a specificat dacă românii care au facturi imense, probabil greșite, ar trebui să le achite sau nu.

Ministrul economiei spune dacă românii trebuie să plătească sau nu facturile greșite

Florin Spătaru a precizat că s-a solicitat deja ca toate facturile să fie modificate, în cazul în care acestea sunt neconforme.

Totodată, ministrul a reamintit că ANPC a pus la dispoziția consumatorilor numere de telefon și o adresă de mail unde pot contacta specialiștii, în cazul în care observă că ceva este în neregulă cu facturile lor.

ADVERTISEMENT

„Am solicitat modificarea tuturor facturilor care au fost neconforme, vrem să ne asigurăm că lucru acesta se va întâmpla.

Sunt numere de telefon alocate de ANPC la care fiecare consumator poate apela și adrese de mail la care vom răspunde.

ADVERTISEMENT

Ne vom asigura că aceste facturi vor fi modificate corespunzător, Comandamentul pentru Energie de la ANPC va funcționa atât timp cât e necesar”, a spus acesta, la Antena 3.

El i-a îndemnat pe oameni să își rezolve neclaritățile la ANPC, și nu direct la furnizori.

„Dacă sunt neclarități în ceea ce privește modul de calcul, adresați-vă ANPC, nu așteptați răspunsul de la furnizor”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT

Plătim sau nu facturile? Ce spune ministrul economiei

Sfatul de la ministrul economiei este ca oamenii să nu plătească dacă au nelămuriri sau impresia că totalul de plată este mult prea mare față de lunile trecute.

Florin Spătaru a precizat că românii nu vor plăti penalități, căci se va da o lege în acest sens în următoarele zile.

ADVERTISEMENT

„Unde nu sunt semnale că facturile au fost făcute ilegal, oamenii să își plătească facturile. Unde sunt semnale, mă aștept ca furnizorii de servicii să facă aceste corecții cât mai repede în așa fel încât facturile corectate să fie plătite.

Nu se va ajunge la penalități, vom reglementa acest lucru printr-un act normativ săptămâna viitoare”, a precizat el.

ADVERTISEMENT

Cum s-a ajuns la această situație? Ministrul economiei dă vina pe „Dorel”.

„Dorei sunt în fiecare companie. Dacă cineva nu a interpretat corect ordonanța, bineînțeles că putem ajunge în această situație.

Trebuie făcute corecții în timp ca oamenii să plătească facturile”, a mai declarat el.

Amenzi pentru furnizorii de energie și gaz

Au fost verificate 72 de companii care furnizează curent electric și au fost date amenzi în valoare de 450.000 de lei.

Printre neregulile constatate a fost și faptul că nu a fost aplicată compensarea decisă de stat.

Au mai fost și patru propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte, dar şi recalcularea tuturor facturilor care nu respectă prevederile legale în vigoare.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri