Ministrul Tineretului și Sportului a pierdut finala în proba de urmărire individuală 4.000 metri, după ce în 2012, la Londra, devenise campion olimpic.
Anterior, Novak s-a clasat pe locul 11 în proba de 1.000 de metri în contratimp la categoriile de dizabilitate C4-5.
În proba sa favorită, Eduard Novak a cucerit medalia de argint la Jocurile Paralimpice la Tokyo, fiind învins în marea finală de slovacul Jozef Metelka, care a stabilit un record mondial. Medalia de bronz a fost obţinută de columbianul Diego German Duenas.
Ministrul mai are în palmares trei medalii la Jocurile Paralimpice, la ediţiile trecute ale competiţiei: aur în 2012, la Londra (ciclism – urmărire individuală, categoria C4), argint, în 2008, la Beijing (ciclism – contratimp, cat. LC2) şi la Londra, în 2012 (ciclism – contratimp, cat. C4).
Pentru performanța obținută la Tokyo, Eduard Novak va primi un cec în valoarea de 112.000 de euro, după ce Guvernul a decis să dubleze premiile tuturor medaliaților olimpici.
Românul este primul ministru în funcție care a concurat vreodată la Jocurile Paralimpice. Acesta s-a antrenat în Bulgaria, din cauza faptului că în România condițiile nu au fost suficient de bune.
Singurul velodrom funcțional din țară este cel al lui Dinamo și este construit în anii ’50. Din păcate acesta nu se mai află în standardele ciclismului actual.
Povestea lui Carol Eduard Novak este una inspirațională. În 1996 un teribil accident de mașină i-a năruit visul de a participa la Jocurile Olimpice de la Nagano, unde visa să reprezinte România în proba de patinaj. Însă, în urma accidentului unul dintre picioare i-a fost amputat.
A reușit să treacă peste aceste dificultăți și nu a renunțat la sport. Ba mai mult, a vrut cu tot dinadinsul să își îndeplinească visul și a trecut la paraciclism, așa cum explică într-un amplu interviu acordat pentru FANATIK.
“Am avut, desigur, o perioadă foarte grea după accident. Toate planurile mele se năruiseră, tot ceea ce sacrificasem pentru a mă pregăti se pierduse sau așa simțeam în acele momente. Îmi pierdusem scopul în viață, rostul, motivația.
Am avut nevoie de o perioadă pentru a mă aduna și mi-am dat seama că viața e prea scurtă pentru a o pierde cu regrete. Și m-am reapucat de ceea ce îmi plăcea și știam să fac cel mai bine: sport.
Mi-am acordat doi ani pentru a-mi demonstra că încă pot face performanță. După nici un an, câștigam prima medalie în paraciclism, iar din acel moment am știut că sunt pe drumul cel bun”, a spus Novak.
Sportivul Alex Bologa a obţinut medalia de bronz la categoria -60 kg din cadrul competiţiei de judo de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Pentru România este a doua medalie de la actuala ediţie a Jocurilor Paralimpice, după cea de argint obţinută de Eduard Novak la ciclism.
Bologa l-a învins în confruntarea pentru locul trei pe Sherzod Namozov, din Uzbekistan. Anterior, românul a trecut de japonezul Takaaki Hirai şi apoi a fost învins de azerul Vugar Shirinli, în semifinale.
Alex Bologa mai are în palmares o medalie de bronz câştigată la Jocurile Paralimpice din 2016, la Rio de Janeiro.