Sport

Ministrul Eduard Novak cere demisii după ce Federaţia refuză participarea Aniei Caill la JO de la Beijing! UPDATE: COSR suspendă finanţarea

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a reacţionat dur după ce FRSB a refuzat participarea Aniei Caill la Jocurile Olimpice de la Beijing. Unul dintre sponsorii Federaţiei s-a retras din cauza scandalului.
27.01.2022 | 17:30
Ministrul Eduard Novak cere demisii dupa ce Federatia refuza participarea Aniei Caill la JO de la Beijing UPDATE COSR suspenda finantarea
ADVERTISEMENT
27-01-2022
15:36

COSR suspendă finanţarea FR de Schi şi Biatlon

COSR a emis un comunicat în care anunţă faptul că suspendă finanţarea Federaţiei Române de Schi şi Biatlon după ce federalii au decis să nu ocupe locul vacant de schi alpin de la JO de la Beijing 2022. Ministrul Sportului, Eduard Novak, susţine că în ultimii patru ani, FRSB a primit 10 milioane de euro. 

“Comitetul Executiv al COSR, reunit astăzi în ședință de urgență, a decis suspendarea finanțării FR Schi-Biatlon. Comitetul Executiv al COSR a decis cu majoritate de voturi (un vot împotrivă și o abținere) într-o ședință mixtă (prezență fizică și online) suspendarea finanțării Federației Române de Schi-Biatlon până la prezentarea unui raport în care să dovedească faptul că a adoptat și implementat măsuri prin care să se asigure că situațiile generate în contextul participării României la JO Beijing 2022 în legătură cu neocuparea locului cotă la schi alpin și lipsa oficialilor la sărituri cu schiurile nu se vor repeta.

Raportul va avea ca obiectiv principal protecția sportivilor și a imaginii entităților care aparțin Mișcării Olimpice, urmând a fi supus analizei comisiilor de specialitate ale COSR și spre aprobare Comitetului Executiv al COSR.

Prin excepție, Comitetul Executiv COSR a hotărât astăzi să mențină finanțarea programelor pentru participarea la JO Beijing 2022 și FOTE Vuokatti 2022. Federațiile sportive naționale sunt singurele care pot nominaliza sportivi eligibili pentru participarea la JO, iar COSR, în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice, nu poate accepta sau refuza un loc cotă pentru JO fără acordul acestora.

În cazul locului cotă refuzat pentru lotul de schi alpin a României la JO Beijing 2022, COSR nu a primit nici o nominalizare din partea FR Schi-Biatlon”, se arată în comunicatul COSR. 

FANATIK a scris despre refuzul Federaţiei Române de Schi şi Biatlon de a o trece pe Ania Caill, cea mai valoroasă schioare a ţării, pe listele pentru Jocurile Olimpice, chiar dacă sportiva a obţinut un loc suplimentar graţie rezultatelor ei din Cupa Mondială.

Ministrul Eduard Novak cere demisii după ce Federaţia refuză participarea Aniei Caill la JO

Sportiva şi-a strigat disperarea pe Facebook vis-a-vis de această decizie, mai ales că este singura sportivă din România care participă în probele de viteză ale Cupei Mondiale, alături de elita schiului alpin.

ADVERTISEMENT

Ministrul Eduard Novak a reacţionat, în sfârşit, în acest caz şi a făcut-o într-un mod extrem de dur, solicitând demisia preşedintelui Federaţiei Române de Schi şi Biatlon pentru refuzul de a convoca o sportivă la Jocurile Olimpice:

“Consider că situația în care s-a ajuns în acest moment, în legătură cu locurile alocate României pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing la schi alpin feminin este una gravă. Pentru ca toată lumea să o înțeleagă corect, vreau să fac niște precizări care să o clarifice, pentru că ea a avut două momente sau două faze, care trebuie abordate diferit.

ADVERTISEMENT

“Ministerul Sportului nu are pârghii legale pentru a interveni în aceste decizii”

În prima fază, României i-a fost alocat un singur loc-cotă la această disciplină. Trebuie menționat că locurile nu sunt nominale, iar decizia cu privire la sportivul care ocupă acel loc și reprezintă România aparține exclusiv federației sportive în cauză.

Federația Română de Schi și Biatlon a decis să trimită la Beijing o anume sportivă, din anumite considerente, care, după cum au declarat ei, au ținut de potențialul acelei sportive și de strategia lor de a investi în tineri. Nu vreau să dau nume, pentru că discutăm despre reguli și principii, nu despre persoane, și trebuie să discutăm obiectiv, nu emoțional.

ADVERTISEMENT

“Federația Română de Schi și Biatlon decide să refuze locul, să nu profite de această șansă și să nu trimită încă o sportivă la Beijing”

Vreau să mai precizez că, în conformitate cu legea sportului și cu toate reglementările care se aplică în aceste situații, Ministerul Sportului nu are pârghii legale pentru a interveni în aceste decizii. Federațiile sunt cele care fac propunerile pentru loturile olimpice, iar, instituțional, ministerul nu poate interveni pentru a le schimba.

În cea de a doua fază, însă, prin retragerea Japoniei de la Jocurile Olimpice, s-au eliberat niște locuri suplimentare, iar acestea au fost realocate, unul dintre ele revenind României. Și abia acum avem o problemă cu adevărat, pentru că Federația Română de Schi și Biatlon decide să refuze locul, să nu profite de această șansă și să nu trimită încă o sportivă la Beijing.

ADVERTISEMENT

“Această federație a primit de la bugetul statului suma de aproape 10 milioane de euro”

Din nou, nu vorbim despre persoane, vorbim despre principii! După ce în patru ani, din 2017 până în 2021, această federație a primit de la bugetul statului, prin Ministerul Sportului și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, suma de aproape 10 milioane de euro, ia decizia absolut de neînțeles și de neacceptat să nu facă toate diligențele pentru a încerca să convertească acești bani într-o medalie.

Motivația pe care au invocat-o, când am cerut explicații, a fost că s-a constatat că nicio altă sportivă nu îndeplinește criteriile stabilite pentru includerea în lotul olimpic.

“Președintele Federației Române de Schi și Biatlon trebuie să-și asume răspunderea, inclusiv prin renunțarea la această funcție”

În acest moment, ca reprezentant al Ministerului Sportului, deci al statului, care a investit atâția bani în acest sport, consider că este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat și că președintele Federației Române de Schi și Biatlon trebuie să-și asume răspunderea, inclusiv prin renunțarea la această funcție, pentru că nu mi se pare că a înțeles care este rolul său.

Dacă în acest moment mai există posibilitatea ca o a doua sportivă să ne reprezinte la Beijing la schi alpin, toată lumea, începând de la federație și continuând cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, trebuie să facă toate demersurile pentru ca ea să fie inclusă în lot și trimisă acolo și mă aștept ca acest mesaj să fie corect înțeles”, este mesajul ministrului Sportului.

Un sponsor al Federației se retrage: “Am decis să renunțăm la orice asociere sau colaborare cu FRSB, pe durata mandatului actualei conduceri”

În plus, firma de echipament sportiv Salomon România a anunţat că renunţă la orice formă de colaborare cu Federaţia Română de Schi şi Biatlon atâta timp cât actuala conducere se află încă în funcţie:

“De peste 20 de ani, ca importator exclusiv al brandului Salomon în România, am susținut performanța sportivă obținută prin pasiune, tenacitate și disciplină.

Ania Caill a demonstrat, prin progresele sale constante, că are toate calitățile unui sportiv de performanță. În ultimii ani, a fost susținută atât de Salomon Franța, cât și de către firma noastră, în mod direct.

Considerăm că rolul oricărei federații finanțate din bani publici este acela de a susține și promova, în mod obiectiv, performanța sportivilor profesioniști, alimentând astfel pasiunea juniorilor pentru acel sport.

În urma deciziei FRSB de a bloca accesul Aniei la Olimpiada de la Beijing 2022, urmată de refuzul de a trimite orice schior român pe locul suplimentar câștigat pentru lotul olimpic al României, am decis să renunțăm la orice asociere sau colaborare cu FRSB, pe durata mandatului actualei conduceri”, se arată în anunţul sponsorului.

Cum răspunde FRSB: “Nu a adus ea un loc în plus, este un adevăr fals pe care îl aruncă în media”

Singura reacţie în acest sens din partea FRSB a venit de la Puiu Gaspar, secretarul general. El susţine că nu este locul nominal al Aniei Caill şi că nu a fost ocupat pentru că nu există sportivi eligibili:

“Nu este locul Aniei Caill, este un loc realocat României pentru schi alpin, nenominal, pe cotă nenominală. Noi în baza statutelor, a regulamentelor şi a normelor pe care le avem, a criteriilor se selecţie şi de promovare la loturile naţionale şi olimpice, am alcătuit loturile pentru această participare la Jocurile Olimpice, ştiind clar că nu avem decât un loc.

Nu a adus ea un loc în plus, este un adevăr fals pe care îl aruncă în media şi pe Facebook şi cred că supărarea este alta, regulile sunt pentru toţi la fel, nu facem niciun fel de excepţie, iar faptul că la ora actuală acuză COSR nu are nicio legătură cu nominalizările făcute de către comitetele directoare ale federaţiilor naţionale, nu poate să decidă peste ce a decis o federaţie naţională nici ministerul. 

“Noi l-am refuzat pentru că nu avem sportivi eligibili la această dată, pentru că acreditările s-au făcut cu mult timp în urmă”

Este un loc cotă nenominal, se vede pe site-ul federaţiei internaţionale, noi l-am refuzat pentru că nu avem sportivi eligibili la această dată, pentru că acreditările s-au făcut cu mult timp în urmă.

Sportivii care participă sunt sportivi tineri, Constantin Maria este junioară şi îmi pare rău că se face comparaţie între un sportiv care concurează de peste 10-12 ani cu un sportiv care concurează de doi ani.

Noi avem nevoie în acest moment de linişte pentru ca aceşti tineri să meargă în spiritul olimpic pe care-l promovăm la JO de la Beijing şi să reprezinte cu cinste România în cea mai valoroasă competiţie a lumii”, a spus Gaspar conform ziare.com.

Rămâne de văzut care va fi soluţionarea acestei situaţii. Pentru moment, Ania Caill este în afara listei de 22 de sportivi pe care România îi trimite la Jocurile Olimpice. Competiţia de la Beijing se desfăşoară între 4 şi 20 februarie.

  • 22 de sportivi vor reprezenta România la JO
  • 10.000.000 de euro a primit Federaţia Română de Schi şi Biatlon între 2017 şi 2021

 

ADVERTISEMENT
Tags: