Sport

Ministrul Eduard Novak intervine în disputa care a împărțit România în două: „FCSB e Steaua”

Ministrul Sportului o consideră pe FCSB continuatoarea de drept a echipei Steaua, dar precizează că aceasta nu este poziția sa oficială.
14.09.2021 | 23:00
Ministrul Eduard Novak intervine in disputa care a impartit Romania in doua FCSB e Steaua
ADVERTISEMENT

Chiar dacă hotărârile judecătorești indică tocmai contrariul, ministrul Tineretului și Sportului nu s-a sfiit să recunoască, în interviul acordat recent, că o vede pe FCSB drept continuatoarea de drept a Stelei, în detrimentul celor de la CSA.

FCSB e Steaua”, susține Eduard Novak, cu precizarea că aceasta este doar o opinie și nu reprezintă poziția oficială a instituției pe care o conduce. În schimb, Consiliul Național al Audiovizualului a avertizat toate posturile de televiziune că termenii precum „Steaua” și „steliști” pot fi folosiți doar cu referire la echipa Armatei, aflată acum în eșalonul secund.

ADVERTISEMENT

Cine nu se conformează riscă amenzi usturătoare. „Este o decizie a Instanţei, dar noi, CNA, întotdeauna ne pronunţăm numai după difuzare, deci nu putem să zicem: ‘De acum puteţi să folosiţi un termen sau altul şi noi nu vă vom sancţiona’. Nu așa funcționează CNA”, a explicat Dorina Rusu, membră a CNA.

Ministrul Sportului tranșează cea mai aprigă dispută din fotbalul românesc

Am crescut cu Steaua, cu Boloni, cu Hagi. De când cu scandalul cine e Steaua, deja am pierdut firul.

ADVERTISEMENT

Eu acolo am închis totul. Care e Steaua istorică? FCSB. Dar n-am zis-o ca ministru!”, a declarat Eduard Novak pentru Prosport, elucidând, totodată, misterul simpatiilor sale când vine vorba despre echipele naționale, având în vedere că are origini maghiare, dar reprezintă sportul românesc.

E o chestiune interesantă această treabă, dacă mă simt mai român sau mai ungur. De când mă știu am reprezentat România, dar acasă vorbesc în maghiară. Sunt împărțit.

ADVERTISEMENT

Îmi place în Ungaria, am prieteni din copilărie români. Cel mai important este mesajul sportului, care trebuie să fie performanța. Când a jucat România cu Ungaria la fotbal am ținut mai mult cu România”, a dezvăluit oficialul.

Discurs sincer despre xenofobia din România: „Primesc zilnic mesaje”

De altfel,  Eduard Novak a recunoscut că se numără, prin prisma originii sale maghiare, printre victimele xenofobilor din România și a cerut public Federației Române de Fotbal să recurgă la măsuri dure împotriva celor care se comportă astfel pe stadioanele din țară.

ADVERTISEMENT

Condamn scandările xenofobe. N-ar trebui să existe. Noi suntem o țară în care există români, maghiari, sași, romi. Ar trebui să depășim acest moment. Suntem cetățeni ai acestei țări.

Gabi Szabo sau orice alt sportiv care a reprezentat aceast țară și are origini maghiare…Vor fi finanțări din partea guvernului maghiar în zona aceea a țării. Trebuie să trecem peste asta.

Trebuie să ia atitudine federația, nu se poate accepta xenofobia pe stadioane. Eu i-aș lua pe cei care scandează și i-aș duce în zona noastră să mănânce kurtos kolac și nu o să mai scandeze nimic.

Eu primesc zilnic mesaje pe Facebook referitoare la originele mele maghiare. Te lupți mereu cu această inferioritate. Dar pe mine mă face mai puternic, m-am luptat tot timpul să trec peste asta.

Putem lua exemplul Angliei și să fim civilizați, să ne bucurăm de meci. Parcă vedem niște masculi pe care nu-i lasă nevestele să țipe și când vin la stadion încep să urle. De acolo pleacă aceste frustrări ale celor care au scandări xenofobe”, a conchis Eduard Novak.


  • (P) Cota BETANO pentru FC U Craiova – FCSB: 2,10 este cota pentru „peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: