Alegeri 2024

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea: „Suntem într-un grup de lucru pentru a avea o dronă românească completă”

Ministrul Economiei, noi informații despre drona românească. Ștefan Radu Oprea: „Suntem suficient de încăpățânați să reușim acest lucru”
13.09.2024 | 23:10
Ministrul Economiei Stefan Radu Oprea Suntem intrun grup de lucru pentru a avea o drona romaneasca completa
Ștefan Radu Oprea este convins că drona românească va deveni o realitate / Foto: Facebook, Stefan Radu Oprea
ADVERTISEMENT

Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, a oferit, vineri seara, noi informații despre programul dronei românești, spunând că se lucrează pentru asamblarea în România a acestor vehicule nepilotate, cu specificații tehnice de la o companie din SUA.

Dronele, deja arme strategice

Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, a vorbit, vineri seară, despre fabricația dronei românești, în contextul în care aceste aparate sunt folosite deja pe scară largă de armatele multor țări, având, spre exemplu, un rol major în conflictul declanșat de Rusia în Ucraina. Recentele incidente cu drone rusești care au intrat în spațiul aerian al României readuc pe tapet importanța acestor vehicule aeriene, deja devenite strategice.

ADVERTISEMENT

Datorită caracteristicilor lor (persistență, rentabilitate, nu necesită un pilot), UAV-urile, cum mai sunt numite dronele, au fost prezentate în mod regulat ca înlocuitoare – pe termen mediu și lung – a avioanelor de luptă cu echipaj, deși părerile militarilor sunt împărțite.

UAV-urile sunt aeronave pilotate de la distanță, cu alte cuvinte, în sensul strict al termenului, o platformă aeriană. În practică, acești vectori sunt integrați într-un ansamblu mai complex, care include, de asemenea, senzori, legături de date, o stație de control, elemente de sprijin și sisteme de recuperare. Acesta este cunoscut sub denumirea de sistem de drone sau UAS (Unmanned Aerial System). Chiar dacă nu sunt la bord, oamenii se află în centrul acestui sistem, fie că pilotează platforma împreună cu un operator, conduc misiunea, utilizează senzorii, o întrețin sau analizează informațiile colectate.

ADVERTISEMENT

Clasificările NATO

O clasificare NATO împarte dronele în trei categorii, în funcție de greutate: mai puțin de 150 kg (drone micro, mini și mici), între 150 și 600 kg (drone tactice) și peste 600 kg. În această ultimă categorie există două familii de UAV-uri. Pe de o parte, există dronele HALE (high altitude, long endurance), care pot zbura la altitudini de până la 60 000 de picioare (aproximativ 18 300 de metri). În prezent, există o singură dronă HALE operațională: Northrop Grumann RQ-4 Global Hawk operată de US Air Force. Dronele MALE (medium altitude, long endurance), precum Predator și Reaper ( americane) și Harfang (franceză), zboară la altitudini cuprinse între 3 000 și peste 15 000 de metri.

„Suntem suficient de încăpățânați să reușim”

Dincolo de aceste considerații tehnice, este vital și pentru România să producă drone. Potrivit ministrului Ștefan Radu Oprea, drona românească, va deveni „o realitate”.

ADVERTISEMENT

„Suntem suficient de încăpățânați să reușim acest lucru și nu numai eu, colegii de Guvern și, în primul rând, premierul Marcel ciolacu, pentru a reuși să producem în România lucrurile de care avem nevoie. Deja în acest moment o companie, o filială a ROMARM, lucrează împreună cu o companie americană, au semnat protocolul, un memorandum de înțelegere la BSDA, cel mai mare târg al nostru pe industria de apărare. Acum lucrează împreună pentru a avea asamblată prima dronă românească cu specificațiile tehnice de la compania americană. Procesul este de a asimila în România toate componentele”, a declarat ministrul la Digi 24.

„Săptămâna trecută cred, a fost un alt memorandum de înțelegere semnat într-o companie americană cu reputație foarte mare și ROMARM pentru a putea să venim cu drone. Suntem într-un grup de lucru împreună cu Ministerul Cercetării pentru a avea o dronă românească completă în sensul de a porni de la cercetare – dezvoltare, produs, până la planuri de industrializare și producție. Ne apropiem foarte mult de semnarea protocolului între Ministerul Economiei, Ministerul Cercetării și companiile cu capital privat și institutele de cercetare din România”, a adăugat Ștefan Radu Oprea.

ADVERTISEMENT

Drone și la export

Ministrul Economiei a mai spus că nu vede nici un impediment ca România să exporte drone, odată ce le va produce, mai ales că ele se cer în teatrul de război din Ucraina. „De ce nu? România poate să producă drone. Vedem în războiul din Ucraina că nevoia de drone este extrem de mare. Tipurile, felurile sunt foarte diversificate și atunci este foarte mult loc, din punctul meu de vedere, pentru producție de drone în România. Sunt și foarte multe prototipuri astăzi pe care le-am văzut, realizate de către firme cu capital privat din România”, a spus Oprea.

 

 

ADVERTISEMENT
„Sydney Sweeney, sună-mă înapoi!” » Răspunsul vedetei pe camera TV a făcut înconjurul...
„Sydney Sweeney, sună-mă înapoi!” » Răspunsul vedetei pe camera TV a făcut înconjurul planetei
Statul român susține că va reuși să scoată pe profit una dintre companiile...
Statul român susține că va reuși să scoată pe profit una dintre companiile Blue Air. Noii administratori, plătiți cu 5.000 de lei pe lună
Revenire neașteptată pe platourile de la Antena 1. Trucurile Michaelei Prosan pentru o...
Revenire neașteptată pe platourile de la Antena 1. Trucurile Michaelei Prosan pentru o siluetă de invidiat: „Mă plimbam pe jos, în fiecare zi, 8 kilometri”
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real să nu se vaccineze antigripal”
„Aruncată ca o cârpă murdară”. Campioana din România intrată în Cartea Recordurilor cu...
„Aruncată ca o cârpă murdară”. Campioana din România intrată în Cartea Recordurilor cu o viață de film și suferințe enorme
Drama lui Sorin Bontea! Posta poze cu mama lui, lumea îi ura la...
Drama lui Sorin Bontea! Posta poze cu mama lui, lumea îi ura la mulți ani, dar ea era moartă și nimeni nu știa. De ce a ascuns decesul mamei sale
Cine l-a convins pe rebelul Cristi Pulhac să renunțe la viața de noapte:...
Cine l-a convins pe rebelul Cristi Pulhac să renunțe la viața de noapte: ”Mă trezesc la șapte. La ora asta abia veneam din club”. Exclusiv
Anamaria Prodan a povestit întâlnirea la cafea cu Reghecampf în Hamburg. „M-a mințit...
Anamaria Prodan a povestit întâlnirea la cafea cu Reghecampf în Hamburg. „M-a mințit și acolo”. Care a fost totuși cel mai frumos gest făcut de Laurențiu în spitalul din Berlin
Metoda simplă prin care un afacerist din Dâmbovița a câștigat procesul cu Nordis...
Metoda simplă prin care un afacerist din Dâmbovița a câștigat procesul cu Nordis Mamaia. Câți bani are de recuperat investitorul
TATULICI LA FANAT1K! Titanul TV revine după 11 ani: „Am un interes personal:...
TATULICI LA FANAT1K! Titanul TV revine după 11 ani: „Am un interes personal: România”. Exclusiv pe fanatik.ro!
Din ce trăiește familia Sterp. Becali nu visează la așa prețuri
Din ce trăiește familia Sterp. Becali nu visează la așa prețuri
Iulia Vântur și Salman Khan, amenințați cu MOARTEA. O grupare interlopă le-a ucis...
Iulia Vântur și Salman Khan, amenințați cu MOARTEA. O grupare interlopă le-a ucis cel mai bun prieten
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
S-A AFLAT cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ
De ce sunt evreii atât de bogați și inteligenți. Gestul pe care-l fac...
De ce sunt evreii atât de bogați și inteligenți. Gestul pe care-l fac femeile din Israel în timpul sarcinii
Mașina unui afacerist rus a fost aruncată în aer, la Moscova. Bărbatul a...
Mașina unui afacerist rus a fost aruncată în aer, la Moscova. Bărbatul a fost grav rănit, când a vrut să arunce punga cu scutece murdare în care se afla bomba | VIDEO
Trucul matematic prin care poți afla vârsta unei persoane. Trebuie doar să știi...
Trucul matematic prin care poți afla vârsta unei persoane. Trebuie doar să știi ultima cifră a numărului de telefon