News

Florin Spătaru, ministrul economiei, s-a aflat în conducerea unei societăți care are datorii de aproape un miliard de lei

După ce Marius Humelnicu, prima propunere pentru Ministerul Economiei, a fost schimbat de PSD în ultima clipă, a fost numit Florin Spătaru. Demnitarul a condus, până de curând, o societate comercială cu datorii uriașe.
06.01.2022 | 09:01
Florin Spataru ministrul economiei sa aflat in conducerea unei societati care are datorii de aproape un miliard de lei
Florin Spătaru, ministrul economiei, a fost în conducerea a două șantiere navale de anvergură din România
ADVERTISEMENT

Prima nominalizare pentru funcția de ministru al economiei a fost Marius Humelnicu, dar PSD l-a schimbat în ultimă clipă, după ce presa sportivă a scris că ar fi participat activ la blaturile din Divizia A, pe vremea când era fotbalist.

Cum tot organizația PSD Galați avea responsabilitatea numirii ministrului economiei, Dan Nica a decis înlocuirea fostului sportiv cu Florin Marian Spătaru (52 de ani). Doctor în economie, Spătaru a terminat două facultăți și a fost director pe două dintre cele mai importante șantiere navale din România, cele din Galați și Mangalia.

ADVERTISEMENT

Ministrul Florin Spătaru a terminat două facultăți și a absolvit și London Business School

În 1988, actualul ministru a terminat Liceul Industrial ”Radu Negru” din Galaţi, un an mai târziu intrând la Facultatea de Nave din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi. După ce a făcut și un master de ”inginerie și arhitectură navală”, Spătaru a urmat cursurile ASE (2009-2012), dar a absolvit și London Business School.

Mai întâi, între 2004 și 2009, Spătaru a ocupat funcția de director economic la Damen Galați, din 2009 fiind Director HR & Afaceri Corporatiste. ”Asigură conducerea generală, operativă şi curentă a Departamentelor HR & Legal, HSE, Administrativ a Şantierului Naval Damen Galati – răspunde de reprezentarea legală a societătii şi in organizatii si asociatii profesionale (Anconav, Camera de Comert Romano-Olandeza, ANCEX)”, se nota în CV-ul oficial al ministrului Spătaru despre responsabilitățile acestuia din acea vreme.

ADVERTISEMENT

Apoi, timp de trei ani și jumătate, până la preluarea funcției de ministru al economiei, Florin Spătaru a fost director HR (resurse umane) & Corporate Affairs la Şantierele Navale Damen Mangalia (județul Constanța).

Datorii uriașe pentru ultima companie la care a lucrat ministrul economiei

În plus, Florin Spătaru a fost până să intre în guvernul Ciucă și preşedintele ANCONAV (2013-2021), adică asociaţia românească de construcţii navale, care numără 48 de membri activi (şantiere navale, furnizori de echipamente, firme de inginerie).

ADVERTISEMENT

Interesante sunt performanțele companiei la care a lucrat ultima dată actualul ministru al economiei. Damen Shipyards Mangalia SA a avut în ultimul an fiscal înregistrat o cifră de afaceri de 88.500.467 lei, în scădere de la 131.060.195 lei, cât a fost raportat în 2019.

Situația este, în schimb, dramatică la nivelul profitului și a datoriilor companiei. Pentru anul 2020, an în care Spătaru lucra în firmă, compania a înregistrat un profit negativ de -108.673.335 lei, totalul datoriilor fiind unul uriaș, de 889.375.013 lei.

ADVERTISEMENT

Florin Spătaru: ”Lansez provocarea unei noi reindustrializări a țării”

Imediat după preluarea funcției de ministru al economiei, Florin Spătaru avut o întâlnire operativă cu directori ai structurilor centrale din cadrul instituției pe care o conduce, la finalul căreia și-a expus concluziile.

“Știu bine cât este de importat ca orice companie, orice antreprenor să aibă un partener real în ministrul Economiei. Eu mă voi strădui să fiu acel partener onest și implicat pe care îl așteaptă. Sprijinirea firmelor românești trebuie să fie o prioritate. Soluții există!

Îndrăznesc să lansez provocarea unei noi reindustrializări a țării, care să se bazeze pe atu-urile noastre strategice și care să ne permită să ne atingem uriașul potențial pe care-l avem în anumite domenii. România are nevoie să producă și să exporte mai mult pentru a-și reduce deficitul său comercial.

Știu că Ministerul Economiei este unul complicat, cu industrii strategice și sectoare cheie, precum industria de apărare și cea a resurselor minerale non-energetice, care necesită viziune și implicare”, a declarat la acel moment Florin Spătaru.

 

ADVERTISEMENT
Tags: