News

Ministrul Educației, anunț ferm: “Opțiunea mea este ca elevii să meargă la școală”

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educație, a oferit un anunț ferm, marți, la Digi24, declarând: "opțiunea mea este ca elevii să meargă la școală"
28.09.2021 | 21:36
Ministrul Educatiei anunt ferm Optiunea mea este ca elevii sa mearga la scoala
ADVERTISEMENT

Cîmpeanu a anunțat marți care sunt discuțiile referitoare la învățământul online, în contextul în care Capitala va depăși curând incidența de 6 la mie.

Încă de acum câteva zile, Ministrul Educației a anunțat că momentul în care elevii se vor întoarce la școala online se apropie probabil, fiind un număr crescut de noi infectări.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu, ferm: “Vreau ca toți elevii să meargă la școală”

Sorin Cîmpeanu: “Când a fost stabilit pragul de 6 la mie, nu au mai crezut oamenii că ne vom întoarce la acest prag, în august eram la 0.3 la mie.”

Cosmin Prelipceanu: “Când v-a fost clar?”

Sorin Cîmpeanu: “Am spus la dumneavoastră în studio, dacă se păstrează ritmul, vom ajunge la mijlocul lui octombrie să fim la incidență de 6 la mie. Ritmul de creștere nu s-a oprit, ci s-a accentuat.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “6 la mie era un prag pe care credeați că nu îl mai atingem.”

Sorin Cîmpeanu: “De aceea am acceptat acest prag.”

Cosmin Prelipceanu: “Dar acum apare această perspectivă a îmbolnăvirilor elevilor, au fost 3.000 de elevi infectați.”

Sorin Cîmpeanu: “3.000 din 3.000.000 reprezintă 1 la mie, infectările acestea sunt rezultatul finalului vacanțelor.

ADVERTISEMENT

Niciodată nu vom ști câți elevi se infectează doar în școală, elevii intră în contact acasă cu rude, prieteni, vecini, elevii intră în contact cu alți copii la locul de joacă, intră în contact cu alte persoane infectate în mall-uri.”

Cosmin Prelipceanu: “La 1 la mie spuneți că nu este un pericol pentru sănătatea grupului.”

Sorin Cîmpeanu:  “Nu îmi permit să fac evaluări, eu pot doar să prezint situația. 3.000 din 3.000.000 reprezintă 1 la mie, ceea ce înseamnă mult mai puțin decât rata de infectare din București, dar mâine vom avea și alte date, vom vedea și infectările din ultima săptămână. Mâine după-amiază vă transmit datele, deîndată ce le vom înregistra.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Care este pragul peste care copiii sunt în pericol?”

Sorin Cîmpeanu: “E greu de zis, INSP-ul este singurul care se poate pronunța. Unele state europene, când iau această decizie, se bazează pe procentul elevilor infectați la nivelul total de elevi, nu știu, nu mă pronunț, dar este și asta o variantă.”

Cosmin Prelipceanu: “Care este opțiunea dumneavoastră?”

Sorin Cîmpeanu: “Opțiunea mea este menținerea școlilor deschise, pierderile sunt enorme. Pledez pentru școală cu prezență fizică, atât cât se poate, fără a pune în pericol sănătatea elevilor.”

Cosmin Prelipceanu: “Este o variantă să se folosească certificatul verde la școală?”

Sorin Cîmpeanu: “Având în vedere proporția celor care ar putea să prezinte certificat verde, referitor la elevi și profesori, asta ar putea să genereze peste tot învățământ hibrid.

Avem astăzi puțin peste 215.000 elevi vaccinați, cea mai mare parte sunt cei din categoria de vârstă 16-19 ani, în categoria de vârstă 12-15 suntem la puțin peste 5%. Sunt foarte puțini acei elevi care odată apărut un caz, ar putea să vină la școală, fiind vaccinați.”

ADVERTISEMENT