News

Ministrul Educației, anunț despre întoarcerea la școală a elevilor. Schimbare majoră

16.05.2021 | 20:27
Ministrul Educatiei anunt despre intoarcerea la scoala a elevilor Schimbare majora
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat în urmă cu puțin timp o schimbare radicală legat de revenirea elevilor în bănci, după ce măsurile s-au mai relaxat în contextul pandemiei de coronavirus. 

În momentul de față prezența în bănci se decide în fiecare zi de vineri. Conform ordinului comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății, școlile funcționează întreagă săptămână având ca referință rata de infectare din ziua de vineri a săptămânii anterioare.

ADVERTISEMENT

De acum înainte lucrurile vor sta complet diferit. Mai exact, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,vrea ca elevii să meargă la școală imediat ce rata de infectare existentă în localitățile lor scade sub 1 la mia de locuitori.

Sorin Cîmpeanu, mesaj important pentru elevi. Când pot reveni în bănci

„Constatând că un număr important de localități sunt foarte aproape de pragul de 1 la mie al ratei de infectare, în urma discuțiilor cu ministrul Sănătății, apreciind înțelegerea Ministerului Sănătății pentru importanța școlii, luni, 17 mai, vom iniția modificarea Art 2, alin. 3 al ordinului comun de ministru Educație-Cercetare, în sensul în care referința să fie considerată ziua în care localitatea coboară sub pragul de 1 la mie – rata de infectare.

ADVERTISEMENT

Ne dorim ca ordinul comun de modificare să fie semnat și publicat în Monitorul Oficial în cursul zilei de mâine, 17 mai, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la școala.

Insistăm în continuare pe respectarea riguroasă a măsurilor de protecție sanitară în interiorul școlilor”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Așadar, luni, 17 mai 2021, aproximativ 2,6 milioane de elevi vor merge la școală cu prezență fizică, numărul fiind mai mare cu circa 200.000 față de săptămâna trecută.

În altă ordine de idei, ministrul Educației a ținut să mai adauge că școlile vor păstra în continuare regula programului decalat. În acest context pauzele vor fi decalate astfel încât în școli să nu se creeze aglomerări.

ADVERTISEMENT

Elevii nu vor mai fi obligați să poarte măști de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, regulă care face parte din Hotărârea de Guvern. Așadar, elevii nu vor mai fi nevoiți să poarte mască atunci când se află în curtea școlii.

Totodată, Sorin Cîmpeanu a menționat și faptul că, la nivel local, comitetele pentru situații de urgență pot lua decizii speciale, referindu-se aici la definirea spațiilor publice în care masca de protecție să fie purtată în exterior.

În ceea ce privește testele rapide din școli, politicianul a declarat că ele pot fi folosite în unitățile de învățământ, dar nu pot fi contabilizate în calculul ratei generale de infectare. Acest lucru ar putea fi considerat „un neajuns”.

Pe de cealaltă parte, se mai pune și problema lipsei de personal sanitar necesar pentru administrarea acestor teste antigen rapide.

ADVERTISEMENT